Hvordan vitenskapelige demonstrasjoner passer inn i underholdningskulturen

QHva er mer vitenskapelig enn en demonstrasjon? Siden Aristoteles er demonstrasjon en type syllogisme, en type argumentasjon som produserer en type kunnskap som vi vil kvalifisere som epistemisk. Fra den arabiske middelalderen ville denne epistemiske tilstanden være preget av sikkerhet, i motsetning til en mer usikker oppfatning. Men ikke alle resonnementer er vitenskapelige bevis.

For at en demonstrasjon skal være gyldig, krever den sannheten i lokalene, som må være universell, og nødvendigheten av slutning. Men demonstrasjon legger også til begrepet bevis at bevis ikke bare er et deduktivt krav, men en viss kognitiv tilstand der beviset fremstår som transparent, en tilstand som ofte visuelt oversettes ved å etablere beviset som i matematisk demonstrasjon fra euklidisk aksiomatisk presentasjon.

Vitenskapshistorikere forsøkte dermed å forstå den offentlige utgivelsen av moderne vitenskaper mellom 1600- og 1700-tallete og 19e århundre. Fra teatret for eksperimenter til vitenskapelige show, sporet de ikke bare sirkulasjonen av eksperimentell praksis utenfor laboratorier og universiteter, men identifiserte også rollen til et aktivt publikum som garanterer en jevn drift av eksperimentet mot mulig svindel.

Og hva med i dag, når vitenskap og teknologi er allestedsnærværende i demokratiske samfunn? I boken hans Demonstrasjonsselskap (Le Croquant, 2019), sosiolog og historiker Claude Rosental bestemte seg for å studere demonstrasjonspraksis i all deres mangfold og viste hvordan de representerer verktøy for overtalelse for å skape vitenskapelig bevis så vel som verktøy for kommersiell markedsføring.

Viktigheten av repetisjon

Når han nærmer seg arbeidet til sosiologen Erving Goffman, som foreslår en dramaturgisk tilnærming til offentlige demonstrasjoner begrenset til «utilitær» praksis, beskriver Claude Rosental i detalj operasjonene som gjør det mulig å gjennomføre disse demonstrasjonene, og tar ikke bare hensyn til scenarier, forberedelser, utstyr . , men også «demonstrative arsenaler». Ved å observere høyteknologiske «demonstrasjoner» på MIT eller på Microsofts Tech Days i 2015, fremhever boken den kollektive dynamikken til publikum som noen ganger er tilskuere, noen ganger vitner. Disse produksjonene, innskrevet i prestasjonssamfunnets horisonter, går utover den enkle presentasjonen av vitenskapelige resultater og prøver å erobre et heterogent publikum gjennom «emosjonelt arbeid» i samsvar med forventningene til underholdningskulturen og fører til definisjonen av profesjonell dyktighet. .

Du har 30 % av denne artikkelen igjen å lese. Resten er forbeholdt abonnenter.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *