Korrumperte Russland Anders Besseberg?

Korrumperte russerne Anders Besseberg? Norges rettssak fengsler landet hans.bilde: shutterstock

Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), er på prøve i Norge. Den tidligere lederen er mistenkt for å ha dekket over saker om russisk doping i bytte mot ulike goder.

17.01.2024, 06:0619.01.2024, 20:43

Det er 10. april 2018. Et søk er i ferd med å starte ved hovedkvarteret til Det internasjonale skiskytterforbundet i Salzburg, Østerrike. Politiet er også i beredskap andre steder i Tyskland og i Vestfossen, Norge, hjemmet til Anders Besseberg.

Anders hvem? Dette navnet betyr kanskje ikke noe for deg, men vi snakker om det uansett den emblematiske presidenten for IBU, i spissen for organisasjonen i mer enn 25 år. Lederen var inne i sin sjette periode på tidspunktet for politirazziaen – ikke engang Sepp Blatter og hans 17 år lange regjeringstid i Fédération Internationale de Football Association (FIFA) kan konkurrere i lang levetid.

Men våren 2018 er all kraft i ferd med å unnslippe. Günter Younger, direktør for etterretning ved World Anti-Doping Agency (WADA), har skylden. Tyskeren hadde forsket på figuren i lang tid: han oppdaget verdifulle vitnesbyrd, spesielt Grigory Rodchenkov, mannen som avslørte skandalen med institusjonalisert doping i Russland. I løpet av månedene førte forskningen hans til flere politietterforskninger og til og med Interpol ble kontaktet.

Hvem er Anders Besseberg?

Besseberg ble født i 1946 og er tidligere skiskytter. Han ble norgesmester i stafett i 1973 og omskolerte seg deretter til trener. Fra 1976 til 1980 ledet han det norske landslaget, og ble deretter medlem av den tekniske kommisjonen til Det internasjonale skiskytterforbundet. Da han ble visepresident i forbundet i 1988, tok det ham fem år å nå toppsetet. Anders Besseberg er 77 år i dag.

Nærmere bestemt Anders Besseberg, samt Nicole Resch, daværende generalsekretær i International Skiathlon Union, er mistenkt for korrupsjon. Dagen etter søket, Verdengodt informert, rapporterer at «Mr. Besseberg mottok en diplomatisk pose fylt med store sedler i 2013,» å beskytte russiske interesser, spesielt ved å dekke over mange tilfeller av doping. Med andre ord: Russland ville lykkes med å bryte inn i verdens skiskyting. Både Besseberg og Resch forlot sine stillinger da forholdet ble offentlig.

Forbannet melding

Olle Dahlin, som erstatter Nor som IBU-president, er fast bestemt på å belyse saken. En ekstern kommisjon er satt ned for å prøve å skille sannheten fra løgnene. Kontoret undersøker tusenvis av dokumenter og vil i januar 2021 levere en 200-siders rapport som viser Anders Bessebergs handlinger.

Resultatene er forferdelige. I følge denne kommisjonen den tidligere IBU-presidenten skal ha mottatt donasjoner på mellom $200.000 og $300.000 fra russiske skiskytterfunksjonærer. Under forskjellige turer til den andre siden av Ural, ville han motta flere luksusklokker og tjenester fra prostituerte.. Vi snakker også om fullbetalte turer, men det er en annen historie, det kommer vi tilbake til senere.

Erstatningen ville ikke bare bestå i å dekke til dopingsaker. Besseberg ville også gripe inn for å garantere deltagelse av russiske skiskyttere i PyeongChang-OL og favorisere Tyumen i Sibir, som er en kandidat til å være vertskap for verdensmesterskapet i skiskyting. Han skal også ha spilt i utstillinger holdt i Moskva utenfor verdensmesterskapet.

Verdener i Tyumen

Den russiske byen ble valgt i september 2016 til å være vertskap for verdensmesterskapet i skiskyting i 2021. Men IBU trakk seg til slutt ut i februar 2017 etter McLaren-rapporten og avsløringer av statlig doping i Russland.

Russland, et viktig marked for skiskyting.  Før krigen i Ukraina stoppet MS regelmessig i Tyumen eller Khanty-Mansiysk.

Russland, et viktig marked for skiskyting. Før krigen i Ukraina stoppet MS regelmessig i Tyumen eller Khanty-Mansiysk.Bilde: keystone

En svært omtalt rettssak

Hvis Anders Besseberg er tilbake i søkelyset i dag, er det fordi rettssaken hans, som norske medier har panikk over, startet 9. januar.

Tidligere verdensleder, mellom 2009 og 2018, anklaget for alvorlig korrupsjonstår overfor en tiltale som inkluderer ti fordeler som anses som «alvorlige» og «upassende», spesielt for deres verdi og Bessebergs rolle i IBU.

Det benekter nordmannen åpent. Han innrømmer straffskyld og nekter for at han brukte tjenestene til en prostituert på et hotellrom i 2013. Hans forklaringer? En ung kvinne banket på døren. Han skal ha slapp henne inn, og trodde hun var en del av organisasjonskomiteen og trodde hun skulle gi ham informasjon dagen etter.

«Jeg fikk ingen seksuelle tjenester fra denne kvinnen som knapt kunne bo på rommet mitt i 2-3 minutter.»

Anders Besseberg under rettssaken

Besseberg skal ha ført henne til utgangen, og innså at hun ikke snakket engelsk. Men IBU-rapporten sa at den tidligere presidenten «innrømmet overfor politiet at han brukte tjenestene til prostituerte» levert av russiske skiskytterledere. I dag nevner han feilen og presiserer at han ikke var i nærvær av sine forsvarere under det aller første avhøret.

«Jeg ble forferdet over anklagene. Til slutt ønsket jeg å få alt overstått under avhøret. Jeg ønsket å kvitte meg med disse spørsmålene så raskt som mulig, så jeg svarte unøyaktig.»

Anders Besseberg, om det han fortalte det østerrikske politiet 10. april 2018

Men mellom 2015 og 2018 ville nordmannen godta, minst to ganger, lignende tilbud. Han kaller påstandene «vage anklager», og siterer et vennskap med en kvinne han møtte i Russland under en offisiell middag. Ifølge ham var det ingenting som tydet på at det kunne være en prostituert. Hun snakket ikke engelsk, men han snakket med henne sporadisk gjennom den russiske OL-utøveren Viktor Majgurov.

Anders Besseberg innrømmer at han mottok flere luksusklokker fra hendene til russiske ledere, spesielt Omega-modellen, som anslås å være verdt over 16.000 franc. Likevel bestrider han korrupsjonsanklagene og presiserer at han ikke innså verdien av nåtiden.

«Det var ingenting ved denne klokken som antydet at det var en luksusmodell»

Anders Besseberg under rettssaken

Nordmannen forklarer anskaffelsen av en annen klokke som et enkelt bytte og innrømmer at han burde ha insistert mer på å levere tilbake disse tokantene (tre totalt), selv om han sa de var «ikke upassende» da han jobbet for skiskyting.

«Jeg gjorde en veldig god jobb. Jeg var fornøyd med meg selv. Jeg sier det åpent»

Anders Besseberg under rettssaken

Han ville motta hundrevis av donasjoner i løpet av sine perioder uten noe korrupt motiv bak dem. Han angrer på at han ikke tenkte nok på etikk: «Det var ingen øvre eller nedre grense for donasjonene du kunne motta. Vi hadde ingen slike regler på IBU.

Mikkel Toft Gimse og Christian Fredrik Bonnevie Hjort, to av Anders Bessebergs advokater, under åpningen av rettssaken.

Mikkel Toft Gimse og Christian Fredrik Bonnevie Hjort, to av Anders Bessebergs advokater, under åpningen av rettssaken. Bilde: keystone

Det er også turer til Russland og Tsjekkia flere ganger i året, takket være at han kan vie seg til en av lidenskapene sine: jakt. Disse vil bli finansiert fra APF Marketing Services GmbH EN Infront Austria GmbHto selskaper integrert i konsernet før, hvis globale hovedkvarter ligger i Zug. Besseberg representerer vennskap med en lederAPFsom ble aksjonærfør. Men siden disse selskapene handlet direkte med IBU på det aktuelle tidspunktet angående markedsføring av TV-rettigheter, kunne IBU finne interesse for å fortsette utviklingen av skiskyting i Russland, som er et svært lukrativt marked.

Affæren er kompleks og drar utover. Det har pågått i flere år, og det vil ta mange uker før det norske rettssystemet forstår de mulige avtalene mellom den tidligere IBU-presidenten, den russiske skiskytterverdenen og selskapene som forbundet samarbeidet med. Rettssaken fortsetter til 16. februar, og Anders Besseberg kan i verste fall bli dømt til ti års fengsel.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *