Et møte mellom de store. Fem problemer som Biden og Xi ikke kan ignorere

Da Xi Jinping sist landet på amerikansk jord, var forholdene hjemme og i verden vidt forskjellige. Han ble ønsket velkommen av daværende USAs president Donald Trump til villaen sin i Florida i 2017, og den kinesiske lederen befant seg ved roret i et land som fortsatt var i ferd med å komme seg og hvis økonomi overgikk prognosene.

Siden den gang har imidlertid situasjonen endret seg og sprekkene i den «kinesiske drømmen» åpner seg gradvis utdypet. I dag prøver Si å gjenopplive Kinas skrantende økonomi, som ennå ikke har kommet seg helt etter at strenge pandemitiltak ble lettet, eiendomsmarkedet er i krise og ungdomsarbeidsledigheten er på rekordnivå.

Selv frontløperen på den andre siden av tabellen styrer ikke landet uten problemer. Internasjonale kriser som krigen i Ukraina eller den nylige konflikten på Gazastripen har lenge opptatt den amerikanske presidenten. I en tid da Joe Biden stiller til gjenvalg til Det hvite hus, er ytterligere eskalering av spenningen med Kina absolutt det siste han ønsker.

«I en tid hvor begge står overfor innenriks- og utenrikspolitiske utfordringer, er det mindre insentiv for dem til å prøve den ene etter den andre og litt mer insentiv til å stabilisere forholdet.» Hun bemerket for CNN-nettstedet Yun Sun, direktør for Kina-programmet ved tenketanken Stimson Center i Washington.

Forventningene om at det blir et stort gjennombrudd mellom landene på onsdagens møte i San Francisco er ikke akkurat høye. Dette er imidlertid et viktig øyeblikk i forholdet mellom verdens største makter. Seznam Správy har derfor valgt ut fem vesentlige temaer som stats- og regjeringssjefene trolig ikke vil kunne se bort fra i en felles diskusjon.

Gjenoppretting av kommunikasjon

Kommunikasjon mellom USA og Kina om militære spørsmål fikk en knekk etter at tidligere huspresident Nancy Pelosi besøkte Taiwan i fjor, som Kina anser som en opprørsprovins. Avgjørelsen ble kritisert av kineserne på den tiden, og landet blokkerte de fleste kommunikasjonskanaler mellom høytstående militære tjenestemenn i protest.

I følge senior amerikanske myndighetspersoner var kineserne fortsatt «nølende» med å gjenopprette disse linjene, og Biden vil gå inn i møtet med sin kinesiske motpart med en plan om å «kraftig forfølge» gjenopprettingen. Å skape orden i dette området er ikke bare en viktig faktor for avspenning i Sør-Kinahavet og Taiwanstredet.

Lyle Goldstein, direktør for Asia-engasjement i tenketanken Defense Priorities, for eksempel for NPR-nettstedet spesifisertat mer direkte kommunikasjon mellom de to leirene kan være til hjelp ved en større krise.

«Jeg har sett hvordan kontakt med Kina påvirker hvordan høytstående amerikanske militærtjenestemenn ser på situasjonen. Jeg tror de vil bli litt mer moderate; «delvis fordi de må ta seg tid til å snakke med disse menneskene personlig,» siterte NPR eksperten. «Og jeg tror det er omvendt, at interaksjon er nøkkelen.»

Taiwan-spørsmålet

Et annet tema for det forventede møtet vil helt sikkert være det nevnte Taiwan, som i økende grad har ført til uenigheter mellom de to landene de siste årene. Beijing anser øya som en del av fastlands-Kina og har tidligere lovet å «forene» den med resten av landet.

Det er disse truslene som fortsetter å surne forholdet mellom Kina og USA etter at Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Flere analytikere frykter at Kina kan ta over Taiwan militært, etter Russlands eksempel. Bekymringene er drevet av militærøvelser fra den kinesiske hæren som finner sted fra tid til annen rundt på øya.

Kinesiske myndigheter vs. amerikanere

Den kinesiske regjeringen trakasserer amerikanske borgere og politikere gjennom en massiv nettoperasjon. CNNs funn om Beijings aktiviteter kommer mens Kinas president Xi Jinping reiser til USA.

I dag følger ikke lenger diplomatiske forbindelser mellom USA og Taiwan offisielle linjer. Men amerikansk lov, Taiwan Relations Act, gir øynasjonen beskyttelse og muligheten til å forsvare seg. Biden selv har også gjentatte ganger gjort det klart at han vil komme Taiwan til unnsetning, noe Beijing ikke liker å høre.

Det er grunnen til at Xi advarte sin amerikanske kollega mot å «leke med ilden» over Taiwan i tidligere møter, enten det er personlig eller virtuelt. Det er derfor å forvente at onsdagens møte også vil storme når det gjelder dette temaet.

Kunstig intelligens

I følge Hong Kong vil et av hovedtemaene for møtet være nettsted South China Morning Post påpekte også faren ved kunstig intelligens. Ifølge nettstedets kilder bør presidenter til og med komme til en avtale som forplikter seg til å forby bruk av kunstig intelligens i autonome våpen som droner og i kontroll og utplassering av atomstridshoder.

Washington og Beijing har tidligere uttrykt bekymring for den uregulerte bruken av denne teknologien for å oppfordre til konflikt, og det faktum at dette spørsmålet også skulle bli en del av den kinesisk-amerikanske samtalen ble også ønsket velkommen av eksperter kontaktet av det nevnte papiret.

Kinesisk spionasje i Storbritannia

Ved å bruke en rekke falske kontoer på det sosiale nettverket LinkedIn, krevde en kinesisk spion konfidensiell informasjon fra britiske tjenestemenn, forskere og akademikere og tilbød dem store pengesummer i størrelsesorden tusenvis av pund.

«Gitt noen av problemene vi har sett så langt med kunstig intelligens, er det avgjørende at et menneske forblir i kommando og kontroll over atomvåpen,» sa Bonnie Glaser, administrerende direktør for det tyske Marshall-fondet i USA.

Oriana Skylar Mastro, som jobber ved Stanford University, er imidlertid ikke sikker på det konkrete resultatet av samtalen. For eksempel påpekte hun at Kina er veldig «følsomt» for konseptet med våpenkontroll fordi det har et mye mindre arsenal enn USA. «De er ikke villige til å engasjere seg, og jeg tror ikke den holdningen vil endre seg,» forklarte statsviteren.

Dødelig fentanyl

I tillegg til Taiwan-spørsmålet eller gjenoppretting av militær kommunikasjon, vil lederparet sannsynligvis også fokusere på fentanyl, som nylig har steget til toppen av listen over problemer som bekymrer Biden-administrasjonen. Stoffet har oversvømmet narkotikamiljøet i USA i stor skala og mange mennesker har dødd som følge av en overdose.

I tillegg det amerikanske justisdepartementet forrige måned annonsert Flere tiltale mot kinesiske selskaper og statsborgere som anklager dem for forbrytelser knyttet til produksjon av fentanyl og metamfetamin, distribusjon av syntetiske opioider og salg av kjemikaliene som ble brukt til å produsere dem.

USA og konflikter i verden

USA har allerede sendt milliarder av dollar i militærhjelp til Ukraina og Israel de siste årene. Joe Biden møter imidlertid vanskelige hindringer i forsøket på å få mer penger til begge land, som kaos i Representantenes hus.

I tillegg vil måten Biden håndterer og vil håndtere det Kina-relaterte fentanylspørsmålet sannsynligvis forbli med ham gjennom hele presidentkampanjen i 2024 for å bringe narkotika inn i USA.

Ifølge amerikanerne fungerer Kina som leverandør til de meksikanske narkotikakartellene.

Kina og konflikter

Den siste elefanten i rommet vil være den nevnte russiske krigen i Ukraina og konflikten i Midtøsten. Selv om Kina har holdt en nøytral holdning siden februar i fjor, beskriver eksperter dets handlinger som pro-russisk nøytralitet, og trekker skarp kritikk fra USA.

Det var ikke bare representantene fra Det hvite hus som gjentatte ganger advarte om at Kina direkte kunne støtte Russland i invasjonen av Ukraina. Selv om Beijing benekter dette, blir ikke dets ord om nøytralitet styrket av det faktum at Xi møtte Russlands president Vladimir Putin i Beijing forrige måned, som var hans gjest på det årlige toppmøtet til et stort infrastrukturprosjekt kalt Den nye silkeveien.

Biden i Israel

Joe Biden har ankommet Israel på et ekstraordinært besøk, hvor han uttrykte sin faste støtte til arbeidet med å eliminere Hamas-bevegelsen. Men nylige nyheter om hundrevis av døde etter en eksplosjon på et sykehus i Gaza gjør reisen hans bare vanskeligere.

Kina hevder da at de også er nøytrale i krigen mellom Israel og Hamas. Biden-administrasjonen mener imidlertid at Kina kan påvirke hvordan den neste fasen av konflikten utspiller seg. Hovedrollen spilles av Kinas gode forhold til Iran, hovedstøttespilleren til den radikale palestinske gruppen Hamas, som styrer Gazastripen og sto bak terrorangrepene mot Israel 7. oktober.

«President Biden vil minne president Xi om at Irans eskalerende og destabiliserende handlinger, som undergraver stabiliteten i hele Midtøsten, ikke er i Kinas eller noe annet ansvarlig lands interesse.» skissert Mandag kommenterte presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, Bidens planer.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *