Slavia har oppdaget et gunstig jaktområde for talenter, de må returnere tittelen til henne

Tradisjonen med skandinaviske spillere i Slavia Praha ser ut til å være ganske lang. I sesongen 1995/1996 var den svenske spissen Dick Lidman, med tre kamper og ett mål, involvert i den første tittelen siden kommunistregimets fall, som ikke favoriserte den eldste tsjekkiske klubben.

Den målrettede jakten på forsterkninger har imidlertid først nylig funnet sted, da laget ledes av trener Jindřich Trpišovský. «Det er ingen tilfeldighet», innrømmer Praha-klubbens sportsdirektør Jiří Bílek.

Slavia har de høyeste nasjonale ambisjonene og ønsker også å etablere seg på den internasjonale scenen. Til dette trenger han en stab av meget høy kvalitet som går utover den tsjekkiske grensen. Derfor blir det også sett på i utlandet. «Skandinavia viser seg å være et godt reisemål,» nikker Bílek. «Spillere fra disse klubbene er av høy kvalitet, godt testet, ansvarlige», beregner han styrkene deres. «Og billig, eller rettere sagt rimelig», legger kanskje den viktigste faktoren til.

Fem nordlige stjerner

Opptil fem spillere, som kom fra skandinaviske klubber, har nå Slavia Praha i troppen til den nye sesongen. Den 20 år gamle svenske midtstopperen Aihem Ousu kan sees på som en ganske assimilert veteran, som dukket opp på Eden for to år siden og snart utviklet seg fra de opprinnelige intensjonene om å utvikle reservetalent til en stabil seniorspiller.

I januar i år fikk han selskap av en talentfull midtbanespiller av gresk avstamning, Christos Zafeiris, som er spådd å ha en lys fremtid og allerede har demonstrert mange av sine evner i vår. I undersøkelsen av den beste spilleren i Europa under 21, tok Golden Boy til den italienske avisen Tuttosport 47. plass av selskapet Football Benchmark, som utviklet en analyse for å klassifisere spillere basert på de innsamlede dataene. Mange spillere fra den engelske Premier League eller spanske La Liga havnet bak ham.

Den nigerianske midtstopperen Igoh Ogbu, fra Lillestrøm, Norge, viste også en aggressiv tilnærming og stor kampvilje gjennom våren.

Og nå har Slavia varslet ytterligere to forsterkninger: Den gambiske representanten Sheriff Sinyan fra Norges Molde FK, som Slavia inviterte for to år siden, kommer som gratisspiller. Han må imidlertid først gjennom ytterligere behandling, som forventes å vare i tre uker. Den andre forsterkningen er det store norske talentet Conrad Wallem.

Også han ble overvåket over en lengre periode, og nå er overgangen hans fullført. «Det vil være en stor ære for meg å representere Slavia. Det er en vane å vinne trofeer her, det var det som tiltrakk meg mest med overgangen. Det er en stor utfordring for meg, jeg har bare hørt positive ting om klubben. Flott stadion, flotte fans. Jeg kan ikke vente, sa Wallem på klubbens hjemmeside.

Med tillegget at Zafeiris helt sikkert vil hjelpe ham med å integrere seg i laget og bli kjent med det nye miljøet. Det er fordelaktig å møte landsmenn i garderoben.

Dyrt i luksuskonkurranser

Eksperimentet da Slavia kjøpte dyre stjerner selv på toppen av prestasjonene deres (tyrkiske internasjonale Halil Altintop, den ukrainske playmakeren Ruslan Roťaň, den portugisiske spissen Danny) er allerede over, mens speiderne hans ser utover grensene etter lovende ungdom.

Men det er også en dyr affære. «Å få spillere fra den tyske Bundesligaen, fra den franske divisjon 1 eller til og med fra den engelske Premier League er økonomisk uoverkommelig for oss,» innrømmer sportsdirektør Bílek. «Dessuten vil ikke spillerne fra disse konkurransene engang ha tsjekkisk makt, det høres ikke slik ut i Europa,» innrømmer han også til dette aspektet.

Fotballlegender på nyhetslisten

Listen over rapporter sporer formuen til fotballspillere som var ekstraordinære i sin tid. Representanter, mestere, ledere. Hva gjør du idag?

Skandinavia er derfor mer gunstig for den tsjekkiske klubben. «Prisene for sluttvederlag er akseptable,» bekrefter Bílek. Midtbanespiller Zafeiris kom imidlertid til Slavia i januar for 2,5 millioner euro, som er rundt 60 millioner CZK. Slike tall er ikke akseptert i det tsjekkiske miljøet.

Justeringen er allerede gjort

Av de skandinaviske klubbene tar Slavia ikke bare imot lokale talenter, men velger også spillere fra andre kontinenter. Obgu er fra Nigeria, Sinyan fra Gambia, Ousou er fra Mölndal, Sverige med syriske røtter.

Samtidig er det noen ganger vanskelig å integrere spillere fra eksotiske regioner i et annet sosialt miljø. «Fordelen med dette er at det allerede har skjedd,» understreker Bílek. Det tsjekkiske bassenget kan ikke overraske de som er vant til Skandinavia, selv ikke klimamessig. Han er vant til vinter.

I tillegg kommer språkkunnskaper. «Noen afrikanere snakker bare fransk, noe vi også fant ut, men brasilianere har en stor tilhørighet til portugisisk,» minnes Bílek. – På den annen side, når det kommer til spillere fra Skandinavia, vet vi at engelsk ikke er et hinder for dem, legger han til en annen fordel.

ansvar og disiplin

Selv om tilpasning til det tsjekkiske miljøet og integrering i samfunnet er ekstremt viktig, er sportslige prestasjoner fortsatt viktig. De kom til den tsjekkiske ligaen for å spille fotball og prestere bra. Og erfaringer og vaner fra skandinaviske konkurranser er velkommen igjen. «Spillerne har disiplin, følger taktiske instruksjoner og ansvar,» forklarer Bílek.

Men i dette tilfellet kan en slavisk fan hevde at det ikke viste seg mye i vår. Forsterkningene fra Nord-Europa påvirket seriederbyet med Sparta med uheldige inngrep og sikret faktisk den nokså uventede ligatittelen til de gamle rivalene.

I den andre etappen av Grundligaen scoret den svenske midtforsvareren Ousu et selvmål på fastsatt tid, noe som frarøvet gjestene den allerede nesten sikre seieren på Letná. «Vi beklager målet om å gjøre 3-3. Det kunne vært forhindret. «Kort sagt, vi balanserte spillet,» kommenterte trener Jindřich Trpišovský.

Spillere i troppen fra Skandinavia

  • Igoh OGBU, 23 år, stopper

Assosiasjon: Lillestrøm SK (Norge). nasjonalitet: nigeriansk

  • Aiham OUSOU, 23, haiker

Assosiasjon: Gøteborgs AIS (Sverige). nasjonalitet: Svensk

Ankomst: juli 2021

  • Christos ZAFEIRIS, 23, midtbanespiller

Assosiasjon: Grorud IL (Norge). nasjonalitet: Norsk

  • Conrad WALLEM, 23, reserver

Assosiasjon: Odds BK (Norge). nasjonalitet: Norsk

Ankomst: juli 2023

  • Sheriff SINYAN, 26 år, reservist

Assosiasjon: Molde FK (Norge). nasjonalitet: Gambisk

Ankomst: juli 2023

Lagkameratene hans sto imidlertid opp for ham. «Vi liker ham virkelig, han legger hjertet sitt i hver trening og kamp,» forklarte den slovakiske legionæren Ivan Schranz. «Vi står bak ham. Han er en av oss, han er en fantastisk person, en fantastisk fotballspiller. Ingen vil klandre ham for å ha scoret et uheldig selvmål. «Det er bare fotball, en kollektiv sport», var han klar over hva som kunne skje med hvem som helst på banen.

I overbygningen til en forandring, ga den nigerianske midtstopperen, som kom via norsk fotball, straffen igjen til de røde i oppbyggingen, slik at hjemmelaget kunne vinne og besegle ligatriumfen. Trener Trpišovský kalte det en tilfeldighet. «Hvis en spiller går ned sklien i straffefeltet, må han være 100 prosent sikker. «Det var en meningsløs situasjon, meningsløs», kritiserte han Ogbos meningsløse inngripen.

Lagkameratene hans dømte ham heller ikke. «Vi klandrer ikke Igy, han er en flott gutt og en flott fotballspiller som har en stor fremtid foran seg,» sa kaptein Tomáš Holeš. «Noe sånt skjer bare i fotball, vi beholdt Aiham, vi kommer til å beholde ham også,» husket han den uheldige inngripen fra sin svenske kollega.

Nå har slavistene enda et «Skandinavia» på hytta.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *