Kilden til nyheter for tsjekkere er i økende grad sosiale nettverk. De leder hovedsakelig blant unge mennesker

Sosiale nettverk har en økende innflytelse på livene våre. Vi besøker dem ikke bare for å ha det gøy og dele livene våre med venner og fremmede, men i økende grad for å finne ut nyheter. Deníks dataredaktør fokuserte på hvor stor prosentandel av tsjekkerne som bruker dem for å finne ut om aktuelle hendelser eller hvilke nettverk som er mest populære i dag.

Over 40 prosent av tsjekkerne får nyheter fra sosiale nettverk. De er stort sett unge mennesker

| Foto: Brett Jordan; Pexels

Tsjekkere bruker sosiale nettverk oftest for å kommunisere med kjære. Den nest vanligste grunnen til å bruke sosiale nettverk er å følge med på nyheter og aktuelle hendelser. Dette kommer frem av Eurobarometer Media and News-undersøkelsen fra oktober 2023. Følgelig, i en europeisk sammenligning, vil antallet personer som får nyheter via sosiale nettverk, meldingsapplikasjoner som WhatsApp eller Messenger eller videoplattformer (f.eks. YouTube) ha økt innen 2022.

43 prosent av tsjekkerne får nyhetene sine fra sosiale nettverk, på Kypros får syv av ti innbyggere nyhetene sine, og de er allerede den vanligste kilden til nyheter der. I Tsjekkia dominerer sosiale nettverk som kilde til nyheter for aldersgruppen 15 til 24 år.

Dette påpeker Josef Šlerka, leder for Institutt for nye mediestudier ved Institutt for informasjonsvitenskap og biblioteksvitenskap ved Det filosofiske fakultet ved Charles University. Bruk av sosiale nettverk Som nyhetskilde har den fordeler som hastighet og variasjon, men også ulemper. For eksempel er dette utilstrekkelig dybde. «Vi mister følelsen av kontekst og fokuserer for mye på detaljer. Jeg tror dette er en stor endring sammenlignet med fortiden, som gradvis vil påvirke andre områder av menneskelig atferd, understreker Šlerka.

Pålitelige tsjekkere

Tsjekkere stoler mer på nyheter fra sosiale nettverk enn det europeiske gjennomsnittet. Personer i den yngste aldersgruppen, under 24 år, har mest tillit til dem, med omtrent en tredjedel av dem som tror på dem. Den eldste gruppen, 55 år og eldre, er minst tillitsfull. Sammenlignet med andre har denne generasjonen lav tillit ikke bare til sosiale nettverk, men til praktisk talt alle typer medier.

Sosiale nettverk er bokstavelig talt et fristed for feilinformatorer. Sjekk ut de største løgnene spredt over internett i fjor:

Det ble mye løgn på internett i år også. Desinformatører ble ikke bare i Ukraina

«Vi vet fra vår forskning at det utbredte forbruket av nyheter og informasjon fra sosiale medier «Dette skyldes ikke bare det faktum at noe desinformasjon eller konspirasjoner spredt gjennom disse kanalene er overbevisende for folk, men også det faktum at noen mennesker senere mister tilliten til informasjonen som formidles generelt,» forklarer Jaromír Mazák, forskningssjef ved MINT-byrået.

Ifølge undersøkelsen er Facebook og Messenger blant de mest brukte sosiale nettverkene i Tsjekkia. I en pan-europeisk sammenheng er WhatsApp den nest mest brukte plattformen etter Facebook.

Andelen brukere av individuelle sosiale nettverk varierer betydelig mellom brukere i ulike alderskategorier. Mens andelen vanlige Facebook-brukere blant unge under 25 år er lavere enn blant brukere på 55 år og over, er det mange ganger flere brukere av Instagram, TikTok eller Snapchat i den unge befolkningen enn i foreldrenes eller til og med besteforeldregenerasjonen.

Det er lignende forskjeller på om tsjekkere ser på eller ikke på sosiale nettverk Influencers. De er mest populære blant unge – ni av ti personer under 25 ser på dem.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *