Fed-sjefen sendte aksjer og kronen nedover

Det første møtet i den amerikanske sentralbanken i år resulterte ikke i noen endring i rentesettingen. For fjerde dag på rad har amerikanske sentralbanker holdt renten på sitt høyeste nivå siden 2001, etter å ha hevet dem i fjor sommer. Markedene vurderte muligheten for at Fed vil endre renten onsdag for å være minimal.

Tilsvarende FedWatch-verktøyindikatorer Børsoperatøren CME, som måler markedets forventninger til renteendringer fra Fed, hadde satt sannsynligheten for et amerikansk rentekutt i januar i bare noen få prosentenheter. Sentralbanken sa i en medfølgende uttalelse at den «ikke anser det som hensiktsmessig å kutte renten før den har større tillit til at inflasjonen faller bærekraftig mot målet på 2 prosent.»

Gunstige data om utviklingen i den amerikanske økonomien har nylig vært et av argumentene for at Fed ikke trenger å forhaste renten i det hele tatt. Faktisk fortsetter den amerikanske økonomien å vise betydelig motstand mot den stramme pengepolitikken som sentralbanken reagerte med på økningen i inflasjonen.

«Det makroøkonomiske bildet av USA ser mye bedre ut enn det makroøkonomiske bildet av EU og eurosonens medlemsland,» sa hun ifølge byrået Reuters Monex USA-analytiker Helen Given.

Et overopphetet arbeidsmarked

I tillegg ser Fed risikoen forbundet med et stramt arbeidsmarked. Dette betyr at etterspørselen etter arbeidstakere er betydelig høyere enn tilgangen på tilgjengelig arbeidskraft. Dette kan føre til et begrenset utvalg av kvalifiserte arbeidstakere for bedriftene, som igjen kan øke lønn, lønnskostnader og dermed inflasjonen.

Dette er også grunnen til at sentralbanken først vil bestemme seg for å kutte renten på ett av de neste møtene.

Patria Finance-sjefanalytiker Tomáš Vlk tror rentene i USA sannsynligvis vil holde seg på topp i noen måneder til. «De siste dataene om det store antallet ledige stillinger bekrefter at Fed ikke har hastverk. Etter vårt syn forventer en betydelig del av markedet for mye av Fed, sa han.

På den annen side hevdet den delen av markedet som var tilbøyelig til pengepolitiske lettelser i januar at til tross for økt vekst i innenlandsk etterspørsel, var det ingen økning i inflasjonspresset, spesielt i kjernekomponenten av inflasjonen, som ikke inkluderer ustabil mat. og energipriser.

«Vi trenger mer bevis»

Fed-formann Jerome Powell minnet på en påfølgende pressekonferanse om at inflasjonen i USA holder seg over sentralbankens mål på to prosent. Den årlige veksten i konsumprisene i USA akselererte til 3,4 prosent i desember fra 3,1 prosent i november. Inflasjonen var høyere enn analytikerne ventet.

«Selv om nedgangen i inflasjonen i andre halvdel av fjoråret er velkommen, trenger vi ytterligere bevis på at inflasjonen er på en sikker vei mot målet.» Langsiktige inflasjonsforventninger ser ut til å være godt forankret. «Så vi vil nå følge nøye med på risikoen som inflasjonen utgjør for begge sider av vårt mandat,» sa Powell.

Samtidig understreket han at det kan være risikabelt å lempe pengepolitikken for tidlig eller tvert imot for sent. «Det er grunnen til at vi vil ta beslutninger på individuelle møter basert på innkommende data,» gjentok Powell sine ord fra tidligere møter.

Ifølge Powell var det ikke noe forslag blant utvalgsmedlemmer om å senke renten. «Men det er betydelig uenighet om når rentene skal kuttes,» la han til.

Senere overrasket Fed-sjefen til og med markedene. «Jeg tror ikke vi har nok selvtillit til å kutte renten i mars. «Mars er ikke det mest sannsynlige scenariet, sa han. Denne uttalelsen utløste et salg av aksjer. Den viktigste S&P-indeksen endte onsdag handel med et tap på 1,6 prosent.

Allerede før Powells tale antok markedene at det ville bli et første rentekutt på møtet i mars. Men sjefen for verdens mektigste sentralbank feide umiddelbart disse planene av bordet.

Tvert imot steg dollaren og fikk verdi mot andre valutaer, inkludert kronen. Valutakursen mot amerikansk valuta var i underkant av 23 CZK/USD ved 22-tiden. Den innenlandske valutaen var 0,6 prosent svakere.

Fed-tjenestemenn har tidligere indikert at det vil være opptil tre rentekutt i år. Ifølge Greg McBride, finansanalytiker i Bankrate, vil tempoet de vil kutte renten med være mye lavere enn tempoet de hevet dem med. «Rentene har gått opp i heisen, de vil gå ned trappene,» forklarte han.

Fed-møtet er ikke det eneste denne uken. Den britiske sentralbanken møtes torsdag og vil trolig la renten stå uendret på dagens nivå, det vil si 5,25 prosent.

Det tsjekkiske markedets oppmerksomhet vender allerede sakte mot neste uke, når den tsjekkiske nasjonalbanken møtes. Dette er ment å løsne ytterligere opp i pengepolitikken, vi snakker om rentekutt på et kvart til et halvt prosentpoeng. Styringsrenten er i dag 6,75 prosent.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *