Når og hvor begynte vikingtiden? Her er hva vi vet om det nå


Ribe er en liten by sørvest på Jylland-halvøya (på danske Jylland) i Esbjerg kommune i regionen Sør-Danmark (i danske Syddanmark). Ifølge en studie utført av tre arkeologer fra Aarhus Universitet i Danmark og University of York i England, fant reisen mellom Ribe og Sør-Norge sted rundt 70 år før den offisielt dokumenterte starten på vikingtiden. Dermed gir disse nye studiene viktig informasjon om hvorfor, hvordan og når akkurat vikingtiden startet.

Assosiativt bilde

© wolvie_74 (gratis Pixabay-lisens) | https://pixabay.com/illustrations/viking-ship-drakkar-sailing-6366228/

Bli med i technology.lt-teamet!

Gratis timeplan, inntekt, mange interessante aktiviteter. Ingen erfaring nødvendig, bare entusiasme.

Interessert? Fyll ut dette skjemaet!
Selv om Anglo-Saxon Chronicle og flere andre tidligmiddelalderdokumenter daterer vikingtiden til 793, da norrøne vikinger raidet det katolske klosteret Lindisfarne, den gang en del av det engelske kongeriket Northumbria, er det oppfatninger om at norrøne reiser begynte tidligere – og at de gjorde fredelig.


I motsetning til det mange tror, ​​ble begynnelsen av vikingtiden ikke drevet av erobring og plyndring, men av handel, ifølge kulturbloggen The Dockyards. Ribe ble grunnlagt som handelssted på 800-tallet. grunnlagt i det første tiåret og ble den eldste urbane bosetningen i Skandinavia, offisielt bekreftet som en by på 900-tallet. i et middels charter (selv om det sannsynligvis allerede hadde oppnådd denne statusen rundt 780).


Sammen med Kaupang (Norge), Birka (Sverige) og Hedeb (også i Jylland, nå Schleswig-Holstein, Nord-Tyskland), var byen Ribe et viktig handelssted i tidlig middelalderskandinavia.Ifølge forskningen til professor Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet i Danmark, levde de norske vikingene så tidlig som i 725. seilte til Ribe. Forskerteamet gravde ut restene av flere hjortevilt på stedet for det gamle markedet i Ribe. De konkluderte også med at reinsdyrrestene kom fra Norge.


– Det er første gang vi har bevis på at det var en sjømannskultur i Ribe som la grunnlaget for vikingtiden. Det er bedårende, – Vitenskap Nordisk sier professor Søren Sindbæk. – Nå kan vi bevise at de kjente skandinaviske reisene, som til slutt førte til oppdagelsen av Island og Grønland, har en historie ikke bare om ekspedisjoner, men også om spesifikke handelsreiser. Tidligere hadde vi en tendens til å si: ja, når man først kunne seile over åpent farvann, kunne man også seile til handelsbyer – men nå kan vi snu på ligningen og si at handelsbyer kan ha vært en stor drivkraft bak utviklingen av nye teknologier.»Dette ser ut til å være den en gang manglende koblingen mellom nordisk og tidlig middelalderskandinavisk urbanisering – i hvert fall med tanke på utviklingen av Ribe by. Denne byen var et viktig handelssenter i tidlig middelalderske Danmark, hvorfra det ble fraktet varer fra det meste av Skandinavia. Siden bebyggelsen også ligger nær Nordsjøen, ble det uunngåelig omsatt varer fra Vesten her i tidlig middelalder.


Selv om Ribe generelt regnes for å være det sørlige Jyllands handelssentrum under vikingtiden, er ikke professor S. Sindbæk tilbøyelig til å støtte denne teorien.«Noen, inkludert meg, hevder at, i motsetning til hva mange tror, ​​reiste fjerne kontakter langveis fra for å møtes i Ribe. Vi har imidlertid ennå ikke sett noen bevis for slike forbindelser med resten av Skandinavia – noe som er et sterkt argument mot en slik tolkning. Med mindre man ser bevis på slike sammenhenger, er det vanskelig å forklare hvordan vikingangrep fra Norge henger sammen med fremveksten av byer i Danmark. Denne forskningen gir oss den manglende lenken.»


Oppsummert tar denne studien sikte på å synliggjøre at vikingkrigerangrep i åpent farvann og utviklingen av urbane bosetninger i Skandinavia faktisk henger sammen – og det ser ut til at dette endelig er tilfelle takket være de arkeologiske funnene fra Ribe som er vellykket påvist, «The Dockyards» oppsummerer.

del med venner

Auth. Rettigheter: Lrytas.lt
Lrytas.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *