Bli med til et dufttempel – og en hemmelig adresse

Shiseido Salons du Palais Royal by Serge Lutens, Paris

Det finnes en oase i Paris: Palais Royal! Kun noen minutter fra Louvre, ligger en skjermet verden med benker, springvann, trær og blomster. I arkadene finnes spennende butikker, med kunst, antikviteter, interiør og vintage klær.

Nettopp her oppdaget jeg for noen år siden ”Serge Lutens, Palais Royal”, Paris’ mest spesielle parfymeri. Det er skapt som et tehus og et tempel, og den kreative sjelen bak heter Serge Lutens. Han er mannen bak den berømte La Feminité du Bois, den første duften med et høyt innhold av sedertre. Serge skapte den for Shiseido, og duften ble en internasjonal suksess.

 

”Hva kan vi gi tilbake til deg som takk?”, ble Serge spurt om. ”Jeg har skapt innholdet, så Shiseido kan lage emballasjen,” svarte Serge. I tankene hans var etuiet et symbol på et fredfullt sted hvor La Feminité du Bois kunne oppleves uten forstyrrelser av andre dufter.

 

 

 

 

 

Resultatet ble nr 142, Galerie de Valois i Palais Royal, med en diskret fasade, første etasje i fiolett og sort interiør og annen etasje i brente rødtoner. Innredningen er svært kunstnerisk, og stemningen intim. Man kan skjerme seg for verden der ute når man trer inn i Serge Lutens’ duftunivers.

I dag finnes det langt flere dufter enn La Feminité du Bois

 

Mange har spesielle navn, som ”Dent de lait” og “Cracheuse de flammes”. ”Dent de lait” betyr melketann og Serge husket blodsmaken i munnen da han mistet tennene i barndommen. Ingrediensene er melk, mandler, røkelse, blomsten heliotropium og litt metalliske noter. Kombinasjoner for å vekke sansene på en fornyet måte, og duften er virkelig nydelig.
”Cracheuse de flammes” betyr en dame som blåser ut flammer, og symboliserer en kraftfull kvinneskikkelse som vekker oppsikt. Selve duften er en sterk opplevelse av roser, av kvalitetsvarianten Otto Damascena, samt tuberoser.

 

 

En av mine langtidsfavoritter heter ”Fleurs d’Oranger”, som betyr blomster fra appelsintre. Jeg husker reiser til sydligere breddegrader hvor appelsintrærne har vært i blomstring. De avgir en kraftfull, sødmefull duft som går rett til hjertet. Også hos Serge, han har gjenskapt denne duften på den mest vellykkete måte etter min smak. Flere av de kjente duftene Serge skaper, er nettopp tolkninger av ulike ingredienser. Ambre Sultan er en annen kjenning blant parfymeentusiaster, med intens duft av amber, samt patsjuli, myrra og 1001 Natt.

 

 

 

 

Jeg får servert en kopp myntete, og blir tatt med til et nytt rom, med vegger og puter i fiolett fløyel. Dette rommet liker Serge når han kommer på besøk. Der setter han seg med sine ansatte og forteller om ingredienser fra hagen sin i Marrakesh hvor han nå bor. Dit skal jeg dra for å intervjue ham våren 2018. Dere kan bare glede dere til bildene og inspirasjonen fra denne parfymekunstnerens mester, som har Marokkos mest berømte hus.

Fotokreditt: Flakonger og Serge Lutens fra Shiseido. Interiørbilder, fasade og meg, av Gunnhild Bjørnsti