Den viktigste dagen for de amerikanske primærvalgene er her. Electoral Super Tuesday har klare favoritter

Den såkalte supertirsdag har brutt ut i USA, som vil resultere i avgjørelsen om partinominasjonskamper i ytterligere 16 stater. Så langt har primærvalgene i presidentvalget en tydelig trend i favør av den nåværende sjefen i Det hvite hus, Joe Biden, og hans forgjenger, Donald Trump.

Avstemninger i Vermont og Virginia var de første som åpnet klokken 06:00 lokal tid (12:00 CET). Til sammen holdt de to store politiske partiene primærvalg eller caucus i 14 stater på tirsdag, inkludert California og Texas. I tillegg holder republikanerne et møte i Alaska, mens demokratene vil kunngjøre resultatene av en postavstemning i Iowa over flere uker og vil også stemme i Amerikansk Samoa.

Resultatene vil foreligge gradvis onsdag kveld. I Virginia og Vermont avsluttes avstemningen klokken 19.00 lokal tid, og andre steder kan folk stemme til tidlig morgen CET.

Super Tuesday trekker ikke like mye oppmerksomhet i år som i tidligere valgsykluser fordi den kommer på et tidspunkt da de republikanske og demokratiske nominasjonskampene blir sett på som mer eller mindre en selvfølge. Biden for det demokratiske partiet og Trump for det republikanske partiet har dominert nominasjonsprosessen fra starten, og det er ingen tegn til at noe endrer seg.

Trump stemmer tirsdag med 274 delegater til nomineringskonvensjonen i juli som til slutt vil avgjøre den republikanske kandidaten til president. Hans eneste gjenværende utfordrer, tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley, har bare 43 delegater og tirsdag kan være kampanjens siste sjanse, rapporterte Reuters.

Ifølge Reuters er det på republikansk side 865 flere delegater på valg tirsdag, noe som betyr at Trump kan komme betydelig nærmere et flertall av de 2.429 uenige stemmene i nominasjonsprosessen. Situasjonen er lik med demokratene, der Bidens motstandere ennå ikke har vunnet en eneste delegat.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *