De er i fare for å bli utryddet, men AI kan hjelpe. Hvordan?


Kunstig intelligens kan lage en parfymeformel basert på dens kjemiske sammensetning. En dag kunne han bruke en enkelt prøve til å gjenskape sjeldne dufter som står i fare for å forsvinne – for eksempel røkelsen fra et kulturspesifikt ritual eller lukten av en skog som endrer seg når temperaturen stiger.

Assosiativt bilde

© Sayak Bala (Unsplash-lisens) | https://unsplash.com/photos/brown-ceramic-cup-with-smoke-jowBlJC165U

Bli med i technology.lt-teamet!

Gratis timeplan, inntekt, mange interessante aktiviteter. Ingen erfaring nødvendig, bare entusiasme.

Interessert? Fyll ut dette skjemaet!
Idelfonso Nogueira ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og hans kolleger undersøkte to eksisterende dufter ved å sammenligne dem basert på duftfamilien – subjektive ord som «krydret» eller «musky» som vanligvis brukes for å beskrive parfymer – og de såkalte » luktverdi.» «kategorisert. som viser hvor intens en bestemt lukt er. For eksempel oppnådde noen av duftene den høyeste duftscore for «kumarin», en duftfamilie som ligner på vanilje. En annen lukt fikk den høyeste luktpoengsummen for den «alkoholholdige» luktfamilien.


For det nevrale nettverket brukte forskerne en database med kjente molekyler som er assosiert med spesifikke dufter. Den kunstige intelligensen lærte å lage et sett med molekyler som tilsvarte luktverdiene for hver luktfamilie.
Men ifølge I. Nogueira, for å reprodusere de ønskede luktene, er det ikke nok å lage disse molekylene alene – fordi vi oppfatter lukten på grunn av de fysiske og kjemiske prosessene som oppstår når molekylene samhandler med luften eller huden . Umiddelbart etter spraying er parfymens «toppnoter» mest merkbare, men forsvinner i løpet av minutter ettersom molekylene fordamper, og etterlater seg «basenoter» som kan vare i flere dager. For å løse dette problemet, valgte teamet molekyler utviklet ved hjelp av kunstig intelligens som fordamper under forhold som ligner på de i den originale parfymen.


Til slutt brukte de AI igjen for å minimere eventuelle avvik mellom luktverdiene til den opprinnelige blandingen og blandingen generert av AI. Den endelige oppskriften hennes på en av parfymene hadde små variasjoner i «kumarin» og «krydret» – men den andre oppskriften viste seg å være en veldig nøyaktig kopi.


Det er veldig vanskelig å forutsi hvilken lukt et kjemikalie vil avgi, så forskerne brukte et begrenset antall molekyler for treningsdataene. Denne prosessen kunne imidlertid vært enda mer presis hvis databasen ble supplert med stadig mer komplekse molekyler, sier I. Nogueira. Han mener kunstig intelligens kan hjelpe parfymeindustrien med å utvikle oppskrifter som vil produsere en billigere og mer bærekraftig versjon av parfyme. Foreløpig anslår eksperter at å lage en ny parfyme ved bruk av tradisjonelle metoder kan ta opptil tre år og koste opptil 50 000 dollar per kilo.


Richard Gerkin fra Arizona State University og Osmo, en oppstart som ønsker å lære datamaskiner å lage lukter slik AI kan med bilder, sier det å kombinere AI med fysikk og kjemi er en fordel med denne tilnærmingen – fordi det blir tatt hensyn til subtiliteter som ofte er oversett: for eksempel hvordan lukter fordamper. Imidlertid, ifølge forskeren, må effektiviteten av denne prosessen fortsatt bekreftes i menneskelige studier.Nogueria og hans kolleger har nesten oppnådd dette målet. Om noen uker skal han til en kollegas laboratorium i Slovenia for å teste noen AI-genererte dufter selv. «Jeg ser virkelig frem til å prøve dem ut,» sier han.


Studien vil bli publisert i databasen ArXiv.


Tilpasset fra New Scientist.

del med venner

Auth. Rettigheter: Lrytas.lt
Lrytas.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *