Equinor deltar på den første norske offshore vindauksjonen – 27. oktober 2023 kl. 14.34

Det norske energiselskapet Equinor vil legge fram et forslag om å prekvalifisere Norges første offshore vindauksjon, sa selskapets administrerende direktør Anders Opedal til Reuters fredag.

Equinor har dannet et konsortium med Tysklands RWE for Soerlige Nordsjoe II, et område på grunnere farvann nær den maritime grensen til Danmark, hvor Norge tilbyr 1,5 gigawatt (GW) kapasitet.

«Akkurat nå jobber vi for å være så konkurransedyktige som mulig her,» sa Opedal til Reuters på sidelinjen av selskapets resultatpresentasjon for tredje kvartal.

«Det starter med prekvalifisering og så får vi se hva som skjer.»

Norske lovgivere ble i juni enige om å øke subsidiene til Soerlige Nordsjoe II med 53 % til 23 milliarder norske kroner (2,05 milliarder USD) for å gjenspeile kostnadsøkninger i global forsyningskjede og inflasjonspress.

Oslos havvindplaner utsatt for å finpusse krav; Fristen for å sende inn søknad om prekvalifisering til Soerlige Nordsjoe II er nå satt til 15. november.

Områdene som tilbys, inkludert Utsira Nord-området som er egnet for opptil 2,25 GW flytende vindenergi, har tiltrukket seg interesse fra de fleste ledende europeiske utviklere, inkludert Orsted, TotalEnergie, BP og Shell.

Seagust-konsortiet, som også inkluderer det svenske selskapet Vattenfall, har imidlertid varslet at det ikke lenger ønsker å delta fordi subsidiene som tilbys i dag ikke strekker til.

– Vi ser at avkastningen på kapital er for lav til å dekke våre behov, sa Seagust-sjef Simen Elvestad til Reuters i begynnelsen av oktober.

Konsortiet forventer fortsatt å delta i Utsira Nord, hvor fristen er utsatt på ubestemt tid for å sikre at prosessen er i samsvar med European Free Trade Association (EFTA) konkurranseregler.

($1 = 11,2140 norske kroner)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *