Den hvite genseren i KK

Etter intervjuet i KK kom ut har jeg fått veldig mange spørsmål om jeg kan legge ut oppskriften på den stripete strikkegenseren mamma har på seg på bildet. Det er kanskje ikke så lett å se at den er stripete, men det er akkurat det som gjør den ekstra fin synes jeg. Denne er i offwhite og hvit, men kan selvfølgelig også strikkes i alle mulige fargekombinasjoner. Både mamma og jeg har strikket flere kombinasjoner; rød/rosa, muldvarp/armygrønn, svart/koksgrå og beige/lyseblå. Så her er det bare å være kreativ!

BenteLangmoGenser

Her er mamma sin oppskrift på genseren;

Genseren strikkes i Påfuglgarn – hvitt og offwhite. Du trenger 4 nøster hvitt garn, og 3 nøster offwhite.

Legg opp på pinne nr 8 hvitt garn 94 masker.

Strikk vrangbord, en rett og en vrang 10 omganger. Skift til offwhite garn og strikk 10 omganger rett. Så hvitt garn 10 omganger rett. Så offwhite garn 10 omganger rett. Genseren er da ca 45 cm lang etter min strikkefasthet.

Arbeidet legges til side.

Armer: Legg opp 24 masker hvitt garn og strikk en rett og en vrang 10 omganger. Skift til offwhite garn og strikk 10 omganger rett. Så hvitt garn 10 omganger rett. Så 10 omganger rett offwhite. Så 10 omganger rett hvitt. Så 10 omganger rett offwhite. Det økes jevnt hver 3-4 omgang 2 masker til 50 masker fra du begynner med rettmasker til du er ferdig med siste 10 omganger offwhite .

Raglanfelling:

Sett den ene armen på pinnen der du har bolen, strikk 47 masker hvitt og strikk inn den andre armen på pinnen og helt til du har strikket hvitt på der du satte den første armen. Nå har du hele genseren på pinnen der du strikket bolen.

Fortsett så med raglanfelling. Dvs du feller to masker sammen på den ene siden av armen, strikker maskene på armen og feller de to siste maskene på armen og de to første maskene på bolen. (Hold tråden litt hardt sammen slik at det ikke blir stor glippe på der du feller. ) Gjør det samme på andre armside. Strikk to omganger uten å felle, så felles det, strikk to omganger uten å felle, så felles det. Dette gjøres hele veien opp til halsen felles av i sin helhet. Det skiftes mellom hvitt og offwhite garn som på bolen. Dvs 10 omganger hvitt, 10 omganger offwhite. Tilslutt avsluttes genseren med hvitt 1 rett og en vrang 12 omganger mens du samtidig fortsetter fellingen. Dette blir halsen.

Fell av hele arbeidet og så er genseren ferdig.

BenteLangmoGenser1

Hele genseren er 62 cm fra halsen og ned, bredden er 52 cm og lengden på armene fra under armen og ned er 45 cm.

Denne genseren blir like fin dersom du vrenger den og bruker vrangsiden ut, altså som rettside.

Hvis garnet oppleves flatt etter å ha vasket den på 30 grader ullvask (uten sentrifugering) så børstes den opp med å bruke en natur hårbørste som får den lodden igjen. Dette garnet nupper ikke men kan loe dersom du bruker genseren til svarte klær.