Puss puss, så får du en suss – vinn elektrisk tannbørste!

Da jeg var liten trodde jeg at alle gamle mennesker endte opp med gebiss. Det var først i tjueåra det gikk opp for meg at det ikke er tilfelle, at man fint kan leve livet ut med egne tenner.

Det var nemlig tidlig i tjueåra, takket være venninnen min Hedda (hun med den perfekte perleraden på bildet over her), at jeg begynte å gå fast til tannpleie én gang i året. I studietiden kunne det gå flere år mellom hver gang jeg sjekket tennene ettersom jeg studerte i utlandet.

Nå har det å ta en årlig sjekk blitt en bra og hyggelig greie. Sammenligner det litt med når jeg har trent eller hatt service på bilen. Litt kjedelig i forkant, men satan så godt etterpå.

Ikke alle er så heldige at de har en venninne som er tannpleier og som passer på at du kommer deg til tannlegekontoret minst én gang i året. Når tenkte du over tannhelsa di sist?

For mange er tannstell forbundet med litt dårlig samvittighet. Den klassiske årsaken til det, pusseslurv og slett bruk av tanntråd.

Jeg tok en prat med Hedda om 5 bud til god tannhelse. Nå som desember og julehyggemåneden er over oss for fult er det fint med en påminner om å ta vare på smilet.

Hedda Ø. Cedergren, tannpleier hos Tannlegene Stene-Johansen og Helland Thrane.

Snart er det jul. Er det sånn at fråtsing i godteri og søtsaker øker sannsynligheten for å oppdage hull på nyåret? Eller er dette med sukker litt en gammel myte?

Det med sukker en absolutt ingen myte! Hyppig sukkerinntak over tid vil skape hull i tennene. Men det tar lang tid for et hull å utvikle seg, så det må være lov å kose seg litt ekstra i julen- sålenge man ikke i tillegg slurver med renholdet. Det er litt som med det å holde vekten- det viktigste er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men det du spiser mellom nyttår og jul.

Hva er det viktigste man kan gjøre for å bevare god tannhelse?

Det viktigste man kan gjøre for å opprettholde en god tannhelse- og bevare alle tennene livet ut- er å ha gode rengjøringsrutiner, hver eneste dag, uansett om det er hverdag, helg eller ferie. For normale tenner innebærer dette å pusse tennene i minst 2 minutter morgen og kveld, bruke tanntråd hver kveld og avslutte med fluorskylling. Barn som ble født etter at fluoren gjorde sitt inntog i hverdagen (1975) har veldig gode fremtidsutsikter i forhold til god tannhelse. Forekomsten av karies (hull) er forholdsvis lav, men syreskader pga mye syreholdig drikke er et større problem. Stadig syrepåvirkning av emaljen gjør at emaljen etses bort og tennene blir mindre motstandsdyktige og svakere.

Hvordan pusser man tennene best?

Man får definitivt best effekt av å pusse med elektrisk tannbørste. Den pusser grundigere og mere effektivt enn en vanlig tannbørste. Samtidig er den mer skånsom mot tannhalsene slik at man ikke utvikler pusseskader (hakk i tannhalsen). Puss i minst 2 minutter morgen og kveld, og prøv å være litt systematisk slik at man ikke hopper over noen tenner.

Alle ønsker seg hvite tenner. Men de fleste liker også kaffe og rødvin. Hvordan kan man holde tennene forholdsvis hvite? Er bleking eneste løsning hvis man først har misfargede tenner?

Tenner vil på sikt tiltrekke seg misfarging fra all mat og drikke med mye fargestoffer. Det kan være fornuftig å drikke vann etter inntak av kaffe, te og rødvin for å rense munnen. Dessverre har alle disse tannkremene som lover hvitere tenner liten langtidseffekt. Vil man ha hvite tenner må man bleke tennene profesjonelt, dvs at tennene blekes med godkjente blekemidler som trekker inn i tannen og bleker tannen innvendig. Da vil man oppnå en merkbar og holdbar effekt av hvitere tenner. Så lenge dette gjøres profesjonelt har dette ingen negative tannhelsemessige bivirkninger annet enn litt forbigående ising. En runde med airflow (saltspyling) hos tannpleier/tannlege fjerner misfarging og tannstein og vil gjøre tennene skinnende rene og hvite, men ikke hvitere enn det de opprinnelig er. Vil man ha hvitere tenner må de altså blekes.

Å bruke tanntråd er viktig, det vet de fleste. Er tanntråd utelukkende bra for tannhelsa, eller kan det være skadelig for tannkjøttet som innimellom blør og blir hovent?

Det er vel så viktig å rense i mellomrommene som det er å rense tannflatene. Det er stort sett i mellomrommene problemene starter. Det er ingen tannbørster som kommer til og får pusset i mellomrommene selv om de hevder det i reklamer. Det eneste som gjelder da er en runde med tanntråd. Hvis det er ømt og ubehagelig å bruke tanntråd så betyr det at man har en liten tannkjøttsbetennelse. Friskt og sunt tannnkjøtt er smertefritt og vil heller ikke blø. For å bli kvitt en tannkjøttsbetennelse må man nettopp bruke tanntråd. Gjør man ikke det kan man på sikt utvikle tannkjøttssykdom (periodontitt). Da vil tannkjøttet og benfestet til tennene bli spist opp og tennene bli løse. Det er vanskelig å bli kvitt tannkjøttssykdom, men lett å forebygge. Men med gode rengjøringsrutiner og et normalt kosthold skal man med dagens hjelpemidler og kunnskap kunne bevare en god tannhelse livet ut. Puss med elektrisk tannbørste minst 2 minutter morgen og kveld, bruk tanntråd hver eneste kveld og skyll med fluor- og ta en sjekk og rens hos tannpleier/tannlege én gang i året. Det er så mye enklere og billigere å forebygge enn å behandle.

Konkurranse! Vinn en splitter ny elektrisk tannbørste (Oral B Genius 9000) til voksen, samt en til barn. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen en kort kommentar om hvorfor du burde vinne her på bloggen. Vinner trekkes på søndag 18. desember og annonseres på Kamille sin Facebook-side.

Innlegget er ikke betalt, men et konkurransesamarbeid.

VINNEREN ER: Gry Haakensveen, send mail til Kamilles Facebook-inboks med postadresse og telefonnummer så sender vi deg premien. Takk til alle som deltok – og GOD JUL!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre