Reisen som forandret alt

I november reiste jeg (Brokkoli #1 Anette) til Sri Lanka, som lenge har vært mitt drømmereisemål. Det endte opp med å bli en helt spesiell tur, både i form av møter med flotte folk og med hvordan vi mennesker har tullet til havene og naturen vår.

Sri Lanka (tidligere Ceylon) er en vakker øy syd for India. På Sri Lanka finner du vakre strender, grønne frodige skoger, ville dyr, jungel, yoga, ayurveda, plantebasert mat og perfekte bølger for surfere. 

Drømmehverdag, plast og å redde verden

Min plan var å reise ned og surfe, gjøre yoga og bli kjent med det vakre landet. Hver morgen i femtiden våknet vi til munker som sang, etterfulgt av yoga, frokost og surfing. Min drømmehverdag, for å si det sånn!

Den første uken av turen opplevde vi en syklon (kraftig storm), og dagen etter dro vi og surfet på tross av advarsler fra de lokale. Det var som å se drømmeomgivelsene bli forvandlet til et mareritt. Det fløt plast overalt i vannet i form av sugerør, plastposer, potetgullposer og til og med en barberhøvel (!). Uheldigvis for meg klarte jeg å svelge litt av vannet. Det er ikke det smarteste jeg har gjort, det blir man dårlig av!

En av grunnene til at det er så ekstremt mye søppel på Sri Lanka er at de mangler et fungerende søppel- og resirkuleringssystem. Søppelet kommer også fra båter, andre land, turister og overfylte søppeldynger. Det er ikke uvanlig å se at folk brenner plast i gatene fordi de ikke vet hvor de skal gjøre av det. Dette blir man direkte uvel av.

Hva kan du gjøre?

Det som er så kult er at man kan gjøre en forskjell som turist. Her er mine 5 beste råd for å bidra positivt til miljøet mens du er på reise:

  1. Vær bevisst over problemet. Vis det frem på sosiale medier og ikke ignorere det.
  2. Få med deg venner og lokale på en strandrydding. Legg ut bilder på insta for å inspirere andre. Sjekk ut verdens kuleste Marthe sin instagramprofil for inspirasjon. Husk #tavaha og #plukkanopp!
  3. Bruk forbrukermakten din. Velg å spise på restauranter og å bo på hotel som tar dette problemet på alvor. Der hvor jeg bodde hadde de forbud mot plastflasker, hadde masse økologisk og lokal mat og vi fikk kokosnøtter servert med metallsugerør.
  4. Ta alltid med den en flaske og reisebestikk når du er på tur.
  5. Spis lokalt, sesongbasert og plantebasert <3

Hvis du vil lese mer om hvor du bør bo, hva du kan spise og hvilke aktiviteter du kan gjøre på Sri Lanka kan du besøke bloggen vår her.