Norge donerer F-16 jagerfly til Ukraina

Norge har bestemt seg for å donere F-16 jagerfly til Ukraina, rapporterte den norske TV-kanalen TeVe2, med henvisning til ikke navngitte kilder, meldte Reuters.

Kanalen spesifiserte ikke hvor mange fly som skulle leveres. Det norske UD har ikke umiddelbart svart på en forespørsel om kommentar.

Dersom opplysningene bekreftes, vil Norge bli det tredje landet etter Nederland og Danmark som kunngjør at de vil forsyne Ukraina med F-16 jagerfly.

Norges statsminister Jonas Gar Støre, som møtte Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kiev i dag, kunngjorde at landet hans ville donere luftvernmissiler og mineryddingsutstyr til Ukraina, men nevnte ikke F-16 jagerfly.

Donasjonen inkluderer missiler for IRIS-T-systemet, bærbare sett for å lage korridorer gjennom minefelt, samt utstyr for å reparere kritisk kraftinfrastruktur, sa den norske regjeringen i en uttalelse sitert av BTA.

«Luftforsvarsstøtte var avgjørende for å hindre Russland i å etablere kontroll over luftrommet og sparte dermed betydelige sivile lidelser så vel som militære tap,» sa uttalelsen.

Regjeringen indikerte også at missilene kunne skytes opp fra utskytere donert av Sverige.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *