I Norge er avl av Cavalier King Charles spanielhunder forbudt ᐉ Nyheter fra Fakti.bg – Nysgjerrig

Å avle Cavalier King Charles Spaniel-hunder i Norge er ulovlig fordi det fremmer avl av fysiske egenskaper som forårsaker lidelse, bekreftet landets høyesterett onsdag.

Dyrebeskyttelsen har i flere år tatt til orde for forbud mot avl av denne rasen. Ifølge miljøvernere, selv om de gir dem et søtt utseende, er de anatomiske egenskapene til disse hundene – et lite flatt hode og svulmende øyne, lenge foretrukket av oppdrettere, årsaken til helseproblemer, forverret av innavl .

Høyesterett ga Dyrebeskyttelsen medhold og fant at fortsatt avl var i strid med nasjonal dyrevelferdslovgivning.


«Nesten alle Cavalier King Charles Spaniels lider av noen spesifikke nevrologiske tilstander som skyldes en hodeskalle som er for liten for hjernen, så det er for lite plass til nervesystemet.«, konkluderte høyesterett i et sammendrag av sin avgjørelse.

Den spesifikke fysiologien til disse hundene gjør at de ofte er utsatt for hodepine, hjertesvikt og til og med øyeproblemer.

«Dommen bekrefter derfor at avl som opprettholder arvelige lidelser og sykdommer i årevis ikke bare er uetisk, men faktisk er et brudd på norsk lov.«, sa miljøvernerne.

Høyesterett på sin side slo fast at den kontroversielle avlen av en annen rase, den engelske bulldogen, kunne være lovlig forutsatt at visse protokoller ble fulgt.

I første instans, februar 2022, forbød Oslo domstol avl av disse to rasene, men en lagmannsrett fastsatte da et skille mellom dem, bekreftet av onsdagens dom.

Oppdrettere på sin side hevder å drive selektiv avl med dyr som har bestått flere tester. Hvis avl er forbudt, påpeker de også, gjelder dette ikke oppdrett, salg eller til og med import av disse populære hundene, som ifølge dem risikerer tilstrømning av «udokumenterte hunder» fra «valpefabrikker» som ligger i utlandet.

Legg inn en lapp:

evaluering 3.7 Siden 9 stemmen.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *