Nyheter fra slagmarken: Russiske våpen har igjen en klar fordel

Selv om den siste uken ikke har medført noen store endringer i Ukraina, blir Russlands taktiske fordel stadig tydeligere. Aktiviteten er hovedsakelig konsentrert i Donetsk-regionen, men i flere tilfeller ser russerne også ut til å ha angrepet på steder der fronten lenge har vært uendret.

Den ukrainske hæren er derfor i defensiven praktisk talt overalt, siden aktiviteten til og med ved brohodet på den sørlige bredden av Dnepr tilsynelatende var lavere enn de foregående ukene. Generalstaben rapporterte at Russlands avviste angrep hadde økt betydelig i løpet av en uke – fra 350 til rundt 420.

Rochan Consultings statistikk, hovedsakelig basert på verifiserte videoopptak, viser at den ukrainske hæren frigjorde fem kvadratkilometer med territorium i løpet av denne perioden, mens russiske styrker okkuperte rundt 30 kvadratkilometer.2.

De siste ukene har området på territoriet okkupert av russerne alltid blitt gitt i kvadratkilometer.

Høyere gevinster tilsvarer økt tempo og intensitet av russiske angrep. Alt tyder på hva utviklingen de siste månedene har vist: Moskva er overlegen når det gjelder ildkraft og teknologi og vil fortsette å angripe på bakken.

Hovedmålet vil trolig være Donetsk-regionen, som den russiske ledelsen tilsynelatende legger størst vekt på.

På grunn av mangelen på artilleriammunisjon og den lave kvaliteten på de defensive stillingene, som Kiev tilsynelatende ennå ikke har lagt stor vekt på å bygge, vil den ukrainske siden sannsynligvis gå i vanskelige tider.

På spill

På den nordlige delen av fronten forsøkte russerne igjen å nærme seg Kupyansk, men det har så langt ikke ført til noen større suksess. Imidlertid oppnådde de trolig små taktiske gevinster. Ifølge enkelte ukrainske kilder har imidlertid to ingeniørbrigader blitt flyttet til stedet, noe som kan tyde på at de er i ferd med å krysse Oskilelven.

Det russiske trykket i de sørlige delene av Nordfronten økte også, men også her tilsynelatende uten nevneverdig suksess. I denne delen av slagmarken var de ukrainske væpnede styrkene allerede på defensiven om sommeren, det er mulig de klarte å konsolidere og forberede forsvaret til en viss grad.

Den nordlige regionen er tilsynelatende viktig for den russiske kommandoen, men av underordnet betydning. Som allerede nevnt skjer hovedangrepet i Donetsk-regionen. I den rettet russerne betydelig innsats rundt Bakhmut, spesielt på de nordlige og vestlige flankene.

Det beste russerne har ble brukt her: fallskjermjegere eller spesialstyrker (som kommandoen ofte bruker som vanlig infanteri med høyere moral og høyere treningsnivå).

Han bekreftet det faktum at de angriper praktisk talt hele området på Telegram og den øverstkommanderende for de ukrainske bakkestyrkene, generaloberst Oleksandr Syrskyi. Han uttalte også at russiske tap i den østlige delen av fronten (dvs. i Donetsk-regionen) var omtrent åtte ganger høyere enn tapene til ukrainske tropper, men dette tallet ser ut til å være ganske upålitelig.

Ukrainerne mangler ammunisjon

Russiske tap siden oktober ser ut til å være svært høye. Samtidig fikk soldatene en fordel i mengden ammunisjon på grunn av mangelen på ammunisjon på ukrainsk side og høyere produksjon av droner i Russland. Det kan antas at denne overlegenheten i det minste delvis kompenserer for Russlands taktiske og andre taktiske underskudd.

I Bakhmut-regionen er de høylytte polske analytikere Russerne hadde en artillerioverlegenhet på opptil 5:1 over ukrainerne, mens om sommeren var skyteforholdet i dette området omtrent 1:1. I følge opplysninger fra ulike kilder skyldes endringen ikke så mye økt russisk aktivitet, men i stor grad på mangel på ammunisjon på ukrainsk side, noe som skyldes at Vesten ikke har og ikke kan beholde sin løfter levere den avtalte mengde granater og annen ammunisjon. Den ukrainske hæren må redde ammunisjon.

Konsekvensene ble også merket i kampen om Avdijivka, hvor russiske styrker ifølge ukrainske analytikere var stasjonert. fra DeepState-prosjektet De går sakte frem, nesten meter for meter, i retningen de har angrepet siden oktober med store tap.

De territorielle gevinstene var ikke store, men invasjonsstyrkene var utvilsomt på fremmarsj. For eksempel klarte de å bevege seg noen hundre meter nær Stepove, små skift ble fanget i opptakene fra den nevnte sørlige delen av slagmarken. Byen er fortsatt i ukrainske hender (selv om russiske tropper i det minste midlertidig har nådd utkanten) og er fortsatt ikke avskåret fra forsyninger. Det russiske presset fortsetter imidlertid.

Fremgang vil utvilsomt gå på bekostning av store tap. Opptak tatt forrige uke av den 47. divisjon som forsvarte Stepov-området, viste rundt fire dusin lik av russiske infanterister på en hundre meter lang del av (fullstendig ødelagt) vindfang i denne delen av fronten. (Vi vil ikke lenke til dette opptakene.)

I følge en fersk analyse av satellittbilder har rundt hundrevis av russiske kjøretøyvrak også skjedd i samme område av den nordlige Avdiiv-fronten siden oktober fra Frontelligence-gruppen. De fleste av dem dukket opp i oktober, i de tidlige faser av offensiven, da den russiske hæren stolte mye sterkere på angrep fra mekaniserte formasjoner enn de siste ukene.

Bildene viser hvor ofte videoer av for eksempel droner, som dukker opp så hyppig på sosiale nettverk, lyver. En stor del av kjøretøyene som så ut til å være ødelagt basert på droneopptak, er ikke lenger å finne på slagmarken da de har blitt tauet bort for reparasjoner.

Plasseringen av ruinene tyder også på at de fleste kjøretøyene ble ødelagt før de i det hele tatt kom rett til fronten. Dette viser viktigheten av rekognosering ved bruk av droner og påfølgende artilleriild eller bruk av droner for å avvise fiendtlige angrep før de utvikler seg fullt ut.

I Donetsk-regionen presset russiske styrker også tilsynelatende ukrainske tropper ut av den nå oppløste landsbyen Marinka, som hadde blitt kjempet om i årevis. Dette er bare nok et eksempel på at Russland griper initiativet og nå har mer rom for å angripe. Og også i dette tilfellet vil trolig russisk brannoverlegenhet spille en rolle gitt mangelen på ammunisjon på ukrainsk side.

Sørfronten

Situasjonen på sørfronten har nesten ikke endret seg. Begge sider registrerte små tap og tilsvarende små gevinster, men klarte ikke å oppnå noen betydelig suksess. Imidlertid, akkurat som forrige uke og denne uken, så russiske styrker ut til å være mer aktive i hovedaksen til den ukrainske sommeroffensiven, dvs. i nærheten Robotyne. Noen analytikere bekymrer seg for at det bare er et spørsmål om tid før russerne sletter i det minste noen av Ukrainas sommergevinster på dette området.

I Kherson-regionen har ukrainske tropper opprettholdt sin posisjon på venstre bredd av Dnepr, men er fortsatt under press fra russiske styrker.

Opptakene viser den russiske bombingen av høyre bredd av Dnepr med guidede FAB-1500 luftbomber.Video: Twitter/RALee85

Selv om russiske motangrep ikke klarte å presse ukrainerne nordover tilbake mot elven, fortsatte kraftig russisk bombing og brann å hindre ukrainerne i å konsentrere styrkene sine for et angrep sørover. I stedet sprer de dem ut for å begrense tapsmengden.

Noen stemmer fra køen, for eksempel for en New York Times-rapportpåpeke at problemene med ukrainsk elvetransportlogistikk er, i det minste i noen tilfeller, svært alvorlige. Og tapene fra russiske bombeangrep og droner er ikke ubetydelige.

I forrige uke begynte også aktiviteten til russiske strategiske styrker i beskytningen av den ukrainske bakdelen å øke merkbart. Intensiteten av angrepene kan imidlertid fortsatt ikke sammenlignes med de største angrepene fra høsten og vinteren 2022/2023. Det er et åpent spørsmål om dette skyldes den russiske balansen eller begrenset ammunisjonsforsyning.

Skadene på ukrainsk infrastruktur, spesielt i energisektoren, er ennå ikke omfattende. Et svært storstilt hackerangrep fikk større konsekvenser for hverdagen enn bombeangrepet forrige uke, som blant annet førte til flere dagers utbrudd, blant annet i tilgjengeligheten av mobiltelefonsignaler.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *