Topp rasende etter EU-besøk i Norge: – Aldri før

Marit Arnstad fra Senterpartiet. Foto: Tore Kristiansen, VG

EUs energikommissær Kadri Simson sa til NRK torsdag at Norge ønsker å akseptere den kontroversielle fjerde pakken for energimarkedet uten konsekvenser.

Torsdag 7. mars kl 23:15.

Kort-versjon

  • EUs energikommissær Kadri Simson oppfordrer Norge til å implementere den kontroversielle fjerde energimarkedspakken og bygge flere utenlandskabler.
  • Senterpartileder Marit Arnstad reagerer kraftig på det hun ser på som trusler og mener Norge har full kontroll over egne energiressurser.
  • Norge jobber for tiden med EU for å implementere disse reglene, men klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (AP) vil ikke si om Norge vil oppdatere regelverket.

Havutsikt

Hun er på besøk i Norge og blir torsdag ønsket velkommen av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap.). Dagsrevy kringkasting. De flyr begge i helikopter og observerer de norske stridsvognene.

Under besøket gjorde Kadri Simson det klart at hun mener det er essensielt å innføre den fjerde pakken for energimarkedet. EUs energimarkedspakker inneholder felles regler for elektrisitet og gass og vil skape et indre marked for disse produktene i Europa. . Han tror også det må bygges flere utenlandskabler på sikt.

– For at Norge skal bli en del av EUs indre marked og for å sikre et fortsatt fordelaktig samarbeid, er det nødvendig med visse tiltak. Det betyr at lovverket må følge norske regler og være ferdig som avtalt i 2018, sier hun til kanalen.

På spørsmål om når Norge bør være med, sa hun at det riktige svaret var «nå».

– Det har vært en betydelig forsinkelse, og det kan få konsekvenser, sier Simson.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i et intervju med EU-kommissær Kadri Simson. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Trusler

Senterpartileder Marit Arnstad er sjokkert over denne artikkelen.

– Jeg tror det er veldig uvanlig at en EU-kommissær inspiserer vannreservoarene våre og nærmest kommer med trusler. Norge er ikke medlem av EU og har full kontroll over våre energiressurser. Regjeringen har bestemt at det ikke skal bygges kabler i denne perioden, sier Arnstad til VG.

Den fjerde EU-pakken for energimarkedet utvides. AcersACER er det europeiske byrået for samarbeid mellom energitilsynsmyndigheter i Den europeiske union (EU). på mange områder og fullfører integreringen av Norge i EUs energimarked, skriver NTB.

EU ønsker tydeligvis at Norge skal nærme seg EU, sier Arnstad.

– Og de ønsker norsk vannkraftlagringskapasitet, men fra Senterpartiets side er det viktig å ta vare på vannkraften som en ressurs for norske forbrukere og norsk industri.

PS-politikeren bedyrer at innføring av nye regler er uaktuelt. Om helikopterturen til klima- og miljøministeren og EU-kommissæren sa hun:

– Det er bra at han er en god vert. Men det at hun snart skal si at vi må bygge flere kabler og sette pakken på energimarkedet, det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Det er mildt sagt bemerkelsesverdig at EU-kommissæren kommer til Norge og forklarer oss hvordan vi skal gjennomføre energipolitikken.

Klimaministeren og EU-kommissæren satt i et helikopter og snakket om vannreservoarer. Foto: Gisle Oddstad / VG

Regjeringen Støre jobber for tiden med EU for å innføre reglene, men klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) vil ikke si noe om Norge vil oppdatere regelverket, skriver NRK.

– Jeg synes regelverket som kommer fra EU er godt utviklet. Da må vi alltid nøye og hensiktsmessig vurdere i hvilken grad det samsvarer med norske interesser, sa han til riksdekkende fjernsyn.

Spørsmålet er derfor utfordret

  • Stortinget behandlet Norges inntreden i EUs tredje energimarkedspakke i 2018 – og med den svært kontroversielle ACER. Norge var allerede en del av den andre pakken av det europeiske energimarkedet.
  • EUs energimarkedspakker inneholder felles regler for elektrisitet og gass og vil skape et indre marked for disse sektorene i Europa.
  • ACER er organet som skal tolke regelverket og sørge for at landene overholder sine forpliktelser.
  • Den fjerde energimarkedspakken – også kalt ren energipakken – ble vedtatt av EU i 2019. Den bygger på den tredje, men utvider rollen til ACER.

Se mer Kadri Simson, EU-kommissær for energi. Foto: Gisle Oddstad / VG

SPS Per Martin Sandtrøen sa tidligere at partiet må gå ut av regjeringen dersom EUs fjerde energipakke blir vedtatt. Men Arnstad vil ikke svare på om han er enig.

– Vi antar at denne regjeringen ikke vil presentere den fjerde energipakken fra EU. Det er ikke et aktuelt tema fordi det ikke er løst i regjeringen.

– Men kan du sitte i regjeringen som presenterer den fjerde pakken på EUs energimarked?

– Dette er et hypotetisk spørsmål.

– Men du vet egentlig ikke hva Arbeiderpartiet, som du sitter i regjering med, mener om energipakken?

– Dette er ikke løst mellom partene.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap.). Foto: Gisle Oddstad / VG
2024-03-08 00:51:40
1709877338
#Slutt å rase #etter #besøk #EU #Norge #ever

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *