Petter Stordalen i retten:

Denne uken sitter hotellgründer Petter Stordalen i sal 383 i Oslo tingrett i sin sak mot skattemyndighetene.

Staten hevder at Stordalen benyttet seg av en skattefordel han ikke hadde krav på, og krever at han tilbakebetaler over 200 millioner kroner i ubetalt skatt.

Han nekter å betale

Hotellmagnaten er uenig i denne forespørselen, nekter å betale skatten og anla søksmål mot staten.

– Skattemyndighetene har forsøkt å endre en regel som har vært på plass i nesten 70 år, og vi mener det ikke er grunnlag for det. Petter Stordalen mener det var en feil, han respekterte de eksisterende reglene, sa Stordalens advokat Kaare Andreas Shetelig til Børsen på sakens første dag.

Deretter forklarte han retten hvorfor han og Stordalen mente skatteregningen var feil.

Det er i et nøtteskall holdingselskapet Strawberry Fields som Stordalen kjøpte for elleve år siden.

Skatteetaten mener at han kjøpte selskapet hovedsakelig for å kreve inn skattefritt utbytte.

– Det var brutalt

– En enkel oppskrift

Ballen på høringens andre dag åpnes av advokat Nils Sture Nilsson fra statsadvokatembetet.

Til å begynne med nevner han hovedstadslisten over Norges 400 rikeste, der Petter Stordalen ligger på 10. plass – med en påstått formue på 25 milliarder kroner.

Fjerner vi fra listen de som har flyttet til utlandet – inkludert mannen som anses for å være Norges rikeste, John Fredriksen – så er Stordalen den sjette rikeste skattebetaleren i Norge.

Oppsummert og forenklet mener Nilsson at saken handler om beskatning av en av de rikeste i Norge.

– Inntekten hans er utbytte, sier Nilsson, før han reflekterer over hva som i myndighetenes øyne er hovedspørsmålet i saken:

– Spørsmålet er om Stordalen kan kjøpe et selskap som har tre milliarder innbetalt kapital, men som ikke er viktig, samle inn utbytte og faktisk unngå utbytteskatt resten av livet, sier Nilsson og fortsetter:

– Siden inntekten til Norges rikeste består av utbytte, er dette en enkel oppskrift som mange av Norges rikeste kan følge for å unngå skatt på utbytte.

Han påpeker at saken sikkert er mer kompleks, men på mange måter er den det, og frykter at det kan danne presedens dersom Stordalen får gjennomslag for sitt syn.

– Blir det akseptert og akseptert, legger det til rette for tilpasning for andre som generelt sett er de rikeste i landet, som har inntektene sine i form av utbytte og som også har betydelige muligheter for tilpasning, sier Nilsson til Børsen.

– De eier ofte mange selskaper innenfor et konsern, så ja, det er en åpenbar risiko involvert.

Stor skattegjeld

– Forretningsmulighet

De tre milliardene som Nilsson snakker om, er kapitalen som de tidligere eierne har betalt inn i løpet av årene de eide den, og de pengene skal i utgangspunktet ikke skattlegges for å komme ut av selskapet.

Du kan med andre ord ta ut opptil tre milliarder i utbytte uten å betale utbytteskatt.

«Det er en stor besparelse for fremtidig utbytte,» sier Nilsson.

Dette skattefritaket følger i utgangspunktet salget av selskapet til ny eier, men faller ifølge aktor bort «i tilfeller hvor formålet med kjøpet er å utnytte skatteposisjoner».

Debatten dreier seg derfor om hvorvidt Stordalen kjøpte selskapet for å spare skatt, som ifølge skattemyndighetene, eller om det var helt andre årsaker.

«Han kjøpte ikke for å få en aksjeposisjon, men han så en forretningsmulighet,» la Shetelig til E24 Mandag.

Strawberry Fields er et holdingselskap som eier hotelleiendommer.

Et av skattemyndighetenes hovedpoeng er at Stordalen sluttet å motta utbytte fra Strawberry Holding, selskapet som eier hotellkonsernet hans, da han begynte å motta utbytte fra Strawberry Fields. Utbytte fra Strawberry Holdings var skattepliktig.

– Dette er en overgang fra den opprinnelige strukturen til en ny struktur, forklarer Nilsson.

Den bemerker også at Stordalen betalte 2,1 millioner kroner i inntektsskatt mellom 2014 og 2021.

– Det er litt som en vanlig ansatt. Noe mer enn en lærer, sier Stordalen.

Utbyttet i disse årene var rundt 100 millioner i snitt.

Da Stordalen kjøpte selskapet var så å si alle eiendelene borte. Selskapet hadde en gjeld på 230 millioner kroner. I tillegg hadde selskapet et krav på 400 millioner euro mot et annet selskap.

Stordalens uttalelse skal etter planen begynne i ettermiddag klokken 15.00.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *