Slutten på jettegryter? Innovatører i Kaunas reparerte en eksperimentell vei

Norske gründere og innovatører som besøkte Kaunas forrige uke reparerte en vei her. Ifølge dem har nesten alle veiene i landet deres som ble vedlikeholdt for femten år siden med denne stadig forbedrede teknologien, prestert bra.

25 cm bunn

Etter at navnet på jettegrytens hovedstad ble avskaffet, ble ikke Kaunas kvitt jettegrytene. Mange av dem vises spesielt om våren. Ulemper forårsaket av hyppig veivedlikehold, begrenset trafikk og hvor ellers kostnadene ved asfaltering ikke har forsvunnet.

Det norske selskapet Carbon Crusher sier de har en løsning: en slitesterk belegningsteknologi som bruker grus for å holde grusen jevn og støvfri mens et tynt lag asfalt er tilstrekkelig.

I henhold til denne teknologien ble en gate i Kaunas, Vaišvydava, satt opp i en blokk med private hus forrige uke. For dette formålet brakte selskapet ikke bare spesielle materialer og spesialister til Litauen, men også høyytelsesutstyr. Omtrent 300 m av overflaten til en av de to Svainiai-veiene ble bokstavelig talt slipt.

Hele det øverste 25 cm-laget av veien ble knust og blandet, deretter ble bindemidlet – ligninfiller – hellet inn. Alt blandes igjen, veivollene dannes og fortauet er brutt.

En spesialtraktor knuser, knuser asfalt, stein, betong, murstein, keramikk osv. Sammenlignet med vanlig veivedlikehold er det ikke nødvendig med ekstra grus eller lignende med mindre undergrunnen er usedvanlig dårlig, og det ikke er unødvendige materialer som ellers ville vært nødvendig transportert , lagret et sted. Den gamle asfalten og alt under knuses og brukes direkte på stedet.

Sammenlignet med bitumen brukt i asfaltdekker, er ligninbundet dekke mer holdbart både vinter og sommer, både når det gjelder kjøretøyvekt og lufttemperatur.

Tid: Veireparasjonen er snart ferdig. (Foto: Carbon Crusher)

For grusveier og ikke bare

Selv en slik grusvei vil ikke likne på den gamle grusveien. Bare på grunn av støvet. Lignin binder ikke bare større partikler, men også støv. Ifølge nordmenn trenger de ikke å bekymre seg for ujevnheter i veien eller de mange jettegrytene som er karakteristiske for grusveier. Det nye veidekket er stabilt og motstandsdyktig mot deformasjoner.

Dette viste også virkeligheten og ble bekreftet av norske forskere som sammenlignet veiene basert på materialene som ble brukt i konstruksjonen.

«I Norge har vi reparert 300 veier på femten år, det er 2,5 millioner.» square. M. «Vi forbedrer stadig teknologien, men selv våre første veier er fortsatt sterke,» sa Hans Arne Flato, selskapets salgs- og driftssjef, og forklarte prosessene mer detaljert.

Kvaliteten på veivedlikeholdet med lignin er ifølge selskapet også bekreftet av Vegvesenet. Etter å ha studert fem gamle asfaltveier fant direktoratet at holdbarheten på fire av dem er bedre eller lik den for veier som drives på andre måter: estimert levetid er 21, 19, 16 og 14 år. Levetiden til den femte tilfeldig valgte veien ble estimert til å være ni år.

Jeg vil observere og evaluere

Når man velger å asfaltere en vei med Carbon Crush-teknologi, er det ifølge nordmennene tilstrekkelig med et betydelig tynnere lag asfalt enn for en vei med standard underkonstruksjon.

En spesiell traktor knuser og knuser asfalt, stein, betong, murstein, keramikk.

Deltakerne på presentasjonen var interessert i viktigheten av å bruke denne teknologien til veier. For motorveier? Nei, grunnlaget for motorveiene er godt og statene følger nøye med. Dette er den mest lønnsomme måten å administrere veier av dårlig kvalitet.

Som rapportene viser tåler slike veier de norske vintrene, somrene og trafikkavviklingen utmerket. Vi får se hvordan litauerne og polakkene vinner.

Ikke bare innbyggere i Svainiai-gaten, men også litauiske forskere vil få muligheten til å vurdere hvordan tilstanden til en slik gate endrer seg. Representanter fra Vilnius Universitet besøkte gaten før de norske teknikerne entret den. Det ble tatt prøver både i midten og på slutten av prosessen. Den kommer om en måned og enda senere.

HAFlato la til at testveien ble reparert i Polen i mai. Vi er glade for resultatet, men vi vil også overvåke veien og undersøke hvordan den holder seg til det spesielle i dette landet. – Vi kommer tilbake dit i oktober for nye tester, sa nordmannen.

Utvidet: En representant fra HAFlato-selskapet nevnte hvor overlegen teknologien deres er. (Foto av Remigius Zakšenskas)

Slitesterk materiale

Deltakerne på foredraget spurte også om lignin-EPD (Miljøvaredeklarasjon (Product Environmental Impact Statement) Sertifikat. Ja, sikkerheten og bærekraften til dette materialet er offisielt bekreftet.

«Lignin er helt ufarlig for miljø, dyr, planter, mennesker og vann. Det er ingen negative effekter på miljøet. Det forårsaker ikke allergier og irriterer ikke hud, øyne eller luftveier. Dens nedbrytningsprodukter er også ufarlige. Langvarig, avledet fra en fornybar kilde,» sa HAFlato.

I tillegg etterlater ligninet som brukes ikke noe CO2-fotavtrykk, noe som betyr at CO2 som absorberes av treet er bundet i veibasen. Når tre råtner, frigjør det like mye karbondioksid til miljøet som treet absorberte i løpet av levetiden.

Det er også verdt å ta hensyn til ettersom mange land har forpliktet seg til å redusere CO2-utslippene betydelig. I følge European Green Course Plan innen 2050, må Europas økonomi og samfunn nøytralisere deres påvirkning på klimaet. Carbon Crush har også tiltrukket seg interesse fra det amerikanske markedet på grunn av bærekraften til teknologien.

Bedriftsrepresentanten nevnte også fordelene med lignin fra et forretningsperspektiv: det trenger ikke å varmes opp før bruk (mindre kostnader og tid), det danner ikke rust – det skader ikke kjøretøy på veien, det er vannløselig og kan brukes uten ekstra Avvaskingshjelpemidler.

Det er ikke på farlig gods-listen fordi det er ikke brennbart, ikke etsende og ikke krever høye temperaturer. Et slikt veggrunnlag øker vegens bæreevne og levetid.

Selv om prisen ikke er offisielt annonsert, nevnes den også som en fordel. En annen fordel er at veien repareres raskt.

«Carbon Crusher», foto av Remigius Zakšenskas.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *