10 måter søvnapné kan være dårlig for helsen din

Søvnapné kan øke sjansene dine for å utvikle et bredt spekter av helseproblemer, som hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes og depresjon.

Obstruktiv søvnapné er en søvnforstyrrelse der musklene bak i halsen ikke klarer å holde luftveiene åpne under søvn, noe som forårsaker gjentatte pustepauser som varer i minst 10 sekunder. Når dette skjer, vekker hjernen deg kort for å gjenåpne luftveiene, og dette repeterende mønsteret av søvnforstyrrelser, som kan oppstå opptil 30 eller flere ganger i løpet av en time, kan begrense din evne til å få dyp søvn og reparere den du trenger.

Tilstrekkelig søvn betyr kvalitetssøvn, ikke bare kvantitet. En person kan sove syv til åtte timer og fortsatt føle seg trøtt fordi de ikke sover godt.

Her er noen av måtene søvnapné kan skade helsen din.

1. Det kan skade hjertehelsen din

Søvnapné er knyttet til hjertesykdommer som uregelmessig hjerterytme, hjertesvikt og hjerteinfarkt. Hvis du har søvnapné, slutter du å puste når du sover, noe som fører til at pulsen faller. Når kroppen vekker deg for å puste igjen, øker pulsen og blodtrykket stiger.

Søvnapné reduserer også oksygennivået i blodet, og begrenser tilførselen til dine vitale organer. Hjertet, som de andre organene dine, trenger oksygen for å fungere ordentlig. Denne reduksjonen i oksygen øker også nivåene av inflammatoriske kjemikalier i blodet som kan skade hjertet og blodårene.

Selv om det er viktig å spise et hjertesunt kosthold og trene regelmessig, kan behandling av søvnapné og få nok søvn også bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom.

2. For å øke risikoen for hjerneslag

Det er uklart om hjerneslag eller søvnapné kom først, men eksperter advarer om at en tilstand kan føre til en annen.

For eksempel fant en gjennomgang av studier at søvnforstyrrelser, inkludert søvnapné, ser ut til å øke risikoen for hjerneslag, og at søvnforstyrrelser er en vanlig tilstand blant personer som har fått hjerneslag. Forskere har også bemerket at søvnapné og Hjerneslag deler en rekke vanlige risikofaktorer, inkludert fedme, hypertensjon og diabetes. Søvnapné er sterkt assosiert med atrieflimmer (en potensielt farlig form for uregelmessig hjerterytme), koronar hjertesykdom, kongestiv hjertesvikt og diabetes, som er risikofaktorer for hjerneslag.

3. For å forårsake vektøkning

Selv om ikke alle overvektige mennesker har søvnapné, er overvektige mennesker mer sannsynlig å bli diagnostisert med lidelsen, ifølge.

Hva er sammenhengen mellom overvekt og søvnapné? Når du går opp i vekt, kan fett samle seg i nakkeområdet og hindre pusten din, noe som fører til søvnapné.

Søvnapné kan også øke risikoen for overdreven søvnighet på dagtid, noe som kan redusere fysisk aktivitetsnivå og føre til vektøkning.

Snorking kan være et tegn på farlige sykdommer

4. For å øke risikoen for høyt blodtrykk

Når du slutter å puste og oksygennivået faller, sender hjernen en melding til kroppen din om å øke adrenalinet, noe som gjør at hjertet pumper hardere og blodårene trekker seg sammen. Disse endringene skjer i et forsøk på å øke mengden oksygen som er tilgjengelig for hjertet og hjernen, men forårsaker også periodiske økninger i blodtrykket. Disse endringene kan øke risikoen for hypertensjon og legge betydelig belastning på det kardiovaskulære systemet.

5. For å øke risikoen for type 2 diabetes

Søvnapné forstyrrer kroppens evne til å regulere og metabolisere glukose, noe som kan øke risikoen for å utvikle insulinresistens og diabetes type 2. Søvnapné begrenser faktisk tiden du bruker i dyp søvn, som anses som en viktig reguleringsprosess. glukose i kroppen.

6. Kan øke risikoen for metabolsk syndrom

Forskning viser en sammenheng mellom søvnapné og metabolsk syndrom, navnet gitt til en gruppe risikofaktorer som øker risikoen for hjertesykdom, diabetes, hjerneslag og andre helseproblemer.

Hvis du har tre av følgende risikofaktorer, har du metabolsk syndrom:

  • Høyt blodtrykk
  • Unormale kolesterolnivåer
  • Høyt blodsukker
  • Økt midjestørrelse eller overflødig magefett i mageområdet
  • Høyt fastende blodsukker (resultatet av en blodsukkerprøve tatt etter at du ikke har spist noe på minst åtte timer)

7. Det kan påvirke hjernen

Det er ikke bare kroppen din. Søvnapné kan også påvirke kognitive funksjoner negativt. Det er assosiert med kognitive forstyrrelser, som redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, svekkede motoriske ferdigheter og til og med dårlig hukommelse.

For eksempel fant en studie at personer med ubehandlet søvnapné hadde vanskeligere med å huske spesifikke detaljer om livet enn de som ikke hadde søvnforstyrrelsen.

8. Søvnapné er knyttet til depresjon og angst

Obstruktiv søvnapné er assosiert med depresjon, uavhengig av faktorer som vekt, alder, kjønn eller rase.

I en studie av 284 nylig diagnostiserte personer med søvnapné fant forskerne at 15,5 prosent hadde mild, vedvarende depresjon og 6 prosent hadde alvorlig depresjon. Forskere fant også at fedme, søvnighet på dagtid, lav fysisk aktivitet, søvnløshet, dårlig livskvalitet og bruk av sovemedisin var assosiert med depresjon.

De foreslår at sjåfører bør ta en søvnapnétest

9. Risikoen for glaukom er høyere hvis du har søvnapné

Det er ennå ikke kjent nøyaktig hvordan søvnapné kan forårsake glaukom, men som med andre helseproblemer forbundet med søvnapné, foreslår forskere at øyelidelsen kan oppstå fra reduserte nivåer av glaukom, oksygen som sirkulerer i blodet.

10. Søvnapné gir deg økt risiko for ulykker og andre sikkerhetsproblemer

I tillegg til helseeffektene av utilstrekkelig søvn, har søvnapné også vist seg å øke risikoen for ulykker mens du kjører mens du er døsig. En studie fant at personer med søvnapné hadde 2,5 ganger større sannsynlighet for å være involvert i trafikkulykker enn personer uten søvnapné.

En av manifestasjonene av søvnapné er overdreven søvnighet på dagtid. Folk kan sovne mens de kjører bil eller oppleve mikrosøvn – korte søvnøyeblikk som varer i ett til 30 sekunder som du kanskje ikke engang skjønner at du opplever.

Hvis du tror du har Søvnapné, er det viktig å søke behandling så snart som mulig. Hvis du har blitt diagnostisert med søvnapné, men fortsetter å oppleve symptomer, for eksempel overdreven søvnighet på dagtid, spør legen din om du bør prøve en ny behandling.

Den gode nyheten er at søvnapné kan behandles og helserisikoen forbundet med den kan reduseres.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *