Glutenfritt surdeigsbrød

surdeigsbrød glutenfritt

surdeigsbrød glutenfritt

surdeigsbrød glutenfritt

Ganske solt! Har laget mitt første glutenfrie surdeigsbrød med egen, hjemmelaget surdeigsstarter. Resultatet ble bra, men ikke perfekt, så innrømmer først som sist at dette er work in progress og en tålmodighetsprøve. Jeg gir ikke opp! Med cøliaki er det utfordrende å få tak i godt, ferskt brød, derfor har jeg bestemt meg for at det skal jeg klare å lage selv. Og når man får på plass en god moderdeig skal ikke surdeigsbrød være spesielt vanskelig å lage. Det Glutenfrie verkested har produsert et surdeigspulver så jeg på Instagram nylig, kanskje jeg må teste det for å se om det gjør jobben enklere og resultatet bedre. Her er uansett fremgangsmåten jeg har brukt så langt.

Oppskrift på surdeigsstarteren fant jeg på nettsiden til Allergikokken. Dette går ut på at du over 4 dager dyrker frem en moderdeig som du senere bruker litt og litt av når du baker brød.

Slik gjør du:

Dag 1, kveld:
1,5 dl lunkent vann
1 ts honning
ca 60 g Jyttemjøl (naturlig glutenfritt)

Varm en keramikkbolle/suppeskål med glovarmt vann fra springen. Hell av vannet og bland mel, honning og vann i bollen. Varmen i skålen bidrar til å sette igang gjæringsprosessen du er ute etter. Sett deigen på en romtemperert, men lun plass, gjerne inne i ovnen (uten varme) uten å dekke den til helt. Luft er nødvendig for at deigen skal gjære. 

Dag 2, morgen:
1 dl lunkent vann
40 g Jyttemjøl

Varm en keramikkbolle med glovarmt vann fra springen. Hell av vannet og bland mel og vann i bollen. Rør inn i deigen fra dagen før. Sett den på en lun plass slik som dagen før.

Dag 2, kveld:
Repeter det du gjorde på morgenkvisten.

Dag 3, morgen:
Repeter det du gjorde dag 2 på morgenen.

Dag 3, kveld:
Repeter det du gjorde dag 2 på morgenen.
Når du har rørt dette inn i moderdeigen dekker du til med plastfolie og setter det på en lun plass. Surdeigen skal nå ha små bobler i seg og en lett syrlig duft. La deigen stå en ekstra dag, så er den klar til å begynne å bake med.

Herfra hoppet jeg over til en oppskrift på surdeigsbrød fra D2, men hvor jeg byttet ut hvetemelet med en glutenfri melblanding jeg kjøpte i Sverige i pinsen.

200 g lys surdeig med god futt i
2,5 dl vann
450 g glutenfri melblanding eller Jyttemjøl
1 ts salt

Kna alt godt sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin (ca. 5 minutter på lav hastighet) til deigen slipper bollen. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. to timer. Ha deigen på et melet bord. Dra den forsiktig flatt utover til en firkant. Brett hvert hjørne av deigen inn mot midten. Gjenta 3–5 ganger for å stramme opp ordentlig. Form til en stor bolle. Legg deigen på en melet bakeplate med skjøten ned. Dryss med mel, dekk med et klede og sett til heving til dobbel størrelse. Dette kan ta fra én til to timer avhengig av hvor varm deigen er og hvor varmt det er i rommet. Snitt deigen på langs med en skarp kniv, og sett den i glovarm stekeovn på 240 °C. Skru ned til 220 °C og stek videre i ca. 35 minutter til brødet er godt brunet og høres hult ut når du banker på det. Ta ut og avkjøl på rist.

Problemet mitt var at brødet ikke hevet så mye som jeg hadde håpet, verken før eller etter selve bakingen. Altså var det kanskje ikke god nok futt i moderdeigen min. Her må det tålmodighet og flere forsøk til. Men brødet på bildene ble godt på smak og hadde en fin, sprø skorpe. Jeg brukte Le Creuset gryten min til å steke det i, det synes jeg fungerte bra. Forsøkene på brød laget med samme moderdeig etter dette har vært heller mislykket. Ser ut som jeg må begynne helt forfra igjen og det akter jeg å gjøre til jeg får det til.

Har du tips om en bra oppskrift på en glutenfri surdeigsstarter, eller ser at jeg kan ha gjort en feil – legg igjen en kommentar.