Skipsbygger Damen krever erstatning fra regjeringen for sanksjoner mot Russland • Russisk medieregulator får rett til å blokkere VPN-tjenester

Ukrainske myndigheter ønsker å bygge en fullstendig underjordisk skole i Kharkiv. Byens ordfører, Ihor Terekhov, skrev dette på Telegram. Det nye bygget er ment å gi tusenvis av barn en trygg utdanning, selv under russiske luftangrep. Ifølge Terekhov vil skolen oppfylle «de mest moderne juridiske kravene».

Utdanning i Ukraina har lidd sterkt under den russiske invasjonen og okkupasjonen i halvannet år. Tall fra Unicef​ viste for mer enn en måned siden at en tredjedel av ukrainske barn i grunnskole eller videregående skole ikke går på skole, men bare får nettbasert utdanning. I følge det ukrainske utdanningsdepartementet ble 363 utdanningsinstitusjoner ødelagt og nesten 3800 skadet over hele Ukraina.

Roman Pilipey / AFP – Andre steder i Ukraina må barn ofte søke ly fra luftangrep. 14. september 2023, i den sør-ukrainske byen Kryvyi Rih, tok en gruppe fra en barnehage tilflukt i en kjeller.

Inneværende skoleår, som begynte i Ukraina 1. september, er det fjerde i rekken som opplever alvorlige forstyrrelser. Før krigen begynte var utdanningssystemet rammet av koronapandemien. Ifølge ukrainske lærere blir elevenes språkkunnskaper og regneferdigheter begge dårligere. I følge UNICEF lider også ukrainske barn som bor i utlandet av forsinkelser i lære.

I Kharkiv, mer enn 30 kilometer fra den russiske grensen, er trusselen om luftangrep dagens orden. Umiddelbart etter den russiske invasjonen fikk byen omfattende skader. For å sikre elevenes sikkerhet har Kharkiv allerede satt opp rundt seksti klasserom på metrostasjoner for dette skoleåret. Det er ikke kjent når den nye underjordiske skolen åpner dørene.

Pippin den store

Les også denne rapporten av tidligere Ukraina-korrespondent Fleur de Weerd om ukrainsk utdanning i krigstid: En tapt generasjon truer i Ukraina – men ingen ser den

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *