«Nesten alle rundt meg drikker det.» Unge mennesker kjøper energidrikker i store mengder

Selv om det bare er en liten butikk i nærheten av trikkeholdeplassen i Petřiny-bosetningen i Praha, er utvalget av sukkerholdige drikker i de store hyllene mer enn omfattende. Fjorten år gamle Kryštof velger også fra det klokken 08.30 om morgenen. Etter å ha tenkt seg om en stund, strekker han seg endelig etter en tsjekkisk coladrink.

«Jeg kjøper bare sukkerholdige drikker nå og da når jeg føler for det. «Jeg har ikke kjøpt en «energidrikk» på lenge,» sier han og åpner PET-flasken han nettopp har kjøpt.

Selgeren ved det omtalte supermarkedet bekrefter at mange barn kjøper søte og energidrikker av henne. Ofte når de går fra en nærliggende barneskole. «På den annen side handler de ikke mye om morgenen før skolen,» bemerker han.

På vei til denne skolen bekrefter vennene hennes Hynek og Vilém ordene hennes. «Vi tar ikke med sukkerholdig drikke til skolen. «Noen ganger kjøper vi dem med lommepengene etter skolen når vi går ut med vennene våre,» sier Hynek. «Men jeg liker ikke energidrikker i det hele tatt,» legger Vilém til.

Han hilser på tretten år gamle Ondra foran skolen. Han har ventet foran inngangen en stund med en sportsveske over skulderen og en innebandystokk lent ved siden av. Han bekrefter vennenes ord: «Noen ganger tar noen med seg en «energisk person» til skolen, men som oftest møter jeg dem på ettermiddagen etter skolen».

På spørsmål om han som innebandyspiller allerede har prøvd den nye ungdomshiten – Prime Drink, som offisielt er ment for idrettsutøvere, svarer han: «Selvfølgelig flere ganger.» Jeg liker den ikke spesielt, den er fryktelig søt. . Men nesten alle rundt meg drikker det. «Noen venner samler til og med på flasker for å ha så mange varianter som mulig.»

Foto: Matyáš Michálek, Seznam Zpravy

Når det kommer til søte og energidrikker er det som regel et stort utvalg selv i små butikker.

Prime har kun vært på det globale markedet i relativt kort tid, men på grunn av påvirkningen fra utenlandske og tsjekkiske YouTubere og influencere, er det en trend blant unge mennesker. Samtidig – med tanke på prisen på rundt 200 kroner – har det blitt en statusgreie for å si det sånn. Men som Seznam Zprávy allerede har beskrevet, ser eksperter, skoler og foreldre kritisk på dette. Og dette er på grunn av dens sammensetning og høye pris.

Les detaljer om drinken som barna har blitt gale for de siste ukene her:

På det nevnte supermarkedet er det flere smaker tilgjengelig – fra blå bringebær til iskrem til tropisk punch. Selgeren er stolt av dette sortimentet og sier det umiddelbart når jeg henter en av flaskene på tilbud, undersøker den og ser på ingrediensene. «Vi har seks smaker, den største interessen er i smaken av iskrem,» sier han, og beskriver de typiske kundene, «barna kjøper dem selv, men oftere kjøper foreldrene dem.»

Fra tolvåringer til studenter

At det er interesse for drinken fra USA bekreftes også av andre butikker i området som ennå ikke har det ønskede nye produktet i sitt sortiment. «Flere barn har allerede spurt oss om det,» sa en ekspeditør ved et annet supermarked noen hundre meter unna. Han sier at han allerede tenker på å bestille flere smaker.

– Likevel kjøper mange unge klassiske energidrikker her, også mindre barn rundt 12 år. Det er også universitetshybler ikke langt herfra. Det er også mange interessenter blant universitetsstudentene, forklarer butikkoperatøren.

I dette øyeblikk går en mor og hennes sønn Tomáš forbi T-baneinngangen. «Først prøvde jeg «Energy Drinks» eller kanskje Prime noen ganger, men moren min forklarte meg at det ikke var sunt, sier Tomáš og ser på moren som om han ventet på hennes godkjenning. Hun legger til: «Min mann og jeg har aldri forbudt barna våre å drikke lignende drinker.» «Vi prøver å forklare dem at de ikke passer for dem».

Dana, en pensjonist som står i nærheten, hører tilfeldigvis debatten vår og legger gjerne til sin mening: «Jeg ville forby alle disse grusomhetene.» «Barn gjør ingenting, de beveger seg ikke, og så drikker de det opp.»

Helseinstituttet advarer også

En lignende mening – kanskje mindre radikal – ble uttrykt av lesere av Seznam Zpráv i gårsdagens undersøkelse. Mer enn 95 % av de nesten 20 000 velgerne (per tirsdag ettermiddag) mener at salg av energidrikker bør forbys for alle under 18 år. Fra januar neste år vil det ligne på nabolandet Polen.

Meningsmåling

Bør staten forby salg av energidrikker til alle under 18 år, i likhet med for eksempel Polen?

Totalt stemte 27.228 lesere.

Likevel viser både data og eksperters erfaringer at forbruket av energidrikker blant unge øker. Statens helseinstitutt kom også med en advarsel nylig.

«Mer enn én av ti unge under 18 år har en tendens til å konsumere dem i faresonen.» Samtidig kommer drikker med stadig høyere koffein- og sentralstimulerende innhold på markedet. «Derfor tror jeg det er nødvendig å påpeke at disse drikkene definitivt ikke er helsemessige og kan skade barns helse hvis forbruksgrensene overskrides,» advarer han pressemelding Direktør for Statens helseinstitutt, Barbora Macková.

Den gir imidlertid ikke aktuelle data. Den viser til en fem år gammel studie fra Palacký-universitetet som testet 13 000 elever på 230 skoler i alle regioner i Tsjekkia. Ifølge henne har 10,9 % av skolebarna en tendens til å drikke energidrikker i faresonen, det vil si at de drikker dem minst to ganger i uken. Mer enn tre prosent drikker til og med en energidrikk hver dag. Men mindre enn to tredjedeler av ungdommene drikker ingen energidrikker i det hele tatt.

Forbruket varierer betydelig mellom regioner: mens i Praha eller Vysočina har rundt åtte prosent av de spurte en jevnlig og langsiktig interesse for lignende produkter, i Ústěk er det én av fem.

Det viktigste uønskede stoffet i energidrikker er koffein. «Selv om kaffeforbruk i seg selv ikke er et problem for en frisk voksen, er situasjonen annerledes for barn og unge, ettersom organismen deres reagerer mye mer følsomt på fremmede stoffer og de sikre mengdene derfor er lavere,» advarer Statens helseinstitutt.

I tillegg påvirker forbruket av energidrikker også unge menneskers livsstil. Bare over 40 % av deres faste kunder har en positiv holdning til skolen. Tvert imot: barn som ikke drikker disse drikkene har en positiv holdning til skolen i nesten 70 % av tilfellene. Konsumenter av energidrikker er også mer sannsynlig å vende seg til andre vanedannende stoffer som nikotin, alkohol eller marihuana.

Det samme, om enn i mindre grad, gjelder også for vanlige forbrukere av andre søte drikker. Tvert imot, deres antall i det tsjekkiske samfunnet synker.

Ifølge den nevnte undersøkelsen drikker gutter usunne energidrikker betydelig oftere, nemlig to og en halv gang. Eleven Ondra fra begynnelsen av artikkelen kommenterer også dette. «Energidrikker faller egentlig ikke i smak hos jenter.» Jeg tror det passer mer for menn som vil være like «feite» som vennene sine.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *