– Vi tar det på alvor

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (AP). Foto: Naina Helen Jåma / VG

FN er «dypt bekymret» for rasisme mot mennesker av afrikansk avstamning i Norge.

mandag 18. mars kl 23:06.

Mandag ble Norge stengt ute av FN i en uttalelse om rasismebekymringer.

En arbeidsgruppe nedsatt av FNs menneskerettighetskommisjon sier at mennesker av afrikansk avstamning i Norge møter diskriminering og forskjellsbehandling i skole og yrkesliv.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (AP) sier hun tar det på alvor.

Vi vet at i Norge opplever barn, unge og voksne rasisme og diskriminering og at flere ulike minoriteter opplever trakassering. Ingen skal møte rasisme og diskriminering i Norge og vi tar det på alvor hvis noen opplever det på grunn av sin bakgrunn, sier Jaffery til VG.

– Nå skal vi sette oss inn i hva den foreløpige rapporten er, og så vil vi kommentere dens innhold og form før den endelige rapporten i september, fortsetter han.

Jaffery sier innsats mot rasisme og diskriminering har høy prioritet, og viser til at regjeringen i fjor la frem en handlingsplan som inkluderer 50 tiltak mot rasisme og diskriminering.

Barnevern er akseptert av FNs voldgiftsdommere

Arbeidsgruppen fremhever også alvorlige bekymringer om behandlingen av afrikanske familier og barn av barnevernet.

– Tvangsflyttingen av barn med afrikansk opprinnelse ble ikke alltid utført på den mest hensiktsmessige måten. I noen tilfeller fører dette til traumer for noen barn og skaper frykt blant mennesker av afrikansk opprinnelse i Norge, skriver FN i sin rapport. En melding.

Les også: FN er dypt bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk avstamning i Norge

Det er ikke første gang Norges barnevern har fått internasjonal kritikk. I fjor fikk Norge oppmerksomhet da en norsk barnevernssak ble en Bollywood-film.

Selv i saken som filmen er basert på, kritiseres Norge for manglende kulturell forståelse når det gjelder flerkulturelle familier.

– Dette er et av temaene vi skal dekke mens vi leser rapporten. Som jeg sa, det er midlertidig, og vi vil gi deg tilbakemelding etter at vi har vurdert det, sier Jaffery.

Bekymring for at Norge ikke tar FN på alvor

Minotenk er en tenketank og en minoritetspolitisk stiftelse, som ble etablert i 2010 etter initiativ fra tidligere kulturminister Abid Raju (V). mener at FN-straffen ikke er et sjokk.

– Det overrasker meg ikke i det hele tatt, for det er helt i tråd med kommentarene vi også har fått, sier Linda Noor.

Han tror nordmenn tror vi er «fargeblinde» og fordomsfrie, noe som paradoksalt nok gjør oss mer tilbakeholdne med å undersøke våre egne fordommer.

– I Norge har vi en illusjon om at vi er ferdige med rasisme fordi vi har et relativt godt lovverk og fordi vi ikke lenger snakker om «rase».

MINORITETSPOLITIKK: Minotenk har som mål å arbeide for å fremme inkludering og likeverd i det norske samfunnet. Foto: Xueqi Pang / VG

Han mener rasistiske ideer er dypt forankret i det norske samfunnet og ikke går tapt i hverdagsmøter med mennesker fra minoriteter.

– Jeg frykter at dette urovekkende budskapet ikke blir tatt seriøst nok, fordi den velmenende, men samtidig fornektende holdningen til rasisme er så sterk i samfunnet vårt, sier Linda Noor i MinoTenk.

Jaffery: – Bekymret

VG spurte Jaffery om det var bekymring for at andre minoritetsgrupper også ville bli utsatt for eksklusjon.

– Jeg er redd for at mange mennesker blir diskriminert og utsatt for rasisme. Vi er mindre klar over omfanget av dette tiltaket, sier han og legger til at vi i utgangspunktet har et godt diskrimineringsvern i Norge.

Jaffery mener å jobbe for å inkludere alle er noe av det viktigste de gjør.

– Vi går i riktig retning, men jeg tror at vi som enkeltpersoner, så vel som systemene som helhet, har forbedringspotensiale. Mangfold gjør oss bedre og rikere.

les også

2024-03-19 01:06:23
1710805627
#Vi #tar #det #seriøst

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *