Sverige er Putins mål. Det avsløres hvor russerne ville slå først :: Krig og teknologi :: www.technologijos.lt

Sverige er fortsatt bekymret for den mulige krigen og dens konsekvenser. Etterpå spredte panikken om krigen seg i nabolandet i vest Sjefen for landets forsvarsstyrker, Micael Bydén, ba innbyggerne forberede seg på krig.

«AftonbladetEkspertene som er intervjuet av publikasjonen vurderer nå hvordan en eventuell krig vil påvirke svenskenes hverdag.

Generalmajor Karl Neretnieks, tidligere direktør for det svenske forsvarsakademiet, spådde at fienden ville forsøke å kutte av Sveriges tele- og kraftledninger. Etter hans mening bør den tilberedes slik Ukraina gjorde.

«Vi følger Ukraina veldig nøye,» sier han.Aftonbladet«.

Den svenske avisen spekulerer også i hvor fienden vil slå først. K. Neretnieks tror Gotland, de sørlige delene av Sverige, Blekinge og Skåne får de første støtene.

Han mener det Russland prøver å utvikle luftforsvar og utvide luftvernsonen rundt Murmansk, hvor de har stasjonert atomubåter.

«Landsgrenser er ganske uinteressante,» sier han.

K. Neretnieks understreker dette Militære operasjoner ville bli rettet mot den svenske hovedstaden i begynnelsen av en mulig krigssituasjon. Disse oppgavene vil for eksempel bli tildelt sabotørgrupper eller landsettingstropper som skulle lande i det administrative distriktet i Stockholm.

– Fra et rent militært synspunkt er ikke Stockholm interessant, bortsett fra i den forstand at det ville være lettere å erobre Sverige hvis man klarte å fange regjeringen, sier han.

K. Neretnieks understreker imidlertid dette De sørlige og nordlige delene av Sverige ville være hovedmål for en potensiell fiende. En annen «AftonbladetDen intervjuede eksperten ser også de nordlige delene av Sverige og Finland i fokus.

«Den nordlige halvkule har stor strategisk militær, økonomisk og kommunikasjonsverdi.» sier kaptein Stefan Lundqvist, en militærforsker ved det svenske forsvarsuniversitetet.

«Skandinavia vil bli et springbrett mellom det kontinentale Europa og den arktiske regionen.»

Ifølge S. Lundqvist, Russland vil ha full kontroll over Murmansk-regionen og Kolahalvøya. Vladimir Putins besøk i Arkhangelsk i desember, hvor han avduket to nye atomubåter, viser viktigheten av denne regionen.

«Russland ønsker å avskrekke trusler fra land, sjø og luft. Av denne grunn er den interessert i å kontrollere store områder på Kolahalvøya, sier S. Lundqvist.

– Det er hovedsakelig norske, men også finske og svenske områder.

Ifølge S. Lundqvist er den arktiske regionen en av grunnene til at NATO er begeistret for Finland og Sverige. Siden begge land er medlemmer av NATO, er russiske ubåtbaser i umiddelbar nærhet til en mulig fremtidig konflikt.

– Hvis vi blir med i NATO, vil det ikke lenger bare handle om å forsvare Sverige, men hele NATO-regionen, sier han.

Lundqvist mener Russland kan sette i gang en offensiv for å beskytte Kolahalvøya. Han presiserer Russlands såkalte bastionforsvar, rettet mot å beskytte strategiske atomubåter.

I en rapport publisert i 2019 konkluderte Harri Mikkola, programdirektør ved Utenrikspolitisk Institutt, at «denne strategien har også alvorlige konsekvenser for de nordiske landene i en krisesituasjon».

Iltalehti besøkte Norges F-35 base på Ørland i 2021. Nordmenn trodde på den tiden at Russland hadde vendt tilbake til sin militærdoktrine etter den kalde krigen og forsøkte å kontrollere Nord-Norge og store deler av finsk Lappland i en krise.

S. Lundqvist er av samme oppfatning. I følge Russlands logikk er Finland og Sverige blant forhjulene i den nye verdensordenen, der den selv er større og sterkere enn den er i dag.

«Jeg tror det nå er klart for alle at Russland kun er interessert i makt,» sier S. Lundqvist.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *