Fjong

Fortell om ideen og bedriften Fjong.

Ideen til Fjong kom mens min medgründer Marie Ameln og jeg fortsatt jobbet innenfor management consulting og finansrådgivning. Vi var lei av alt styret rundt å hele tiden ha nye fine klær – både i jobbsammenheng og på fest. Vi syntes og det var merkelig at det ikke var mulig å dele klær, når det har blitt mulig å dele så mye annet. Vi tenkte at de måtte være et marked for å leie klær og bestemte oss for å begynne å teste dette. Vi arrangerte derfor tre-fire test-events – enkle sammenkomster hvor venner og bekjente kunne ta med seg klær de ville leie ut og selv leie klær fra hverandre. På den tiden hadde vi verken hjemmeside eller noe booking- og betalingssystem. Vi satt bare med et excel-ark og gjorde så godt vi kunne for å holde oversikt. Selv om tjenesten på det tidspunktet var ekstremt «basic», opplevde vi at etterspørselen etter å være med på disse test-arrangementene var veldig stor og på tilbakemeldingene vi fikk ble vi overbeviste om at det var et marked for å leie klær. Siden det er så viktig at alt er webbasert fikk vi med en web-programmerer som co-founder og sa opp de trygge jobbene og gikk «all in» i januar 2017.

Vi åpnet websiden i april 2017, og responsen siden da har vært veldig bra: vi har nå rundt 10 000 Fjong-brukere, vi har leid ut flere tusen plagg og flere hundre privatpersoner, designere og merker leier ut klær gjennom Fjong. Selv om det er mest kjoler folk leier i dag, kan man også leie vesker, jakker, kåper, blazere, skjørt, bluser, buksedresser, smykker og til og med skjerf. Fellesnevneren er at det er klær eller tilbehør av høy kvalitet og verdi. Selv leier jeg en ny jakke for hver måned denne vinteren. Man kan eksperimentere litt med farger og stiler når man leier; for eksempel ville jeg ikke kjøpt en rosa jakke, siden jeg fort blir lei av rosa, men jeg kan gjerne leie en for noen uker, og det lønner seg i forhold til å kjøpe.

Merker vi har på plattformen er alt fra klassikere som Chanel, Lanvin, Balmain, LV, Gucci og Prada, og mer nye favoritter som Reformation, Realisatoin Par, Maje, Sandro, Self Portrait, til norske som Holzweiler, FWSS, By Timo, Line of Oslo og Maud.

Vi prøver å gjøre det enklest mulig for kundene våre å leie istedenfor å kjøpe, så retur er for eksempel gratis. Vi leverer og henter med el-bil på samme dag som man bestilte i Oslo-området, og med posten i resten av landet. Vi holder på med å inngå partnerskap med Bring for å finne løsninger som gjør den enda enklere å returnere klær enn det der er i dag, uansett hvor i landet man bor. Forsikring og rens er inkludert når man leier fra Fjong, siden man ikke skal være redd for å ha det gøy selv om man har leid. Til neste år skal vi begynne med abonnement. Tanker er at man skal kunne «streame» klær og få tilgang til klærne man vil ha når man trenger dem. Da kan man få en mer variert og sprekere hverdagsgarderobe, uten å bruke mer penger. Vi går ikke i pluss ennå, men vi har hatt en sterk økende omsetning i løpet av året, så det lover godt for neste år.

Vi er lokalisert i Drammensveien 72, på Skillebekk i Oslo. Her har vi kontorer, lager og showroom, hvor folk kan komme å prøve. Vi har lange åpningstider og vi setter alltid pris på besøk, om det bare er for å få ta kaffe og slå av en prat, for å se på utvalget eller ta med klær man ønsker å leie ut.

Vi har store planer for fremtiden. Målet er å gjøre leie til folks klare førstevalg når de skal konsumere klær som ikke er basisklær. Vi vil endre måten folk tenker rundt kleskonsum bort fra eie over til å ha tilgang. Vi ønsker også å satse i utlandet, hvor Sverige og Tyskland står høyt på agendaen.

Mine beste tips til andre gründere er følgende:

Snakk om ideen din: Å diskutere ideen med alle som vil høre er noe jeg absolutt anbefaler. Mange er redd for å dele ideen sin, ofte redd for at folk skal stjele den eller redd for å føle seg dum hvis de likevel ikke klarer det, eller er redd for å få negative tilbakemeldinger. Vår erfaring er at det å snakke om ideen med venner og bekjente har gitt oss mye verdifull feedback, mange engasjerte ambassadører som føler de får «være med på reisen» og ikke minst øker det presset på oss til å gjennomføre det vi sier. Når det gjelder frykten mange har for at andre skal ta deres ide, tror jeg det som regel er fullstendig ubegrunnet; en ide er ingenting verdt i seg selv, det er det kun gjennomføringsevnen som er. Hvis det var din ide er det du som har mest «passion» for den og vil være best i stand til å sette den ut i live også.
Stol på deg selv, ta i mot råd, men når du tar avgjørelser må du til syvende og sist må du følge din egen overbevisning. Folk vil alltid ha mange meninger, men hvis du startet konseptet, er det som oftest du som har mest lidenskap og forståelse for det, og det er derfor du som er best i stand til å ta de store avgjørelsene

Gå all in: Det er vanskelig å starte et vellykket selskap med venstrehånden på si; på et tidspunkt må du gå «all in» og tørre å stase alt. Det kan være litt skummelt å gå fra en trygg jobb, men man vokser ekstremt på å starte for seg selv, så om det ikke skulle gå veien likevel vil man ha lært mye og ha gjort seg veldig verdifulle erfaringer som ofte vil gjøre at man få en enda mer interessant jobb når hvis man skal tilbake på arbeidsmarkedet etter å ha prøvd seg som gründer
Brett opp armene og vær forberedt på mye jobb: Det er mye arbeid å starte for seg selv, vær forberedt på at det fort kan bli en livsstil.