Norge må nå gjøre mer for Ukraina!

Hvorfor markerte ikke Stortinget og regjeringen dette toårsdagen med en betydelig økning i økonomisk og materiell støtte til Ukraina? spør Henrik Hovland (foto). Foto: Stein J. Bjørge

Ett forslag: omfanget av Nansen-programmet bør utvides.

Publisert: 03.02.2024 7:30 | Oppdatert: 04.03.2024 13:02

Dette er en diskusjonsartikkel. Forfatteren er ansvarlig for alle meninger som kommer til uttrykk i teksten. Hvis du vil være med i diskusjonen, kan du lese hvordan du gjør det her.

Toårsdagen for det russiske angrepet på Kiev er over oss, og politikere fra alle kanter har uttrykt sin støtte til Ukraina.

Ord som binder

På Facebook skrevet av Erna Solbergová at «ukrainere kjemper på vegne av alle oss som bor i åpne, frie og demokratiske land».

Åsmund Aukrust, Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann, skrev i Dagsavisen at «ukrainere kjemper også for oss. Og derfor er det viktig at vi på vårt kontinent bidrar enda mer til støtten til den ukrainske forsvarskampen.

Jonas Gahr Støre i Aftenposten erkjente at «Norges egen sikkerhet står på spill» og la til at vi også har et «ansvar og plikt til å bidra til å redusere andres lidelse og nød der vi kan gjøre en forskjell».

Dette er ord som kobler sammen, så hvorfor ikke gjøre mer? Hvorfor markerte ikke Stortinget og regjeringen dette toårsdagen med en betydelig økning i økonomisk og materiell støtte til Ukraina?

Fire konkrete forslag

Her er fire konkrete forslag til hva du kan gjøre:

  • Vis Russland at støtten til Ukraina vil fortsette, øk beløpene og utvide rammen for Nansen-programmet fra fem til for eksempel 15 år. Fem år er ikke lang tid. Norge hadde tropper på Balkan i 13 år (1992-2005) og vi ble i Afghanistan i 20 år (2001-2021).
  • Gi Ukraina tilgang til mer avansert militær og sivil teknologi. For eksempel har nok norsk offshoreindustri undervannsroboter og mange andre ting som det ukrainske forsvaret kan bruke kreativt.
  • Gjør det Nederland annonserte: Kjøp artilleriammunisjon fra tredjeland for levering til Ukraina.
  • Gi statlig støtte til de beste nye frivillige organisasjonene. De som har etablert direkte kontakter med de ukrainske frontavdelingene og prøver å fylle utstyrsgapet mellom det de ukrainske soldatene mottar i sin avdeling og den vestlige våpenhjelpen. Et eksempel er Veteran Aid Ukraine, som sørget for at store mengder droner, klær, sanitærutstyr og annet materiale donert av norske veteraner ble sendt til Ukraina. Et annet eksempel er Fritt Ukraina, ledet av høyrepolitikeren Petter Frølich, som ga tilsvarende hjelp, det vil si direkte hjelp til ukrainske soldater, som tradisjonelle humanitære organisasjoner ikke gir.

Farlig for oss alle

Gapet mellom fine ord om Ukraina i avisspalter og fraværet av nye initiativ og mer omfattende støtte på bakken vil av Russlands president Vladimir Putin tolkes som svakhet.

Det er farlig for oss alle.

3/4/2024 17:14:31
1709565637
#Norge #må #gjøre #for #Ukraina #nå

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *