NATOs største øvelse siden den kalde krigen

Den norske militærøvelsen Cold Response har en lang historie og finner sted annethvert år i Nord-Norge. Etter å ha utvidet NATO til å omfatte Finland og muligens Sverige, utvides øvelsen nå til å omfatte en nordisk respons.

Kort-versjon:

Nordic Response utvider den norske militærøvelsen Cold Response til Finland og Sverige og foregår i Nord-Norge, Sverige og Finland.

Det involverer mer enn 20 000 tropper fra minst 14 land med land-, luft- og sjøaktiviteter, inkludert mer enn 100 fly og 50 krigsskip.

Sammendraget er generert av kunstig intelligens, men lest av en journalist.

For å forstå viktigheten av øvelsen mener sjefen for Forsvarets operative kommando, viseadmiral Rune Andersen, at vi bør zoome litt inn for å få det store bildet.

Nordic Response er inkludert NATO Steadfast Defender-øvelseen bredere rekke praksiser som begynte i januar og fortsetter utover våren.

– Samlet sett er dette den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen. NATO trener for å styrke Europa over Atlanterhavet og forsvare hele territoriet, fra Finnmark i nord til Svartehavet i sør, forklarer Andersen.

– Samhold og styrke

Mer enn 20.000 soldater deltar i øvelsen. Blant dem vil det være rundt 10.000 på land. Deltakerne kommer fra minst 14 land, men antallet kan endres nærmere starten av forsøkene.

Øvelsen vil fokusere på Nord-Norge, Sverige og Finland, samt tilhørende luft- og havområder.

Den største aktiviteten vil være til sjøs med mer enn 50 registrerte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibieskip.

– Hvilket signal sender NR24 til vår østlige nabo, Russland?

– Øvelsen sender et tydelig signal om samhold og styrke i alliansen. Det viser også at vi klarer å samle land-, sjø- og luftstyrker fra flere land og samarbeide effektivt, sa Andersen.

– Hvis Russland er oppmerksom, vil det også se at vi gjennomfører defensive operasjoner med den hensikt å forsvare NATOs medlemsland, på en transparent og forhåndskunngjort måte, legger han til.

Nytt hovedkvarter

Mer enn 100 jagerfly, transportfly, maritime overvåkingsfly og allierte CH-53 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey fly deltar på flyvningen.

På bakken vil tusenvis av soldater forsvare og beskytte det nordiske territoriet ved hjelp av ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltekjøretøyer og andre landfartøyer.

Ifølge Andersen skiller Nordic Response seg fra tidligere øvelser fordi det er opplæring i integrerte operasjoner i Norden, med øvelsesaktivitet på tvers av landegrensene til våre nordiske naboer. Det er noe som vil gi viktig erfaring i det pågående arbeidet med å integrere Finland og Sverige i NATOs forsvarsplaner.

I tillegg forberedes opplæringen av den nye NATOs felles operative kommando i Norfolk. De vil få muligheten til å utdanne seg til sin nye rolle som regionalt ansvar for Atlanterhavet, Norge – og muligens hele Norden.

– Hva betyr det for Norge at Finland og snart Sverige er med i NATO?

– Finlands og Sveriges inntreden i alliansen åpner en ny æra av forsvarssamarbeid i nord. Vi er godt i gang med å revidere planene våre for de ulike scenariene vi må forberede oss på. Samtidig er det nødvendig å opprettholde det tette samarbeidet vi har med våre andre nære allierte som har interesse og kapasitet til å bidra til sikkerhet i nordområdene, sa Andersen.

Hoveddelen av Nordic Response finner sted fra 3. til 14. mars 2024.

I Norge vil den største aktiviteten komme fra Bjerkvik og innlandet i Troms og videre nordøstover til Alta og Midt-Finnmark. I tillegg vil det være mange aktiviteter i havområdene utenfor Troms og Finnmark.

Nyheter

Avtale om feltrasjoner: – Hvordan sitte i korridoren og vente

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *