Norske og litauiske båter i Atlanterhavet

I år prøver noen europeere å krysse Atlanterhavet med båt eller har allerede gjort det.

Mot en drømmedestinasjon

Den litauiske reisende Aurimas Valujavičius kan regnes blant dem som med suksess krysset Atlanterhavet. I begynnelsen av april var han utenfor Dominica, nærmere bestemt utenfor Cockburn-øyene og Turks- og Caicosøyene.

Etter sin kurs langs Antillene og Bahamas håper A. Valujavičius å nå kysten av Miami, USA.

I begynnelsen av april delte A. Valujavičius nyheten på sin nettside om at han rodde gjennom Bermudatriangelet, hvor hundrevis av skip og fly forsvant på mystisk vis. Mange versjoner av forsvinningen har blitt foreslått så langt, men mysteriet med Bermudatriangelet har aldri blitt avslørt.

A. Valujavičius begynte å seile over Atlanterhavet i 2022. 26. desember kl. 05.00 fra den spanske havnen Ayamonte. Målet hans er å bli den første litaueren som krysser Atlanterhavet med båt. A. Valujavičius kan bli en av de tre personene som skulle krysse Atlanterhavet fra Spania til USA med båt.

Nordmannen som erobret Atlanterhavet

Det er mange mennesker som krysser Atlanterhavet med båt. I disse dager rapporterte den 35 år gamle norske reisende Linda Evenstad Emilsen om å krysse Atlanterhavet med båt.

Hun krysset Atlanterhavet med båt på 113 dager. Deres 4700 km lange rute gikk fra havnen i La Gomera på den spanske øya Tenerife til øya Antigua i Det karibiske hav. Dette er en av de korteste seilingsrutene over Atlanterhavet.

Beina mine var veldig tunge, det føltes som om jeg hadde armerte betongblokker på dem.

Litauiske A. Valujavičius» rute, når den er fullført, vil nå rundt 8000 fra Spania til Miami i USA. Kilometer.

«Beina mine var veldig tunge, det virket som om jeg hadde armerte betongblokker på dem», sa nordmannen etter å ha gått ut av den 8 meter lange båten i Antigua.

Hun var den første norske kvinne som krysset Atlanterhavet med båt. Norge bor også i Atlanterhavet i 2000. mot skotske Diana Hoff. Selv om hun har dobbelt britisk og norsk statsborgerskap, hadde hun ennå ikke norsk statsborgerskap da hun krysset Atlanteren. Derfor regnes hun ikke som den første norske kvinnen som krysser Atlanterhavet.

Suksess: Linda Evenstad Emilsen var den første norske kvinne som krysset Atlanteren i robåt. Foto “Nrk.no”.

Hastighets- og intelligensrekorder

Å seile over Atlanterhavet i en enkelt yacht er vanlig og ganske vanlig. En større utfordring er å seile verden rundt på en yacht alene. Blant dem som seilte verden rundt individuelt på en yacht er kvinner.

Briten John Fairfax regnes som den første som krysset Atlanterhavet med båt. Han i 1969 19. juli landet på kysten av Florida, USA, etter å ha seilt fra de spanske Kanariøyene på 180 dager. Samtidig seilte briten Tom MacClean en båt i den nordlige delen av Atlanterhavet. Han kom fra den kanadiske øya Newfoundland i 1969. Ankom Irland 27. juli.

Tidligere hadde Atlanterhavet kun blitt krysset med båt med et mannskap på to. De første var i 1896 av norsk-amerikanerne Frank Samuelsen og Georg Harbo. Etter dem prøvde ingen å bryte i Atlanterhavet på 70 år, før 1966 da britiske John Ridgway og Chai Blyth bestemte seg for å gjøre det.

Da to britiske eremitter krysset Atlanterhavet med båt i 1969, var det som å slippe ånden ut av flasken. Etterpå bestemte noen seg nesten hvert år for å krysse Atlanterhavet med båt på en eller annen rute. Seiling over Atlanterhavet er delt inn i to etapper. Den første dekker perioden før 1981, da moderne teknologi, inkludert kommunikasjons- og navigasjonsmidler i havet, ikke fantes. Og robåter var mye mer primitive.

Etter 1981 ble roing på Atlanterhavet en virkelig utfordring da Guinness rekordbok for roing over Atlanterhavet begynte. Å ro over Atlanterhavet slo stadig alle slags rekorder, ikke bare i fart, men også i ferdigheter. Siden 1997 har det til og med blitt startet et transatlantisk dobbeltroingsløp.

i 2018 fullførte amerikanske Bruce Carlson den 4 263 km lange ruten fra Newfoundland til Isle of Scilly i England på 38 dager. Dette er rekorden for en solo-roer over Atlanterhavet.

i 2020 satte en slags rekord da søsknene Anna og Cameron Maclean beseiret Atlanta.

i 2021 vil den 21 år gamle britiske reisende Jasmine Harrison krysse Atlanterhavet ganske raskt (innen 70 dager). På herresiden var den yngste 19 år gamle amerikaneren Oliver Cranes, som slo Atlanta med båt i 2018.

Atlanta passerte den eldste i 2015, nesten 67 år gammel. Den franske roeren Gerard Marie. Den eldste roeren – 55 år gamle briten Diana Hoff – gjorde det i 2000.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *