Hyppig inntak av sushi utgjør en stor fare ᐉ Nyheter fra Fakti.bg – Helse

Forskere ved Universitetet for naturvitenskap og teknologi i Trondheim, Norge, har oppdaget at sushi og annen rå sjømat kan være en kilde til antibiotikaresistente superbugs, skriver tidsskriftet «Frontiers in Microbiology», melder BTA.

Forskere så på forskjellige stammer av Aeromonas-bakterier i sjømat som ikke hadde gjennomgått streng prosessering beregnet på å drepe mikrober. Resultatene viser at skånsom bearbeiding, som kaldrøyking av fiskeprodukter, ikke garanterer eliminering av Aeromonas-bakterier. De fleste testede varianter av bakteriene er sannsynligvis patogene, men for friske mennesker er risikoen for å bli syk svært lav. Det finnes imidlertid risikogrupper.

«Bakterier funnet i sushi, sashimi og kaldrøkte fiskeprodukter kan utgjøre en risiko for personer som ofte bruker disse matvarene, spesielt personer med svekket immunforsvar, barn og eldre», indikerte forfatterne av studien.


Et annet problem er evnen til Aeromonas-bakterier til å utveksle genetisk materiale med andre bakterier. Noen stammer kan også overføre antibiotikaresistens fra en art til en annen. Å spise sjømat som er forurenset med resistente bakterier kan spre dem.

Resistente bakterier blir et økende problem over hele verden fordi de forårsaker infeksjoner som er vanskelige å behandle, og i noen tilfeller virker ingen antibiotika mot dem. Bakterier overføres mellom dyr og mennesker gjennom mat og miljø. Så å redusere bruken av antibiotika alene er ikke nok til å forhindre utviklingen av superbugs, advarer forskerne.

Legg inn en lapp:

evaluering 3.4 Siden 5 stemmen.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *