Sverige, NATO | Sveriges statsminister: – Historisk dag

Medlemskap var offisielt en realitet da Kristersson overleverte en pakke med dokumenter til USAs utenriksminister Antony Blinken i Washington torsdag.

– Dette er en historisk dag for Sverige. Dette er historisk for alliansen, sa Blinken, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han la til at det alltid kommer noe godt «til de som venter». Seremonien ved det amerikanske utenriksdepartementet var det siste trinnet i en lang prosess som førte til Sveriges tiltredelse.

– NATO er nå sterkere og større enn noen gang før, sa Blinken.

Den amerikanske presidenten Joe Biden ønsker også Sverige velkommen til alliansen.

– Med Sveriges inntreden er NATO mer samlet, mer bestemt og mer dynamisk enn noen gang før, sa presidenten i en pressemelding.

Invasjon av Russland

Ved en seremoni i Washington sa Blinken at det var Russlands invasjon av Ukraina som førte til Sveriges medlemskap i NATO.

– Sverige anerkjente noe veldig viktig: Hvis Putin var klar til å viske naboen av kartet, ville han kanskje ikke stoppe der.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gratulerer Sverige og sier i en uttalelse at landet nå tar sin rettmessige plass ved NATO-bordet.

– Sveriges medlemskap gjør NATO sterkere, Sverige tryggere og hele alliansen tryggere, sier Stoltenberg.

Tiltredelsen markerer slutten på 200 år med svensk nøytralitet og organisasjonsfrihet. Sist Sverige var i krig var under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet.

– Norge blir tryggere

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa det var en glede at Sverige endelig har sluttet seg til NATO.

– Sverige og Finland i NATO gir oss muligheten til å koordinere og planlegge forsvaret med våre nordiske naboer på en helt annen måte enn før. Dette er en stor endring i Norges sikkerhetspolitiske miljø som vil gjøre landet tryggere og alliansen sterkere, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Finlands president Alexander Stubb ringte Kristersson og gratulerte ham.

– Vi bruker ikke så ofte store ord, men i dag var en historisk dag, sa Støre til NTB under et besøk på den store militærøvelsen Nordic Response i Alt.

Ungarn og Tyrkia

Etter den russiske invasjonen av Ukraina bestemte Finland og Sverige seg for å forlate sin nøytralitetspolitikk og bli medlemmer av NATO.

Mens Finland ble akseptert som medlem i fjor, har NATO-landene Tyrkia og Ungarn vært motvillige til å akseptere Sverige direkte. Tyrkiske myndigheter har stilt flere krav til Sverige, blant annet at landet må gjøre mer for å bekjempe kurdiske væpnede grupper.

Tyrkia ga til slutt Sverige grønt lys, og tidligere denne uken godkjente også Ungarn Sveriges kandidatur til NATO. Dette kom etter at Sverige og Ungarn inngikk en forsvarsindustriavtale som inkluderte svenske jagerfly.

Ungarn har mottatt omfattende kritikk fra andre NATO-medlemmer, spesielt fordi landet er imot økt europeisk militær støtte til Ukraina.

De har trådt i kraft

Torsdag var det en stund usikkerhet rundt nøyaktig dato for Sveriges inntreden i NATO.

Det tyske nyhetsbyrået DPA rapporterte at Sverige ble medlem da det amerikanske utenriksdepartementet kunngjorde ikrafttredelsen av medlemsprotokollen. Det franske nyhetsbyrået AFP meldte også at Sverge også var en del av alliansen.

Litt senere begynte seremonien ved det amerikanske utenriksdepartementet. Her overleverte Ulf Kristersson dokumentene som offisielt garanterte at tiltredelsen var en realitet.

Sveriges inntreden betyr at hele Norden og alle land som grenser til Østersjøen – med unntak av Russland – er NATO-medlemmer.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at det han kalte «nordisk ansvar» i forholdet til Russland ikke vil endre seg.

– Vi truer ingen, det gjorde vi ikke i moderne tid, understreker han.

– Bedre beskyttet

Støre og den finske presidenten ringte den svenske statsministeren og gratulerte ham fra ombord på kystvaktskipet Bjørnøya, som deltar i Nordic Response-øvelsen.

Dette er den første militærøvelsen der Finland deltar som fullt medlem av NATO. Støre sa at Norge, Sverige og Finland skal møtes i Norge før et NATO-toppmøte i USA til sommeren.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi setter pris på Sveriges inntreden i NATO. Han hevder at Sverige nå er bedre beskyttet mot «russisk ondskap».

Konstantin Kosachev, seniorpolitiker i Vladimir Putins parti Forente Russland, klager på sin side at Russland nå vil betrakte Sverige som en trussel.

Putin har uttrykt sin misnøye med veksten i NATO i flere år. Alliansen fikk likevel nye medlemsland, og neste uke heises det svenske flagget foran NATOs hovedkvarter i Brussel.

(© NTB)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *