Dette venter kong Harald etter at han kommer hjem

– Kongen er en voksen mann som har fått byttet hjerteklaffen, så det er stor sjanse for at han trenger en permanent pacemaker, sier kardiolog Ole Christian Mjølstad til VG.

– Det er usannsynlig at det er noe annet.

Mjølstad er avdelingsleder og overlege ved kardiologisk avdeling ved St. Olava i Trondheim – og har spesialisert seg på hjertestartere.

Lørdag ble det avslørt at kong Harald hadde gjennomgått en midlertidig pacemakeroperasjon mens han var på ferie på øya Langkawi i Malaysia. Operasjonen ble bekreftet av kongens lege, Bjørn Bendz.

Kong og Dronning Sonja vil bli repatriert av Forsvaret i et medisinsk evakueringsfly søndag. SAS MEDEVAC-flyet skulle lande på Gardermoen sent søndag kveld.

Flyet landet like før klokken 23.00 søndag.

Deretter ble kong Harald fraktet og innlagt på Rikshospitalet.

HJERTESPESIALIST: Ole Christian Mjølstad, avdelingsleder og overlege ved kardiologisk avdeling ved St. Olav. Foto: Legeforeningen

Der skal han vurderes av et tverrfaglig team, forsikrer kardiolog Mjølstad.

– Kongen er innlagt på Rikshospitalet, hvor det er eksperter på alt. Det skal opprettes et stort team for å male et bilde av sykdommen i den største detalj, forsikrer han.

– Blir du behandlet bedre hvis du er en konge enn hvis du har et etternavn?

– Heldigvis behandler de alle veldig bra i Norge. Jeg tror vi alle er ganske like. Heldigvis, svarer Mjølstad.

FLY KONGEN HJEM: Evakueringsfly til SAS før avreise fra Malaysia. Foto: Mattis Sandblad / VG

Infeksjon kan påvirke pacemakeren

Detaljene rundt kongens smitte er ikke kjent, og Mjølstad understreker at han uttaler seg på bakgrunn av opplysninger avdekket i media.

En midlertidig pacemaker er satt inn av tre grunner, informerer han:

  • Behovet kan skyldes en tilstand som kan gå over av seg selv. I dette tilfellet vil ingen permanent pacemaker settes inn.
  • Med en midlertidig pacemaker sparer du tid på å gjøre undersøkelsene som skal avdekke hvilken type permanent pacemaker som vil være best.
  • Dersom pasienten har en infeksjon i kroppen, gir en midlertidig pacemaker mulighet til å få infeksjonen under kontroll før man bestemmer seg for neste handling.
KONGEPARET FERIE HER: Det var på femstjerners hotellet The Datai Langkawi at kong Harald og dronning Sonja var på ferie da kongen ble syk i Malaysia. Foto: hotels.com

Det er essensielt å ikke bli smittet lenger, understreker kardiologen.

– Ved innføring av permanente ledninger og systemer i kroppen er det ekstremt viktig at mikrober og bakterier utelukkes fra systemet, forklarer Mjølstad.

– Hva annet kan skje?

– Da kan pacemakerelektrodene og selve pacemakersystemet stå igjen forurenset. Da vil det være vanskelig å bli kvitt infeksjonen. Når det er sagt, er det gode grunner til å vente før du installerer permanente systemer.

Tviler på operasjonen i lufta

Mjølstad tror ikke at kongens lege, kardiolog Bjørn Bendz, nødvendigvis vil være den som skal installere en permanent pacemaker.

– Det er nok de som oftest jobber med pacemakere til daglig, som skal utføre enhver operasjon.

Björn Bendz
Björn Bendz

Lege til kongen og sjef for hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus.

En pacemaker er en behandling for svikt i hjertets elektriske ledningssystem. Kong Harald, kjent som Mjølstad, opplever en slik fiasko i dag.

– Vi ble født med et ekstremt utviklet og sofistikert ledningssystem, med et elektrisk nettverk i hjertet som fungerer nesten perfekt, sier overlegen.

– Kan vi operere en permanent pacemaker i luften?

– Jeg vet ikke om det er mulig. Men det ville nok vært mer hensiktsmessig å gjøre det i Oslo.

HJERTEHISTORIE: Kong Haralds hjerteklaff er allerede skiftet ut to ganger, med 15 års mellomrom. Det øker risikoen for å trenge en permanent pacemaker, sier kardiologer. Foto: Lise Aserud / NTB

En kortsiktig løsning

Pasienten bruker vanligvis en midlertidig pacemaker bare i kort tid. Men det finnes unntak:

– Noen dager er dette normalt, men hvis du har en infeksjon som krever behandling i to til tre uker, kan du ha en midlertidig pacemaker i denne perioden.

Livskvaliteten etter pacemakeroperasjon er generelt god for pasienter i alle aldre, forsikrer kardiologen. Både unge og gamle mennesker tåler generelt prosedyren godt.

– Det er fullt mulig å leve med en permanent pacemaker. Se bare på Raymond Johansen, som lever et ekstremt normalt og aktivt liv, sier Mjølstad.

– Det er viktig å se etter et bakgrunnsproblem – for eksempel en infeksjon – før du installerer det.

Påvirkningen av det tropiske klimaet?

At kongen reiste fra den kalde vinteren i Norge til det tropiske klimaet i Malaysia med 40 graders varme og høy luftfuktighet har ifølge eksperten ingenting med saken å gjøre.

– I dette tilfellet blir det kun spekulasjoner. Kongen er en sprek mann på mange måter.

Stine Barclay Gaasland
Stine Barclay Gaasland

Oberstløytnant og presseattache i de væpnede styrkene

Verken Avinor eller Forsvaret vil velge rute eller flyprosedyrer etter landing på Oslo Lufthavn med:

– Vi kommenterer ikke aktuelle oppdrag av sikkerhetsmessige årsaker og fordi endringer kan skje når som helst, sier oberstløytnant og pressesekretær Stine Barclay Gaasland i Forsvaret til VG.

Søndag kveld rykket politiet ut og oppfordret trafikanter til å være hensynsfulle og kjøre normalt når de frakter kongen til Rikshospitalet.

– Trafikantene skal ikke være for nysgjerrige. Hvis du er hensynsfull og kjører normalt, går det bra. Du skal ikke hindre trafikken eller stoppe der du ikke har fullmakt til å stoppe, sier operasjonsleder Terje Marstad fra Øst politidistrikt til NTB.

Kong Harald er nå trygg på Rikshospitalet, hvor han skal ligge på sykehus i flere dager. Kongen er sykemeldt i to uker. I denne perioden vil kronprins Haakon fungere som regent.

Se video: Se kong Haralds hjemreise til Norge

les også

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *