Pedagogisk spill for EU-skolebarn vil utforske deres kunnskap om reproduktiv helse

Det pedagogiske spillet FActs!, som er en del av et pilotprosjekt, skal utforske og forbedre kunnskapen om reproduktiv helse blant elever i alderen 15 til 18 år. Dette ble uttalt til den nasjonale presseklubben til BTA av Irina Popova, visepresident i «Design» -foreningen. Foreningen er den bulgarske deltakeren i pilotprosjektet, som er et felles initiativ fra den europeiske pasientorganisasjonen Fertility Europe og European Society of Reproductive Medicine and Embryology. Pilotfasen vil finne sted i Bulgaria, Polen, Portugal og Norge. Rundt 50 000 studenter forventes å delta i Bulgaria, sa Popova også.

Spillet samler ikke inn personlige data, bortsett fra alder, kjønn og geografisk plassering, la Popova til. Ifølge henne vil resultatene av spillet bli kunngjort i juli, hvoretter de vil bli analysert og presentert for Europaparlamentet. Så langt er det et slående sammenfall mellom resultatene til de frivillige – grupper som deltok i spillet –: barn er ikke tilstrekkelig informert om reproduktiv helse og fruktbarhet og får ikke nok informasjon om emnet på skolen, la hun til. Ifølge henne vet ikke studentene at etter 35 år synker fruktbarheten blant kvinner kraftig og blant menn etter 45 år.

I EU har ett av seks par reproduksjonsvansker som krever medisinsk intervensjon, sa Dr Zdravka Veleva, en gynekolog som jobber i Finland og medlem av European Society of Reproductive Medicine and Embryology. Selv i tidlig barndom bør gutter sjekkes for tilstedeværelse eller fravær av kryptorkisme – en abnormitet i reproduktive organer, la legen til. Ifølge henne er den siste perioden når gutten skal få diagnosen frem til ett års alder, for da er kirurgisk korreksjon nødvendig for å unngå ondartede sykdommer. I treningssentre blir ikke unge gutter og menn forklart at anabole steroider er farlige, fordi behandlingen av problemene de kan forårsake ikke alltid er riktig og dette fører til irreversibel sterilitet, forklarte Dr. Veleva. Seksuelt overførbare sykdommer er også et stort problem for unge mennesker, understreket Dr. Veleva, og minnet om at klamydiainfeksjon oftest oppstår uten symptomer. Den eneste måten å oppdage det på er med en laboratorietest. Behandlingen er enkel, men dersom infeksjonen ikke oppdages i tide og ikke behandles, fører det til irreversible endringer i kvinnens eggledere. Fruktbarhet på grunn av blokkerte eggledere er en av de vanskeligste å behandle, la hun til.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *