Skjuler «Hamas» seg under «Ash Shifa»-sykehuset: svaret nærmer seg – Verden© Reuters

Med minst fem hundre senger, akutt- og intensivavdelinger, dialyse- og kjernemagnetiske resonanssentre, presenterer Dar al-Shifa-sykehuset seg selv som «Healingshuset», men risikerer å bli en kamparena.

Konsentrasjonen av israelske styrker rundt sykehus på Gazastripen ble et nytt stadium i den sjette krigens uke: stridsvogner omringet medisinske fasiliteter, leger og tjenestemenn rapporterte pasienter i alvorlig tilstand og noen døde, gitt nedgangen i medisinforsyninger og spesielt problemene med strømforsyning.

Israel hevder å prøve å hjelpe og lindre lidelse ved å gi drivstoff og overlevere inkubatorer; Hamas, Gazas myndigheter, sykehus og frivillige organisasjoner stiller spørsmål ved uttalelsene hans.

Dette har gjort sykehus til et mediekrigsfelt, og distraherer fra sannhetens ubehagelige øyeblikk for den ene siden: om det virkelig er et «Hamas» kommandosenter under det medisinske etablissementet?

Israel viser ved sine handlinger at denne timen nærmer seg.

Tidligere kriger

Påstander om Hamas-posisjoner under Ash Shifa er ikke nye. For befolkningen i Gaza er det det største og best utstyrte sykehuset i regionen. I 2008-2009, under konflikten mellom Israel og Hamas, kunne korrespondenter dekke konflikten derfra. Sykehuset ble skånet for angrepene; Israel sier at det er nettopp for dette formålet de har avstått fra enhver brutal intervensjon i det landet.

Men i 2014 – under konflikten med Israel – fant menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International et annet forhold enn det Israel beskriver. Så dukket det opp rapportereifølge hvilke Hamas kidnappet, torturerte (dusinvis) og henrettet uten rettssak eller domfellelse (minst 23) palestinere anklaget for å samarbeide med Israel, inkludert motstandere av Fatah.

«Noen ble avhørt og torturert eller mishandlet på en forlatt poliklinikk på eiendommen til Gaza bys hovedsykehus, Ash Shifa. Minst tre personer som ble arrestert under konflikten, anklaget for «samarbeid», døde mens de var i varetekt. uttalelsen sa. sier teksten.

  • Selve rapporten siterer vitnesbyrd fra broren til et av ofrene, som forklarer at mannen ble drept og deretter ført bort med ambulanse en time senere. En annen forklarer at Hamas ba ham hente brorens kropp på sykehuset.
  • I følge denne og andre beretninger forlot militantene likene på bakken der de ble skutt, og like etter kom en ambulanse, og våpenmennene hjalp personalet med å laste likene og ta dem til likhuset for deres kjære å hente dem.
  • En annen internert, Saleh Swelim, var bosatt i et interneringssenter i Jabalia (hvor Israel slo til i en flyktningleir og drepte dusinvis) og deretter poliklinisk senter.

Dette støtter fortsatt ikke Israels påstander om et «kommandosenter» under sykehuset.

«Hamas ønske om å bruke sivile»

Israel sier i mellomtiden at Hamas bruker ambulanser for å reise fra sykehus, og forklarer dermed angrepet på en ambulanse som forlot al-Shifa, som Gaza-myndighetene sier også drepte sivile.

«I den israelske fortellingen har Ash Shifa… blitt synonymt med Hamas sitt ønske om å gjøre sitt eget folk til menneskelige skjold og ofre dem som kanonfôr i kampen om verdens sympati.» skrev for noen dager siden «New York Times». Det palestinske synet er motsatt: Israel er besatt av Al Shifa, som forråder ønsket om å drepe selv de mest forsvarsløse sivile.

Ifølge det israelske militæret har aksjonen mot Ash Shifa blitt forsinket i hver konflikt av bekymring for pasienter og andre sivile inne. Grensene for hva som er akseptabelt ble imidlertid flyttet etter Hamas-angrepet 7. oktober, som drepte 1200 mennesker og førte til den nåværende krigen. Israel hevder å ha åpnet en sikker rute for sivile å evakuere; antall forlater består av fire sifre. Ved starten av krigen, under bombingene, gikk det rykter om at 40 000 mennesker gjemte seg der. I dag er det snakke heller for 1500 personer.

Skjuler han seg? "Hamas" til sykehuset "Ash Shifa": svaret nærmer seg

© Reuters

Foran journalister, den israelske hæren se en 3D-modell av komplekset og avhørsvideoer der fangede jagerfly diskuterer tunnelene. I et annet opptak forteller en uidentifisert mann til en kvinne at Hamas» militære hovedkvarter ligger under sykehuset. I New York Times insisterer åtte nåværende og tidligere nasjonale forsvars- og etterretningstjenestemenn på at dette er sant.

Vi utviser varsomhet når det gjelder sykehus. Men vi vil heller ikke gi immunitet til terrorister.


Benjamin Netanyahu,

Israels statsminister

Hva israelsk etterretning hevder

Mange av tunnelene ble opprinnelig gravd ned i kjelleren til Ash Shifa-bygningene (hvorav mye ble bygget av Israel og Egypt) etter at bevegelsen tok kontroll over Gaza i 2007, ifølge den israelske etterretningen. Han mener også at de siden har utviklet seg til et enormt nettverk av tunneler, ofte omtalt som «Gaza Metro».

Den jødiske staten snakket om et «kommandosenter» i sykehusområdet.

Dette nettverket, hevder også Tel Aviv, strekker seg over flere etasjer med utpekte møteområder, boligkvarter og lager som kan huse minst flere hundre mennesker. Ifølge noen publikasjoner er det her Hamas holder minst deler av 240 gisler.

I følge denne avhandlingen ville elektrisitet bli omdirigert fra «Ash Shifa» for å drive dette komplekset. Bilder sett av The New York Times og levert av israelsk etterretning viser tydelig tegn på at de er Ash Shifa-nettstedet, men avisen kunne ikke bekrefte identiteten deres.

I løpet av årene har noen (for eksempel de norske legene som jobbet ved sykehuset sitert av samme avis) bestridt den israelske versjonen, og hevdet at de i løpet av tiden de tilbrakte der, ikke hadde lagt merke til tilstedeværelsen av «Hamas».

Israel snakker også om et nettverk av tunneler under andre sykehus, samt våpenlager. Det israelske militæret sier det har bevis fra et annet sykehus, Rantisi Children’s Hospital, og viste media en våpenlager i kjelleren etter hærens talsmann kontreadmiral Daniel Hagari inn på legesenteret mandag. Han viste også bilder av rom som så ut til å bli brukt til å holde gisler: Bildene viste et hastigt installert toalett, ventilasjon, en tåteflaske og en motorsykkel, samt gardiner på en vindusløs vegg som kunne brukes til å filme videoer.

Hamas og andres stilling i Gaza

Hamas benekter alt dette. Direktøren for sykehuset, Dr. Mohammed Abu Salmiya, gjør også dette iherdig, foran ulike medier.

Gazas helsedepartement la også ut bilder med sensitivt innhold, der en lege i syv minutter beskriver situasjonen på sykehuset og skadde personer ligger på bakken. Noen av dem, sier han, dør av mangel på medisin. Et stort antall ofre er barn.

Gazi Hamad fra Hamas politiske byrå, som har fortsatt å true Israel i flere uker, insisterer på at «okkupasjonsmakten har ingen bevis» for sine uttalelser.

Inntil Israels påstander er bevist, gir internasjonal lov sykehus spesialstatus under fiendtligheter. I følge Den internasjonale Røde Kors-komiteen denne statusen kan imidlertid ikke tas i betraktning hvis jagerfly gjemmer seg eller skjuler våpnene sine på sykehuset.

Det må imidlertid gjøres en innsats for å evakuere pasienter og ansatte (kapasitet Israel hevder å gi). En palestinsk helsearbeider ved sykehuset snakke Minst 50 mennesker dro mandag, men han sa at israelske styrker skjøt mot dem og skadet én person.

Hva USA sier

Amerikanske tjenestemenn trodde, basert på deres egen etterretning, at det var et kommandokompleks under sykehuset. Washington kommenterte ikke denne saken offentlig på lenge – inntil i går kveld, da Det hvite huss nasjonale sikkerhetstalsperson forsikret at Hamas brukte sykehuset på denne måten.

Kjent med amerikansk etterretningskilde tidligere sa fortalte CNN mandag at Hamas har en kommandopost under Al Shifa, bruker drivstoff beregnet på det og at krigere jevnlig samles i og rundt det største sykehuset. En dag tidligere sa nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Jake Sullivan, til den samme TV-stasjonen at selv basert på offentlig tilgjengelig informasjon, var Hamas» bruk av sykehus og andre sivile fasiliteter udiskutabel.

Uten å nevne akkurat dette sykehuset eller denne spesielle påstanden, er dette Hamas» praksis, både historisk og i denne konflikten.


Jake Sullivan,

nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus

Det hvite hus sin holdning i går kveld utgjør en endring: med den endret USA offentlig Israels forsikringer for første gang.

Washington advarer samtidig om at det ikke skal være kamp eller skyting mot Ash Shifa, og president Joe Biden har åpent uttalt at han forventer at det israelske militæret avstår fra enhver handling som er «påtrengende» overfor sykehuset.

Israelske stridsvogner står ved inngangen til et sykehus "Ash Shifa"Biden advarte militæret

Israelske stridsvogner står ved inngangen til Ash Shifa-sykehuset, advarer Biden til hæren

Uansett sannhet, vil det ikke gi noen lettelse for de som er på sykehus. «Det er ikke vann, ingen mat, ingen melk for barn og babyer … situasjonen på sykehuset er katastrofal,» sa direktøren, Mohammad Abu Salmiya, til CNN. Her settes det spørsmålstegn ved Israels argument om at alle kan reise dersom det er pasienter med vanskeligheter med å bevege seg, slik helsemyndigheter og sykehuspersonell hevder – rundt 700 personer. Leger og andre helsearbeidere vil neppe forlate pasienter.

Det israelske militæret har innrømmet at de ikke vet hvordan operasjonene ved sykehuset vil se ut, men kommentarer fra tidligere og nåværende israelske tjenestemenn antyder at den jødiske staten ikke forventer at dens handlinger på dette området er gode i internasjonal målestokk.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *