Finland gikk tom for tålmodighet. De skal bygge et gjerde på grensen til Russland

Nabolandet Norge, som også grenser til Russland, sa onsdag at de hadde arrestert en syvende russisk statsborger de siste dagene, mistenkt for ulovlig flyging av droner eller fotografering i begrensede områder.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre definerte han, at det er «åpenbart uakseptabelt for utenlandske etterretningstjenester å fly droner over fremmed territorium.» Spesielt siden sønnen til en mann nær Vladimir Putin ble arrestert mandag.

Planene om å bygge gjerdet ble godkjent på et møte tirsdag kveld mellom statsminister Sanna Marin og representanter for alle store partier. Den finske grensevakten la fram planene for en måned siden.

Helsingfors er dypt bekymret over det økende antallet ulovlige grensepasseringer på den over 1300 kilometer lange østgrensen til Russland. Tusenvis av russere flykter fra den delvise mobiliseringen kunngjort av Vladimir Putin som svar på svikten til troppene hans i Ukraina.

Finland frykter også at Moskva vil bruke organisert massemigrasjon som en form for hybrid krigføring. Polen og de baltiske statene Latvia og Litauen anklaget Hviterussland for lignende praksis i fjor.

«Vi ble enige om at det var nødvendig,» sa Marin etter møtet. «Regjeringen vil nå legge fram konkrete forslag til Stortinget.» Finansieringen av pilotdelen vil etter deres mening stemmes over i begynnelsen av neste måned.

«Det handler om å sikre tilstrekkelig sikkerhet ved Finlands grenser,» sa Marinová. «Vi ønsker å sikre at våre grensevakter får tilstrekkelig støtte til å utføre skikkelig og effektiv grensekontroll, og vi må være forberedt på forstyrrende situasjoner.»

Den finske grensevakten foreslo i forrige måned å bygge et flere meter høyt gjerde med piggtråd og overvåkingskameraer og sensorer langs den 160 kilometer lange grensen.

Gjerdet vil beskytte områder som anses som en potensiell risiko for massemigrasjon fra Russland, spesielt i det sørøstlige Finland og rundt grenseoverganger nord i landet. I følge grensevaktberegninger vil implementeringen av prosjektet ta opptil fire år og kunne koste flere hundre millioner euro. Endelig godkjenning av hovedfasen kan bli utsatt til april, når det finske parlamentsvalget står for tur, skriver han Vakten.

De første bildene av den skadede Nord Stream

Svenske journalister klarte i samarbeid med norske eksperter å finne og fotografere den skadede delen av undervannsgassrørledningen Nord Stream 1. «Et så sterkt metall kan bare skades med ekstrem kraft,» kommenterte den norske droneoperatøren Trond Larsen på nettstedet. Ifølge dagboken tilsvarte den eksplosive kraften registrert av det seismologiske utstyret «et jordskjelv som målte 2,3 på Richters skala».

Den ovenfor nevnte mistenkte som er varetektsfengslet i Norge er identifisert som Andrei Yakunin, sønn av den tidligere russiske jernbanesjefen Vladimir Yakunin, som antas å være nær Putin. Politiet sa at han fløy dronen i det strategisk sensitive området på Svalbard.

Norge, som i dag er Vest-Europas største gassleverandør og er i høy beredskap etter den mistenkte sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningen, arresterte i forrige uke fire russiske statsborgere som ulovlig fotograferte nærliggende anlegg.

Politiet identifiserte ikke de fire personene, de hadde med seg fotografisk utstyr og andre bilder. De pågrepne hevdet imidlertid å være turister som hadde kommet til Norge fra Finland.

To andre russere ble også arrestert i Norge forrige uke, begge med droner. En av dem tok bilder av militærhelikoptre og flyplasser. Den andre, som hadde to russiske pass, hadde en delvis kryptert 4-terabyte-stasjon med bilder og videoer.

I mellomtiden advarte Finlands utenriksminister Pekka Haavisto om at Tyrkia setter sikkerheten i hele Norden i fare ved å utsette ratifiseringen av Helsinkis søknad om å bli med i NATO. Han sa at landet hans ville motstå ethvert forsøk fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på å skille Finlands bud på NATO-medlemskap fra Sveriges.

Tyrkia og Ungarn er de eneste to gjenværende NATO-landene som ennå ikke har ratifisert Finland og Sveriges felles søknad om NATO-medlemskap. Tyrkia krever at de to landene først utleverer til Tyrkia de fra deres territorium som Ankara anser som kurdiske terrorister.

Hvorfor (ikke) åpne armene for russere som flykter fra Putin?

Etter Finland, Polen og de baltiske statene stenger også Tsjekkia sine grenser for russere som vil inn fra andre land i Schengen-området for sport eller sightseeing. Tross alt var Tsjekkia et av de første landene som ikke tillot turistvisum til russere rett i begynnelsen av krigen.

Med henvisning til det nylige angrepet på Nord Stream-gassrørledningen sa Haavisto: «Vi lever i vanskelige sikkerhetstider, og jo raskere NATOs artikkel 5 gjelder oss og vi kan bidra til dens forsvar, jo bedre under omstendighetene.» Enhver forsinkelse i Å styrke sikkerheten i Østersjøen er bekymringsfullt.»

Ifølge ham viste eksplosjonen av Nord Stream-gassrørledningen at «konflikten nærmer seg». «Det bør tas i betraktning at dette har en bivirkning på sikkerhetssituasjonen i kandidatlandene og i regionen som helhet,» la Haavisto til.

For å få fart på ratifiseringsprosessen i forkant av NATO-toppmøtet i juni, signerte Finland og Sverige et memorandum of understanding med Tyrkia om hvordan begge land vil håndtere spørsmål som utlevering og terroranklager. Tyrkia anklager spesielt Sverige for å søke tilflukt for sympatisører av Kurdistans arbeiderparti.

Ifølge mange analytikere forhandler Erdogan blant annet med Finland om å ta tøffere grep på hjemmebane foran neste års valg.

Haavisto sa at 40 000 russere har kommet inn i Finland så langt, noen av dem har returnert eller flyttet. Han la til at retten vil ta stilling til innvilgelse av asyl kun på bakgrunn av at søkeren ikke ønsker å kjempe for Russland i Ukraina. «En asylsøknad kan være basert på at den vernepliktige ikke ønsket å bryte menneskerettighetene i den russiske hæren,» sa han.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *