Guvernøren i den tyrkiske sentralbanken har gått av

Guvernøren i den tyrkiske sentralbanken, Hafiz Gaye Erkan, har gått av. Ifølge Reuters skrev hun dette på X-nettverket i kveld. Hun var bare den første kvinnen i denne stillingen siden juni i fjor. Tyrkias finansdepartement sa at oppsigelsen var Erkans «personlige» avgjørelse.

Erkan ble utnevnt av president Recep Tayyip Erdogan, som lenge har kjempet mot renteøkninger som har ført til kraftig prisoppgang og investoreksodus. Byrået husket at han hadde gjort en 180-graders sving. I løpet av hennes periode hevet banken styringsrenten fra 8,5 prosent til 45 prosent for å redusere inflasjonen, som i Tyrkia er den desidert høyeste i Europa.

Den 44 år gamle avtroppende guvernøren sa at hun gikk av på grunn av blant annet svertekampanjen mot hennes person. Han sier han ønsker å beskytte familien sin, inkludert barnet sitt.

Ifølge Bloomberg har tyrkiske medier tidligere rapportert om en sparket sentralbankansatt som hevdet at hennes avgang var initiert av guvernørens far. Ifølge dem forsøkte han også å få andre bankansatte sparket.

Den tyrkiske liraen svekket seg etter nyheten om guvernørens avgang. Den tyrkiske valutaen har svekket seg med rundt 23 prosent siden juni, da presidenten utnevnte Erkanova til å lede sentralbanken og Mehmet Şimşek til å lede finansdepartementet for å tiltrekke utenlandske investorer til Tyrkia gjennom en endring i den økonomiske politikken. Şimşek sa at den økonomiske politikken under hans ledelse vil fortsette uten avbrudd.

Tyrkias president Erdogan utnevnte deretter Fatih Karahan til sjef for sentralbanken. Han jobbet som stedfortreder for tidligere guvernør Erkanová.

Hva venter den tyrkiske økonomien?

Akademiker Ibrahim Öztürk, som underviser i Tyskland, forteller om hvilken innvirkning Erdogans seier vil ha på økonomien.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *