8 grønne buzzord

Ofte tiltrekkes vi av produkter som virker mer miljøvennlige eller sunne fordi de er fulle av buzzord som “naturlig”, “organisk” eller “etisk”. Men hva betyr egentlig disse ordene?

1. Miljøvennlig

Dette er et løst begrep for noe som ikke er skadelig for miljøet, og er ikke en beskyttet tittel med mindre det benyttes en sertifisering som for eksempel Svanemerket. I Norge kreves det forklaring og dokumentasjon av hvorfor noe beskrives som “miljøvennlig” eller “etisk” (1), og det vil være nødvendig å si at “dette produktet er etisk fordi…”. Hvis du er ekstra nysgjerrig er det alltid lurt å spørre selgeren eller produsenten.  

2. Veganer/vegansk

Veganere er personer som ikke bruker produkter av animalsk opprinnelse. Produkter som er merket som veganske inneholder ingen elementer fra dyr, og vil ikke være testet på dyr.

3. Vegetarianer/vegetar

En vegetarianer spiser ikke fisk eller kjøtt, men spiser i motsetning til veganere melkeprodukter.

4. Økologisk

Begrepet brukes om mat og produkter som er fremstilt uten bruk av kjipe kjemiske plantevernmidler, kunstig aroma og fargestoffer, og det er strenge regler for bruk av konserveringsmidler. Mange forveksler ordet med organisk, fordi de oversetter direkte fra det engelske begrepet organic, men organisk betyr nemlig bare at materialet kommer fra levende organismer, og har som sådan ingen forbindelse til at noe er miljøvennlig. Økologisk er en beskyttet tittel, og du finner produktene ved å se etter stempel fra kontrollorganer som Debio, Ecocert og USDA Organic (2).

5. Bærekraftig

Overordnet sett er noe bærekraftig hvis det kan fortsette over tid, og det ikke har ødeleggende effekt på miljøet (1). For eksempel er et bærekraftig kosthold et kosthold med lav miljøbelastning, som bidrar til mat og sunt liv for nåværende og fremtidige generasjoner (3).

6. Biologisk nedbrytbar

Hvis noe er biologisk nedbrytbart (biodegradable) kan det brytes ned av mikroorganismer slik som sopp og bakterier over tid, slik at det blir til vann, karbondioksid, metan, energi og ny biomasse. Noen typer plast slik som plastposer og take away bokser er merket som biologisk nedbrytbar, men det kan være nødvendig at plasten eksponeres for temperaturer på over 50 grader over tid for at den skal brytes helt ned. Dette vil definitivt ikke skje hvis plasten ender i havet (4), så vi må ikke glemme å resirkulere slike produkter for at de skal kunne brytes ned.

7. Komposterbar

Produkter som kan komposteres er de som enten vil brytes ned i en hjemmekompost (slik som matavfall og bambustannbørster) eller i et industrielt kompostsystem. Disse produktene er altså også biologisk nedbrytbare, forskjellen er bare at de komposterbare produktene inneholder verdi for jorda, slik som matavfall som konverteres til biogass og biojødsel.

8. Resirkulerbar

Produkter som er resirkulerbare vil kunne omdannes og benyttes igjen, slik som for eksempel panteflasker. Pant alt, alltid <3