Bryte grensene ved den nordlige NATO-øvelsen

Med opptil 100 krigsfly på vingene over de nordlige regionene i Norge, Sverige og Finland, tester NATO effekten av å kombinere felles luftstyrker til en gigantisk knyttneve.

Under vinterøvelsen «Nordic Response 2024» fikk norsk luftforsvarssjef generalmajor Rolf Folland kommandoen over en styrke bestående av fly og personell fra 13 NATO-land – ikke medregnet Sverige, dager unna NATO-medlemskapet.

– Vi tester og viser vår evne og vilje til å forsvare hver centimeter av NATOs territorium, sier Folland til VG.

VG var mandag i Bodø, da luftstyrkene til NATO-landene startet operasjoner som del av en større NATO-øvelse. Han lettet med drone over Bodø sentrum, da jagerfly fra flere land fløy lavt over byen.

Et særtrekk ved denne øvelsen er etableringen av en felles luftkommando for NATO over nordområdene i Norge, Sverige og Finland.

Mer enn 300 offiserer fra flere land jobber nå fra baser i Bodø og Sørreise for å trene for å sikre grenseløs luftherredømme over de nordligste delene av de tre landene.

SJEF: Rolf Folland er ansvarlig for luftoperasjoner og rundt hundre krigsfly som del av en større NATO-øvelse som vil foregå de neste ukene uten grenser mellom Norge, Sverige og Finland. Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån / NTB

Regissert fra USA

Over Atlanterhavet, i den amerikanske byen Norfolk, sitter lederne for den nye operative kommandoen til NATOs fellesstyrker og styrer.

– Norge fikk i oppgave å lage en luftvåpenkommando under Norfolk, forklarer Folland.

– Hva er det viktigste å trene på i denne øvelsen?

– Høyeste prioritet er å forebygge ulykker, sier han.

NATO og landene som deltar i øvelsen vil for all del unngå det som skjedde i mars 2022, da et US Marine-fly styrtet i Beiarn sør for Bodø. Fire personer døde.

Korreksjon

I en tidligere versjon av saken ble det opplyst at flyulykken i Beiarn skjedde i mars i fjor. Det er riktig at det skjedde 18. mars 2022. Saken ble lagt til 5. mars 2024 klokken 11.11.

– Fra et praktisk synspunkt er det viktig for meg å bevise at vi er i stand til å jobbe side om side med våre nordiske, amerikanske og britiske venner, at vi samlet er i stand til å gjennomføre luftoperasjoner helt trygt, sier Folland. .

Hovedkvarteret i Bodø skal ikke bare administrere flybevegelser, men også sørge for at kampfly, helikoptre og droner jobber sammen med multinasjonale styrker fra andre land-, sjø-, cyber- og romdomener.

jeg venter fortsatt

Sveriges forsvar hadde håpet å bli et fullverdig medlem av NATO da øvelsene i nord startet. Men komplikasjoner i Ungarn forsinket igjen Sveriges offisielle inntreden i alliansen.

Nå håper vi medlemskapet kan være innen få dager:

– Vi starter øvelsen som et kandidatland, men vi håper å fullføre øvelsen som NATO-medlem, sa sjefen for det svenske luftforsvaret, general Jonas Wikman.

VENTER PÅ NATO-MEDLEMSKAP: Jonas Wikman er sjef for det svenske luftforsvaret. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

– Sterk støtte til NATO

Kontreadmiral David Patchell er nestkommanderende for US 2nd Fleet og er ansvarlig for Task Force North, som er en stor bidragsyter til Nordic Response-øvelsen.

USA har utplassert cirka 5500 soldater som en del av «Nordic Response 2024». Patchell sier de har 30 større og mindre fartøyer i området.

Sjefen for den amerikanske 2. flåten er også den øverste sjefen for det nye NATO-hovedkvarteret i Norfolk. Viseadmiral Patchell er nummer tre i kommandokjeden.

Senere i øvelsen vil US Marines sette i land marinestyrker langs en fjord nord for Alta. Flere land har sendt spesialstyrker til øvelsen.

– Hvorfor er det fornuftig at forsvaret av de nordiske landene ledes fra en base i USA i fremtiden?

– Vi har et operasjonsområde fra Florida til Finnmark. Det er avgjørende å koble sammen Nord-Amerika og Europa for å sikre at den transatlantiske forbindelsen er åpen, at den ene kan hjelpe den andre, sa Patchell til VG.

– Hvor sårbar ville denne kommandostrukturen være i tilfelle en politisk endring i den amerikanske visjonen om NATO?

– Engasjementet til den amerikanske marinen og vår andre flåte er sterkt. Det er ingen tvil. Og vi må bygge videre på dette samarbeidet. Hva som skjer i Europa har betydning for USA. Og omvendt, sa han.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *