Roboter og eksplosiver. Hvordan Hamas fører krig i tunnelene under Gaza

Israelske bakketropper på Gazastripen leter etter og ødelegger deler av et enormt nettverk av tunneler som brukes av militante fra den radikale Hamas-bevegelsen. Sist postet av Army Video, som de hevder fanger inngangen til Hamas-tunnelen ved Shifa sykehus. Det var imidlertid ikke det eneste anlegget der gruppen bygde et nettverk av underjordiske passasjer.

Etter at israelske militæringeniører fant en tunnelinngang under et annet evakuert sykehus i det nordlige Gaza, fylte de passasjen med eksplosiver og gjemte seg utenfor for å vente på detonasjonen. Eksplosjonen revet gjennom bygningen og røyk steg opp fra minst tre steder langs en nærliggende gate i Beit Hanoun-distriktet, viste overvåkingskameraopptak. hun beskrev Reuters-byrået.

Hamas har tidligere benektet å bruke sykehus som dekning for slike tunneler. Han avviste også Israels påstand om at de hadde et kommandosenter under Gazas største Shifa-sykehus, som israelske styrker gikk inn i onsdag.

Ødeleggelse av tunneler ved hjelp av roboter og eksplosiver

Israelske ingeniører ifølge The Times of Israel de bruker For å nøytralisere tunnelene under Gazastripen brukes ulike typer roboter for å overvåke situasjonen, samt eksplosive innretninger spesielt tilpasset disse tilfellene. Ikke bare ødelegger de gatene, men de prøver også å fjerne alle fellene som Hamas har satt opp her.

Bygging av tunneler i Gaza ifølge BBC startet I 2005 ble situasjonen verre etter at Hamas senere tok kontroll over området. Samtidig tjener de underjordiske korridorene tre hovedformål: de forbinder Gazastripen med Egypt for varesmugling, de forbinder med Israel for å gjøre det lettere for terrorister å krysse grensen og utføre angrep, og de forbinder også ulike steder innenfor Gazastripen, som for eksempel å skape skjulte trygge havn og forsyningsruter for ulike deler av Hamas.

Foto: BBC, Nyhetslisten

Kart over tunneler som angivelig ble ødelagt av IDF i 2021. (Kilde IDF/BBC)

Å ødelegge skaftet ville være relativt enkelt og raskt, sa tjenestemannen sitert av Reuters. Det israelske militæret sa i forrige uke at 130 sjakter har blitt ødelagt så langt, men ga ikke detaljer om antall ødelagte tunneler.

Tunneler er vanskeligere å forhandle. Ifølge tjenestemannen trengs det flere tonn eksplosiver for å ødelegge slike korridorer. New York Times i tillegg beskrevetIfølge de publiserte bildene er tunnelene bare mindre enn to meter høye og én meter brede, og det er grunnen til at jagerflyene må bevege seg gjennom dem individuelt. Kamper i slike rom er derfor svært risikable for innkommende styrker.

I følge underjordisk kampekspert Dr. Daphna Richemondova-Baraková fra Reichman University i Tel Aviv, disse tunnelene er bygget for å være beboelige i lange perioder og tjene direkte til å forsvare seg mot israelske bakkeoperasjoner.

«Hamas svarer på IDFs bakkeangrep (Merk: Israel Defense Forces ed.) utarbeidet over måneder til år. Han så på og lærte av terrorgrupper i Syria og Irak, inkludert Den islamske staten, samt fra sine egne tidligere kamper. Han vet hvordan han skal bevege seg over terreng under en langvarig kamp. Undergrunnen har overtaket. Det kan ha de mest omfattende underjordiske kampevnene i verden.» Hun skrev Richemondová-Baraková i en artikkel for Financial Times.

En grundig operasjon

Ifølge ingeniøren, med hvem han snakket I følge The Times Of Israel-portalen inspiserer bataljonen hver bygning to ganger for våpen eller en tunnel. Hæren rykker deretter frem i et sakte, metodisk tempo. Den første undersøkelsen er rask, den andre er allerede som en streng operasjon. «Vi går fra hjørne til hjørne til vi finner alt,» sier han.

Israel sa at Hamas tok 240 gisler til Gaza i angrepet 7. oktober som drepte rundt 1200 mennesker. En av de få løslatte sa at hun og minst to dusin andre ble holdt i en tunnel. Hæren prøver derfor å ivareta deres sikkerhet selv når de opererer i tunneler.

Israel vil ikke gå med på en våpenhvile før disse fangene er løslatt. Hamas fastholder at de ikke vil slutte å kjempe så lenge Gaza er under angrep, minnet CTK-byrået om.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *