Norge forbyr ulovlig handel med israelske bosettere – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike regioner i landet

– Vi ber nå norsk næringsliv forvalte handel og selskaper som bidrar til opprettholdelse av israelske bosetninger som bryter folkeretten, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK torsdag morgen.

Norge forbyr enhver økonomisk virksomhet som forårsaker eller bidrar til alvorlige handlinger i strid med folkeretten, dvs. brudd på grunnleggende menneskerettigheter og humanitærrettens regler om beskyttelse av sivilbefolkningen i væpnede konflikter.

Israelske bosetninger

Zoom inn/ut av informasjonsområdet

Israel okkuperer Vestbredden fra Jordan og Golanhøydene fra Syria. Siden begynnelsen av okkupasjonen under seksdagerskrigen i 1967 har Israel etablert 132 bosetninger på Vestbredden og 32 i Golanhøydene. FN har bestemt at disse tiltakene utgjør et brudd på folkeretten.

Eide: – Det er ikke noe sted i verden hvor den humanitære situasjonen er så desperat

På spørsmål om hvorfor denne oppfordringen kommer akkurat nå, svarer utenriksministeren:

– Fordi det har vært en veldig dramatisk utvikling i Midtøsten, spesielt i den vestlige regionen Breidda, hvor vi har sett antall bosetninger utvides, etablere nye og vi ser flere og flere myndigheter i spørsmål om kolonisering. Dette er helt i strid med internasjonal lov, humanitærisme og menneskerettigheter, og vi frykter at ingen vil bidra, derfor sier vi nei til selskaper.

Utenriksminister Espen Barth Eide torsdag i Marienlyst.

Foto: OLE N. OLSEN / NRK

Han beskriver situasjonen i Gaza slik:

– Jeg møter mange humanitære hjelpearrangementer som jobber direkte med mennesker i Gaza. Et ganske generelt inntrykk fra deres side bekrefter mitt, nemlig at det ikke er noe sted i verden i dag hvor den humanitære situasjonen er så desperat som i Gaza.

Rekordmange innbyggere

Ifølge Haaretz Israel har godkjent 3.475 nye bygninger på den okkuperte Vestbredden i 2024. Antallet er det høyeste siden Oslo-avtalen på 1990-tallet. Finansminister Bezalel Smotrich kunngjorde godkjenning av nye bosetninger etter at en palestiner skal ha drept og skadet en israeler. flere andre på Vestbredden.

Disse bosettingene er ulovlige. Den ble opprettet av FNs sikkerhetsråd.

Selv i 2023 ble det bygget rekordmange boligfelt på Vestbreidd. I fjor ble 12.359 nybygg godkjent.

Den israelske bosetningen Givat Zeev nær Ramallah på Vestbredden.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Denne intensiveringen forklarer delvis hvorfor Norge nå retter seg mot flere land og skjerper kontrollen.

To-statsløsning

Ifølge Espen Barth Eide undergraver dette utsiktene for en tostatsløsning.

– Vi gjør dette fordi vi er overbevist om at vi må avslutte krigen i Gaza, vi må få slutt på den ulovlige okkupasjonen av Vestbredden og deler av Jerusalem, og vi må skape en tostatsløsning, sier Eide. og legger til:

– Og en av de viktigste hindringene for en tostatsløsning er nettopp den israelske okkupasjonen, som hele verden anser for å være i strid med folkeretten.

Tidligere denne uken mottok Eide 1100 underskrifter fra næringslivet angående krigen i Gaza.

Oppfordringen om respekt for menneskerettighetene i Gaza kom fra flere sektorer i næringslivet. I kronisk med VG de skrev at bedrifter har et selvstendig ansvar for det som skjer der.

Holdes torsdag på vei til «Nyhetsmorgen» på NRK.

Foto: OLE N. OLSEN / NRK

– Næringslivet har virkelig bedt om en avklaring i denne saken og vi vil gjøre det klart at vi i henhold til den norske åpningsloven, men også med FNs og OECDs retningslinjer, er enige om å avstå fra handel med varer og tjenester. . som er basert på belegg, sier Eide.

NHO: – Du må gjøre alt du kan

NHO støtter utenriksministerens standpunkt

– Situasjonen i Gaza er uakseptabel, og du må gjøre alt for å få slutt på den. Og selvfølgelig støtter vi regjeringens råd og ber også norsk næringsliv følge rådene og handle på disse områdene, sier Ole Erik Almlid, dagdirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

Ole Erik Almlid, daglig leder i Næringslivets Hovedorganisasjon, sammen med utenriksminister Espen Barth Eid.

Foto: OLE N. OLSEN / NRK

– Hva blir konsekvensene for norsk næringsliv?

– Etter det vi vet var det bare noen få norske økonomiske aktører. Men hvis det var mange, ville det ikke endre tilnærmingen vår. Fordi i denne situasjonen er det okkupert territorium,
så det er helt naturlig at vi ikke handler der. Etter vår mening er det derfor nødvendig å følge myndighetenes råd.

– Hva tenker du om denne bruken av finansielle instrumenter?

– Jeg synes det er helt naturlig. Vi snakker om ubebodde områder her.
Vi vil at krigen skal ta slutt. Det vi ser er helt uakseptabelt.
og da er det helt riktig å bruke denne typen virkemidler, sier Almlid.

Eiendommer er ikke alltid merket som bolig

Å ikke gjøre forretninger eller gjøre forretninger med noen tilknyttet israelske bosettere eller handle i strid med folkeretten er lettere sagt enn gjort:

Selv om varene kommer fra Vestbredden eller ulovlig okkuperte områder i Israel, er de stemplet som israelske.

I 2022 vil regjeringen kreve merking av produkter fra israelske bosetninger på Vestbredden og Golanhøydene. Men produktet bærer fortsatt preg av Israel som produksjonsland.

Bosettinger starter vanligvis slik, med provisoriske brakker på toppen av en ås.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Bosetninger vokser raskt og kan bli større og større byer.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fra denne høyden har bosetterne god utsikt over sine palestinske naboer.

De er bevoktet av uniformerte og væpnede vakter.

Femten EU-land har allerede gitt råd til næringslivet om handel med boligtjære.

– Vi hadde råd til det også fordi vi hadde et merkesystem som vi tok i bruk fra begynnelsen. Vi har også vært en av de tydeligste på at bygget er i strid med folkeretten. Men nå strammer vi grepet litt når vi slipper denne aktiviteten også. Dette lå tidligere inne i allerede gjeldende lover og forskrifter, forklarer utenriksministeren.

Begrenset konsekvens

Eide forventer ikke at dette rådet vil få store konsekvenser for Israel.

– Siden det ikke er så mange aktiviteter av denne typen på norsk side, må vi være ærlige, konsekvensene er nok begrensede, men det er fortsatt riktig å gjøre, understreker han.

Om hvordan han forventer at Israel skal motta nyhetene, sier Eide:

– Selvfølgelig liker de det ikke, ettersom de nå føler seg under mye press. Men det er også en del av problemet: fordi vi tror at den brutale krigen i Gaza, men også det som skjer på Vestbredden, som har gått litt upåaktet hen, kanskje på grunn av beleiringen av Gaza, men flere hundre mennesker, bl.a. ytterligere hundre barn, ble drept i familievold på Vestbreid, må vi hjelpe til med å få slutt på det.

De innførte restriksjoner på innreise

5. desember begynte USA å nekte visum til ekstremistiske israelske bosettere som har angrepet palestinere.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa senere at de ville nekte adgang til alle som er involvert i å «undergrave fred, sikkerhet eller stabilitet på Vestbredden» eller de som «unødvendig begrenser sivil tilgang til viktige tjenester og deres grunnleggende behov».

USA har også frosset midler til folkevalgte innbyggere.

I begynnelsen av februar innførte Frankrike også sanksjoner mot israelske bosettere som bruker vold mot sivile palestinske på Vestbredden. 28 sivile fikk også komme inn i landet.

Den tyske utenriksministeren fordømte også på det sterkeste godkjenningen av bosetninger på Vestbredden og oppfordret israelske myndigheter til å trekke tilbake tillatelsen.

2024-03-07 08:52:36
1709793346
#Norge #forbudt #handel #av #ulovlige #Israeli #bosettere #NRK #Norge #Oversikt #rapporter #fra #forskjellige #regioner #land

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *