Norge utviser russiske spioner. De lette etter informasjon om våpenindustrien og oljesektoren

Ifølge PST jobbet de utviste diplomatene fra den russiske ambassaden i Oslo for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, SVR sivil etterretning eller GRU militær etterretning. Motetterretningssjef Inger Haugland sa på fredagens pressekonferanse at en av de personene var en russisk etterretningsoffiser som hadde en rekke hemmelige møter med en høytstående person i økonomien. – Nordmannen hadde tilgang til sensitiv økonomisk og politisk informasjon og nettverk, sa Haugland.

De lette etter informasjon om våpenindustrien og oljesektoren

Hun la også til at russiske etterretningsagenter i Norge også overvåket og avlyttet dataoverføringer. Det meldte på sin side Dag Rohjell i PST Russlands interesse for norsk våpen- og oljesektor «knyttes til Norges bidrag til forsvaret av Ukraina og energiforsyningen til Europa».

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Går du tom for diesel? «Europa er nå avhengig av forsyninger fra Midtøsten, India og Kina»

Ifølge norske spesialtjenester, etter vedtaket om å utvise 15 av de 40 russiske diplomatene den russiske trusselen «har ikke forsvunnet, men har avtatt». – Russland vil fortsette å drive etterretningsvirksomhet gjennom besøksoffiserer, illegale immigranter, skip og nettangrep, sa Inger Haugland fredag.

Ifølge PST identifiserte Russland sine handlinger etter invadering av Ukraina i fjor. – Russerne er klare til å ta mer risiko, la den norske kontraetterretningssjefen til.

Russland har blitt «farlig» og «ustabil»

Nordrum bemerker at Russland ble et «farlig» og «ustabilt» land etter invasjonen av Ukraina. I sin tur kan den russiske militærdoktrinen, som hovedsakelig består av et raskt angrep rettet mot å eliminere myndighetene i det angrepne landet og ødelegge dets kritiske infrastruktur, utgjøre en potensiell trussel mot Norge. Tjenestene understreket imidlertid at risikoen for krig med NATO, inkludert Norge og Russland, foreløpig er ganske «lav».

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

GRØT

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *