Hvit uskyldig blomst med hypnotisk duft

 

De nyplukkete, stjerneformete tuberosene går direkte til destillering på gården. Tuberoser regnes for å ha parfymeindustriens mest potente, intense duft.

 Tuberose er en hvit stjerneformet blomst med varm, fyldig og intens duft med honningtoner.

Den mest anerkjente varianten av tuberose finnes i i Pégomas, nær Grasse i Sør-Frankrike. Slik som jordsmonn og klima påvirker dyrking av vindruer, er terroir avgjørende for duftkvaliteten på planter benyttet til parfymeproduksjon.

Blomsterdyrker Joseph Mul og svigersønnen Fabrice Bianchi steller de høye og slanke plantene i det åpne landskapet med grundig forsiktighet.

–Når vi plukker må vi knipse blomst og kronbladene av på en spesiell måte så vi ikke brekker eller skader planten, forklarer Joseph Mul. Han viser hvordan han holder forsiktig i den høye stengelen og vrir rolig blomsten av med en nedadgående bevegelse.

Alle tuberosene herfra går med til duften Gabrielle Chanel. Det er mote- og dufthuset Chanel sin nye, store satsing. Et team med spesialiserte plukkere går rolig rundt og ser hvilke blomster som er klare til å høstes, og legger dem skånsomt ned i store striesekker. Deretter fraktes de direkte for veiing og destillering på gården. Alt må skje raskt, så den dyrebare aromaen omdannes til verdifullt konsentrat.

Olivier Polge, Chanels husparfymør, har verdens beste råvarer tilgjengelig. Sist ut på ingrediensfronten, er tuberoser fra Grasse. –Vi er beskyttere av Chanels duftformler og vi gjør alt vi kan for å bevare kontroll over kvaliteten på ingrediensene. Olivier Polge

Olivier Polge, husparfymør hos Chanel, følger nøye opp innhøstingen. I hans siste komposisjon, Gabrielle Chanel, spiller tuberosen en viktig rolle sammen med andre hvite blomster, som sjasminer, appelsinblomster og ylang ylang.

–Grunnleggeren Gabrielle Chanel ønsket seg en sammensatt duft, ikke er en kopi av naturen, da hun skapte Chanel n.5. Jeg har i samme tradisjon komponert en fantasiblomst, som er formulert av ulike hvite blomster hvor tuberosen utgjør en viktig struktur, og hvor formelen omskaper råvarene, forklarer Olivier som har brukt tre år på prosessen.

Planlegger du å bruke tuberosene herfra i nye parfymer?
–Det er kun 1,5 hektar med tuberose her så alt familien Mul dyrker går med til den nye Gabrielle Chanel duften, forklarer Olivier Polge.

Det er en tradisjon å følge blomstene fra naturen til flakongen hos Chanel. De har foredlet ulike råvarer egenhendig opp gjennom årene som iris til Chanel N. 19, en ny type patsjuli til Coco Mademoiselle og geranium til Boy fra serien Les Exclusifs..

Tuberosebaserte dufter:
Gabrielle Chanel
Serge Lutens Tubéreuse Criminelle
L’Artisan Parfumeur Tubéreuse
Santa Maria Novella Tuberosa

Klassikere:
Robert Piquet Fracas
Lanvin Arpège
Christian Dior Poison
Guerlain L’Heure Bleue