Den nye enheten er her, Babiš blir forsvart av sine stedfortredere på kvelden 17. november

Du kan også lytte til artikkelen som lydversjon.

Tsjekkia vil minnes den kommunistiske totalitetens fall på fredag, og lederen av ANO-bevegelsen, Andrej Babiš, vil ikke gå glipp av muligheten til å klage over at Tsjekkia fortsatt lever i en «ny totalitet».

På kvelden 17. november står medlemmer av ANO-bevegelsen bak sin leder. I en undersøkelse spurte List News politikere om de også følte at de levde i en totalitær stat. De fleste er enige og sier at presidenten deres bare kaller en spade for en spade.

«17. November er demokratiets høytid, de fleste tenner et lys på Národní třída. «Nå for tiden er folk også i en situasjon der de noen ganger er redde for å si sine meninger», mener for eksempel Jana Mračková Vildumetzová og legger til at dette også er tilfelle med henne.

Samtidig kommenterer skyggeinnenriksministeren jevnlig politikk både i hjemregionen Karlovy Vary og på nasjonalt nivå. Hun inviteres til debatter på privat fjernsyn og i offentlige medier.

«Ærlig talt tror jeg at noen av frihetene til våre medborgere blir begrenset litt. At dette ikke er friheten vi kjempet for 17. november, sier parlamentsmedlem Klára Dostálová. Som, til tross for at han var en del av opposisjonsleiren, ble nestleder i Representantenes hus og forbereder seg på å stille opp til Europaparlamentet i ANO-bevegelsens frie valg.

Andrej Babiš og den «nye helheten»

Etter hennes mening kunne det diskuteres om dagens situasjon skal beskrives som en «ny helhet» eller som «berøvelse av en viss del av borgernes frihet».

Dostálová er overbevist om at «noen begynner å fortelle oss hva vi bør tenke, hvem vi bør snakke med, hva vi bør spise eller hva vi bør leve med». Etter din mening er også mulighetene for ytringsfrihet i ferd med å skifte. «Det som nå kalles desinformasjon viste seg å være en sann uttalelse på bare noen få uker,» la hun til.

«Totalistisk tilnærming»

ANO-parlamentsmedlem Robert Králíček føler også at han er i en «ny totalitet». «Hvis jeg kan sammenligne det med Representantenes hus, er det koalisjonens tilnærming til opposisjonen.» «Det er veldig strengt, retningsgivende, til og med totalitært,» sier han.

Králíček klager også over at barna hans blir utsatt for ulike insinuasjoner og latterliggjøring på skolen rett og slett fordi de er barn av ANO-politikere.

Er det hensiktsmessig å bruke begrepet «totalitarisme» for å sammenligne dagens kamp mellom koalisjon og opposisjon med tiden da til og med potensielle politiske rivaler ble mobbet, sperret inne i interneringsceller uten grunn, eller fengslet i årevis i forhåndsarrangerte fengsler? Prøve?

Králíček forsvarer seg ved å bruke begrepet «ny totalitet» for ikke å påvirke menneskene som faktisk ble forfulgt under kommunismen. «Vi lever i en annen tid og en annen situasjon, men koalisjonens oppførsel fremkaller noen ganger disse tingene i meg,» la han til.

Hans kollega Jana Berkovcová – som for øvrig er den sannsynlige utdanningsministeren i tilfelle avdelingen faller inn under ANO-bevegelsen i fremtiden – ser på regjeringens demagogi eller «hjernevasking» som en «ny totalitet». Barn i ideelle skoler som går der uten foreldrenes viten.

«Eller innenriksdepartementets oppfordring til folk om å rapportere hverandre hvis de ser feil.» «Folk oppfatter nok dette som et tegn på totalitarisme, som minner om det forrige regimet,» hevder han.

Fremveksten av en slags dommer for sannhetskontrollerende desinformasjon bekymrer også MP Margita Balaštíková. Hun er også overbevist om at «i en viss forstand er det en ny helhet.»

Etter hennes mening er folk i dag redde for å si sine meninger. Samtidig innrømmer hun selv at hun fritt bruker sine muligheter til å kritisere regjeringen.

«Det avhenger av definisjonen»

Drahoslav Ryba, den tidligere sjefen for brannvesenet og ANO MP, er den mest forsiktige i sine uttalelser om den «nye helheten». Ifølge ham er nåtiden ikke sammenlignbar med perioden før 17. november. «Og jeg tror ikke engang styrelederen sier det,» sier han.

«Dette handler akkurat om hvordan vi oppfatter totalitet, hvordan den er definert,» legger han til, og legger til at han selv var på utkikk etter en definisjon av helhet, og etter hans mening tilsvarer den nåværende tilstanden en av dem.

Selv ser han totalitarisme først og fremst i at koalisjonen har okkupert alle landets viktige institusjoner, sier politikeren, hvis to kolleger leder møtene til parlamentsmedlemmene og han selv er leder av det parlamentariske underutvalget han kan påvirke lover fra.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *