ROSÉVIN & VINTERSTEMNING

Miraval portraits

Visste du at rosévin fra Provence kan passe perfekt til laks, sushi, sashimi og grønsaksretter?
For å minnes sol, sommer og feriestemning, nyter jeg gjerne et glass rosévin. Den vinstilen er matvennlig og har økt i både popularitet og kvalitet. Noen produsenter jobber iherdig med å løfte nivået på rosévin, til gastronomiske høyder. En av dem er Brad Pitt – ja du leste riktig. Han eier vingården Miraval sammen med Angelina Jolie og sammen satser de langsiktig på å lage kvalitetsvin som kan passe til gourmetmat på stjernerestauranter.

PARFYME I VINGÅRDEN Angelina Jolie er modell for den nye duften Mon Guerlain og Miraval er location for reklamebildet.

BRAD OG DRUER Brad Pitt satser helhjertet på vingården Miraval i Provence. Han tenker langsiktig, bevarer gamle stokker samtidig som det plantes nye. Ideen er å optimalisere potensialet i jordsmonnet. Resultatet er rosévin som kjennere har fått øynene opp for.

OPPRINNELSE Château Miraval Rosé kommer fra de beste terroirene i Provence. Vinmarkene består av leire og kalkstein, og befinner seg på til dels eldgamle terrasser 350 meter over havet. Dette er et kjølig mikroklima med stor temperaturvariasjon mellom natt og dag, noe som fremmer aromakompleksiteten i druene.

KVALITET Miraval rosévin kan nytes som en deilig, leskende aperitiff og for å passe til salater, og retter av fisk og skalldyr. Flasken har en særegen form og er innhul i bunnen som champagneflasker.

PROVENCE I nesten 2.600 år har man dyrket vin i Provence. Regionen har først og fremst blitt kjent for sine høykvalitative roséviner som har skapt en økende trend i Norge.
 
Jeg besøkte vingården og spiste lunch på terrassen som første norske journalist. Matthieu Perrin, vinmakeren til filmstjernene, fortalte meg om prosjektet.
–Her på vingården Miraval dyrkes oliventrær og lavendel i tillegg til vinstokker, og geiter og esler er på beite. Vi har utmerket tilgang på vann og ville dyr lever i skogen. Miraval var den første vingården til å få økologisk sertifisering (Ecocert) Provence, forteller Matthieu.
50 hektar av eiendommen er beplantet med druer som Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache, Grenache Blanc og Rolle, ofte i terrasser. Mange av vinstokkene er gamle, mellom 60-80 år.
–De kan se knoklete og vindskjeve ut, men druene gir en fabelaktig smak og rosévinen herfra har blitt berømt de siste årene. Jordsmonnet og klimaet her er unikt for druedyrking, fortsetter Matthieu.
Det plantes også nye vinstokker, som ikke vil gi avlinger før om flere år. Hollywood paret satser og det koster. Grunner er at vingården skal gå videre til deres barn.
–Brad Pitt spesielt er svært interessert i vin, og sammen med Angelina ble vi enige om å løfte kvaliteten på rosévin til et høyere nivå. Derfor har de satset enormt mye penger på nyplantinger av vinstokker.
Prisen pr flaske skal riktignok være overkommelig slik at vinen kan nytes av alle, det var viktig for både Brad og Angelina. Flasken har estetisk og elegant utseende, minner om en champagneflaske og tar seg pent ut på bordet.
Angelina Jolie liker også å bruke Miraval til kreative prosjekter. Sist ut var lanseringen av parfymen Mon Guerlain som hun var modell for. Hun er fotografert til reklamebildene i vindusåpningen med blafrende gardiner og man skimter vinranker og naturen utenfor.
Provence representerer sanselighet – både i lukt og smak – og gir det lille ekstra av følelsen om ”det gode liv”. Her er beskrivelse av rosévinen.

Premium Rosé
2263301 Ch. Miraval 2016, Provence, Frankrike, kr 205,90 (Basis)
Dette er vinen som tar rosé til nye høyder. Den er laget på druesortene Cinsault, Grenache, Syrah og Rolle som høstes for hånd og er biodynamisk dyrket. Vinen dufter og smaker av friske røde bær, er ren og klar med fin mineralitet. Elegant! Perfekt til koldtbord/buffet/småretter og retter av lyst kjøtt. Samt laks og asiatisk mat.