Denne champagnen skal du velge

Det er nyttår!

Nyt Champagne
-med god samvittighet

Champagne er ikke bare champagne. Det finnes en rekke varianter. Som den tørreste utgaven Extra Brut.

Kjært barn har mange navn! Non Dosé, Brut Nature, Extra Brut, – dette er bare noen betegnelser på at champagnen inneholder minimalt med sukker. En av de siste jeg smakte på, er Roederer Brut Nature 2009. Med design av selveste Philippe Starck. Hans lekne stil kommer til uttrykk på etiketten, og jeg blir i godt humør av å se på den. I tillegg blir stemningen på topp når jeg vet at denne deilige champagnen er laget av kvalitetsprodusenten Roederer, som står bak berømte Cristal Champagne.

Champagne Louis Roederer ble grunnlagt i Reims i 1776 av far og sønn Dubois, som senere solgte firmaet til Nicolas Schreider. Schreiders nevø, Louis Roederer, begynte sin karriere i firmaet i 1827 og arvet bedriften i 1833 da onkelen døde. I 1870 tok Louis Roederers sønn, Louis Roederer II over driften og i 1873 nådde de rekordvolum blant annet grunnet salg til den Russiske Tsaren.

Allerede i 1876, etter forespørsel fra Tsar Alexander II produserte Roederer for første gang Cristal som kanskje kan kalles opphavet til konseptet «Cuvée de Prestige». Champagne Louis Roederer er et av de få husene i Champagne som fortsatt er i en families eie.

Det drives i dag av femte generasjon etter grunnleggeren, Frédéric Rouzaud og er i følge champagne-eksperten Richard Juhlin en av Champagneregionens fire beste produsenter.Brut Nature sin historie startet i 2003, det eksepsjonelle solåret som var problematisk for mange vinmarker i nord-Europa.

Noen vinmarker hadde riktignok bemerkelsesverdig potensiale, midt i hjertet av de historiske vinmarkene i Cumières og Hautvillers på Louis Roederer sin eiendom. Vinmarkene produserer aromatiske, intense og balanserte druer og året ble starten på en velsmakende ekstra tørr champagne.

Nå er det 2009 årgangen som er i salg, helt delikat tørr, uten sukker. Det vil si at denne champagnen har masse smak fra vellagrete baseviner. Du kan drikke og kose deg med god samvittighet. Kjenn intens duft av hvite blomster, gule frukter og hint av ristede nøtter. Smaken er fyldig med sitrus, gule frukter og litt peppertoner.

Champagnen har små, elegante bobler som er et kvalitetstegn og lang ettersmak.
Roederer Brut Nature 2009 kan du nyte som aperitiff, til østers, fisk, sjømat og fugl.

Varenr 6889101, kr 639,90 (BU)

Tips: På reise til Paris, unn deg et glass champagne i baren på palasshotell Royal Monceau, nr 37 Avenue Hoche. Philippe Starck har laget innredningen og hotellet er hans favorittsted i Paris. Årsaken?

Ikke bare har han designet interiøret men han giftet seg på Royal Monceau.

Flere ekstra tørre champagnetips:
9927301 Mailly C´est la vie Grand Cru Extra Brut, kr 299,90
6258301 Pol Roger Pure Extra Brut, kr 475
2828101 Agrapart Minéral Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut 2009, kr 625