Eventyrlige Marrakech

Vil du oppleve en by som står i stor kontrast til det typisk norske, er Marrakesh det perfekte reisemålet

Smågatene holder et høyt tempo. Turister, salgsboder, esler og mopeder. Dufter av krydder, urter og marrokansk mat. Det er lett å bli overveldet i Marrakesh! Det er også mange kunstnere og designere som har latt seg inspirere av Marrakesh. Jeg har selv hatt flere reiser dit i forbindelse med modelloppdrag for ulike kunder, og latt meg inspirere av det pulserende livet i denne byen.

Hvordan bor man i Marrakech

Mange foretrekker å bo på hotell, men jeg vil anbefale å bo i en riad for å få en fullverdig Marokkansk opplevelse. En riad er en slags marrokansk villa der de mest velstående familiene bor, eller bodde før i tiden. Flere riader brukes nå som botiquehoteller, med et fast staff som både jobber og bor der. De fleste riader er på 4-6 etasjer med en stor takterrasse der du som regel har imponerende utsikt over byen.

Sist gang jeg var i Marrakesh, bodde jeg i Riad 72 som ligger midt i Medinaen. Jeg anbefaler den virkelig på det sterkeste. Det var utrolig deilig å komme inn dit etter en lang dag i byen. Inne i riaden er det nemlig veldig stille og rolig, som en egen liten verden. Maten, staffet og servicen var super. Det finnes mange fantastiske riader i Marrakesh, og vi besøkte flere andre kjente riader i forbindelse med shooten, som for eksempel Riad Enija, Riad Jardin Secret og Riad BE. Alle disse kan alle bookes online.
Du finner riader i alle prisklasser, men generelt sett er Marrakech billig i forhold til Norge.

Min første pri på hotell er alltid treningsrom, noe som ikke eksisterer i riader. Likevel var opplevelsen 100% verdt det. For de største luksusdyrene kan jeg anbefale Amanjena Luxury Resort, som tilbyr både tennis- og golfmuligheter, samt marrokansk spa og et fantastisk uteområde.

Medinaen

Medinaen minner litt om Kardemommeby. Med salgsboder tett i tett i et slags labyrintmønster er det lett å gå seg vill. Byen er full av liv, og både gir og tar mye energi. Det er en god idé å planlegge ruten på forhånd, ta med kart og en ladet, fungerende telefon. Det er ikke å anbefale å ta med seg, eller ha på seg, dyre klær, vesker, eller klokker. Legg det gjerne igjen i safen på hotellet, eller riaden.

Du kan gjøre gode kupp i medinaen. Det meste er håndlaget og i god kvalitet. Alt fra skinnvesker, sko, sølv og gull smykker, diamanter, tepper, lamper, oljer og kryddere. For meg er det krydderne, urtene, de friske grønnsakene og fruktene som er høydepunktet. Jeg mener helot bestemt at av all appelsinjuice jeg noensinne har smakt, så har Marrakesh den beste! Du får den ferskpresset i de små gatebodene.

Kultur

Man må være forbredt på at Marrakesh er svært korrupt og at byen har et enormt stort klasseskille. Første gang jeg kom dit, reagerte jeg på all fattigdommen og de hjemløse barna som tigget rundt i gatene.

Eslene blir behandlet som slavedyr og står ofte med triste øyne og klynker. Det er vondt å se på, og føles rart og urettferdig når man komme fra Norge hvor vi har det så godt. Ta hensyn til deres kultur. Innbyggerne er vant til turister, og tjener gode penger på turismen, men bruk gjerne et sjal og dekk deg til. Spesielt under ramadan er det greit å vise ekstra hensyn overfor de troende.

Når du blir lei av shopping

Nyt en dag på et arabisk hamam, som er et typisk marokansk spa. Eller du kan kjøre en time ut av Marrakech å ri på kameler. Personlig elsker jeg å slappe av på en takterrasse med en god bok, gjøre litt yoga og nyte solnedgangen med en marrokansk mint-te, eller kanskje en corona.

Atlas-fjellene ligger bare et steinkast fra Marrakesh, og er et svært populært mål for de som foretrekker en mer aktiv ferie. Der kan man gå fjellturer og bli inspirert av et annerledes fjellandskap enn det vi er vant med i Norge. Her kan du møte fjellfolket som har bosatt seg i små landsbyer i fjellene, og de fleste vil ha med seg den firbente vennen Muldyret på tur.

Spisesteder i Marrakesh

Buddah Bar – en internasjonal restaurant som også har gjort suksess i Marrakesh, har fin atmosfære, deilige drinker og god mat. Litt overpriset, men verdt det.

Nomad – ligger midt i medinaen og er et perfekt lunsjsted mellom shopping-slagene. Menyen er en miks av middelhavsmat og tradisjonell marokkansk mat.

Nikki Beach – har som regel sesongåpning i starten av mars. Personlig syns jeg maten på Nikki er helt midt på treet, men det er alltid gøy å få med seg en dag her. Det er et perfekt sted å ligge på en solseng å bare observere alle menneskene som kommer og går. De fleste pynter deg litt ekstra for Nikki Beach, og det er ofte underholdning som dansere og artister.

Le Salama – Vil du teste ut ekte marokkansk tradisjonsmat på luksuriøst vis, er dette det perfekte stedet. Jeg elsker belysningen inne på La Salama, der små marokkanske lykter og massevis av stearinlys skaper en perfekt stemning. Her får du alt det beste fra den Marokkanske tradisjonelle maten. Dette er min soleklare favoritt.

Håper noen ble inspirert til å vurdere Marrakesh neste gang dere skal ut i verden!

X, Eline.

MedinaenSandals – ZL Europe – Shorts – ZL Europe – Sun glasses – Oliver Peoples – Top – HM

Restaurant NomadRiad Enija

Dar Addi au Addi

Solnedgang på riad 72

Mingling with the locals. Dress – ZL Europe – Hat – Urban Outfitters – Sweater – HM

Dar Addi au Addi