Den bulgarsk-tyske filmen Blažiny lekce vant hovedprisen på Karlovy Vary-festivalen

Hovedprisen i hovedkonkurransen til filmfestivalen i Karlovy Vary denne lørdagskvelden gikk til den bulgarsk-tyske filmen Blažiny lekce, regissert av Stephan Komandarev.

Regissøren mottok krystallkulen av festivalpresident Jiří Bartoška for samfunnsdramaet, som retter seg mot en sårbar generasjon eldre. Hovedpremien i hovedkonkurransen kommer med en belønning på $25 000, som deles likt mellom regissøren og produsenten.

Juryens spesialpris, med prispenger på 15.000 dollar, det vil si rundt 360.000 kroner, går til den tysk-iranske filmen Empty Net. Behrouz Karamízadís spillefilmdebut er et realistisk drama satt i samtidens Iran. Det viser kampen for retten til å elske. I hovedkonkurransen vurderte juryen 11 bilder.

Regissørprisen gikk til Babak Jalali for den amerikanske filmen Fremont. Sistnevnte er historien om en afghansk immigrant i USA som sliter i en kinesisk lykkekakefabrikk. Ela Skorčevovás opptreden som Blaga i den prisbelønte filmen Blažiny lekce ga henne prisen for beste skuespillerinne. Male Performance Award gikk til Herbert Nordrum for hans rolle i den svensk-norsk-franske filmen Hypnosis.

Spesiell anerkjennelse går til den tysk-libanesiske dokumentaren «Dancing on the Edge of a Volcano» av regissør Cyril Aris, som viser vanskelighetene som filmskapere møter etter eksplosjonen i havnen i Beirut i dagens Libanon. Publikumsprisen gikk til den franske historiske filmen «In the Name of Honour» regissert av Vincent Perez.

Den sørkoreanske filmen Conception, om en ung forfatters uplanlagte graviditet, vinner hovedprisen i Proxima-konkurransen. Proxima-konkurransejuryens spesialpris gikk til Guras, en indo-nepalesisk mystisk odyssé om smerten ved tap og forskjellene i sorg mellom barn og voksne.

En spesiell anerkjennelse fra juryen i denne konkurransen går til den tsjekkiske katastrofefilmen Brutální vedro, regissert av Albert Hospodářský. I tillegg til hovedkonkurransen er Proxima den andre konkurransedelen av festivalen. Det er et rom for filmskapere som venter på å bli oppdaget og anerkjente forfattere som leter etter nye definisjoner av arbeidet sitt. I motsetning til sin forgjenger, «East of the West»-konkurransen, er Proxima åpen for skapelsen av hele verden.

Skuespillerinnene Daniela Kolářová og Robin Wright mottok festivalpresidentens pris fra Jiří Bartoška lørdag kveld. Kolářová, som mottok prisen til langvarig applaus fra publikum, presenterte filmen Ball Lightning fra 1978. I den spilte hun en av hovedrollene sammen med Josef Abrhám. Den amerikanske skuespilleren Robin Wright introduserte deretter personlig den parodiære eventyrfantasien The Princess Bride fra 1987, der hun spilte en prinsesse.

Video: De kysser og klemmer meg sier filmstjernenes tolk

«Det var alltid veldig hyggelig å jobbe med filmstjernene som kom til Karlovy Vary,» sa tolken Helena Koutná i Spotlight-programmet. | Video: Jakub Zuzánek

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *