Representanter for Norge og Det europeiske råd så hvordan de hjelper ofre for vold i hjemmet i et krisesenter

Hvordan bor ofre for vold i hjemmet på et krisesenter, hvilken hjelp gir psykologer og advokater dem, hvilke aktiviteter er de engasjert i for å takle denne opplevelsen og hvilken støtte får de etter endt opphold i senteret?

Representanter for Europarådet og Kongeriket Norge som overvåker implementeringen av «Justice»-programmet til Norwegian Financial Mechanism (NFM) 2014-2021 i Bulgaria har tatt det til etterretning. Sjefen for programoperatøren er justisminister Krum Zarkov.

Representanter for Justis- og offentlig sikkerhet, Kriminalomsorgen, Rettsvesenet, Kontoret for finansieringsmekanismen og Europarådet møtte og snakket med kvinner som er innlosjert i sentrumskrisen til PULS-stiftelsen i Pernik, hvis tjenester brukes hvert år av mer enn 300 ofre for vold.

Gjestene gjorde seg kjent med forholdene og tjenestene senteret tilbyr. De var i stand til å observere den levende organismen på stedet der ofrene og deres barn bor, besøke rommene spesielt utstyrt for psykologiske konsultasjoner og det kreative kunstterapiverkstedet.

Under besøket snakket representanter for delegasjonen med kvinner som bruker stiftelsens programmer. En av dem fortalte at hun selv hadde brukt tjenestene til senteret etter nok en alvorlig voldshandling fra ektemannen. I løpet av det seks måneder lange oppholdet fikk hun og barna omfattende omsorg. Stiftelsens advokater hjalp henne med å utarbeide rettsdokumenter for å få et besøksforbud. Psykologer jobbet sammen med henne og hennes to barn hver uke for å håndtere konsekvensene av overgrepet. Stiftelsesteamet hjalp kvinnen med å søke og skaffe kommunal bolig, samt søke og finne ny jobb og melde barna inn i skole og barnehage. Kvinnen var fast bestemt på at hun ikke ville vende tilbake til mannen sin.

PULS Foundation er en av de ikke-statlige organisasjonene som gjennomfører et prosjekt finansiert av NFM under Justice-programmet.

Hovedmålet med prosjektet «Innføring av effektive integrerte tilnærminger innen vold i hjemmet og kjønnsbasert vold» er å støtte utvikling og innføring av effektive integrerte tilnærminger som tar sikte på å forbedre statusen og mulighetene for romkvinner og -jenter, ofre for vold i hjemmet.

Presidenten for stiftelsen, Ekaterina Veleva, forklarte gjestene at Pernik-senteret har støttet ofre for vold i 24 år, og for tiden jobber teamet hennes med å utvikle denne tjenesten i byen Kardzhali, hvor det til nå ikke er utviklet noen tjenester. for å støtte voldsofre.

– Midlene vi mottar fra norsk side vil også hjelpe oss med å forbedre tjenestene i Pernik og utvikle kompetansen til psykologer og sosialarbeidere som jobber med ofre i Kardzhali-regionen, la Veleva til.

Prosjektleder Yulia Andonova takket for støtten som NFM gir til Bulgaria og sa at programmene og tjenestene den finansierer er av største betydning for organisasjoner som PULS for å forbedre støttetjenestene for voldsofre i Bulgaria.

Besøket var en del av det to dager lange samarbeidsutvalgsprogrammet mellom giveren – Kongeriket Norge, programpartnerorganisasjonene og programledergruppen i Justisdepartementet.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *