Stian Broch

Stian Broch har den siste tiden markert seg stort som dyktig og ettertraktet matfotograf. Vi har snakket med ham om hvordan han har kommet dit han er i dag, og i tillegg fått ut av ham noen veldig gode råd til andre gründere.

Hei Stian! Kan du fortelle oss litt om idéen og konseptet ditt?

– Da jeg startet opp som fotograf, så hadde jeg verken en idé eller noe kosept om hva jeg skulle drive med. I utgangspunktet ville jeg bli kokk, men etter å ha lagt den tanken på is, ble det av en eller annen grunn fotografi jeg endte med. De første årene vinglet jeg mellom mange ulike sjangre. uten at det verken ble noen særlig spennende jobber eller penger ut av det. Men så kom jeg plutselig på at det egentlig er matinteressen som ligger nærmest mitt hjerte, og fra én dag til en annen hadde jeg bestemt meg for å holde 100% fokus på matfoto! Navnet «Matografen» (mitt Instagram-navn) datt ned i hodet på meg, og da var det bare å kjøre på.

– Jeg startet en matblogg som het «Matografen» og ble ganske kjapt kastet ut i to kokebokprosjekter med Eyvind Hellstrøm, og fløyet til Paris for å møte ham der. Siden den gang har snøballen bare rullet fortere og fortere, og jeg har nå vært med på å utgi ti bøker it tillegg til to som kommer til høsten. Siste publiserte bokprosjekt er «Maten Vi Deler» som jeg har laget sammen med Jan Ivar Nykvist og designer Mats Dreyer. Med denne boken så ville Jan Ivar gå tilbake til sine røtter og lage tradisjoinsrik mat med et moderne uttrykk. Boken er resultatet av et skikkelig bra samarbeid mellom kokk, designer og fotograf.– Så du kan jo si at min ide og mitt konsept er å levere bilder av mat og drikke av beste kvalitet i alle sjangre, med mitt særegne uttrykk. Både stillbilder og film. Jeg tror kanskje min største motivasjon er historiefortelling, og jeg ønsker alltid å formidle en historie eller stemning gjennom bildene, fortelle litt om både kokken og råvarene gjennom et enkelt bilde eller en serie.

Hva opplever du i jobben din?

– Jeg er så heldig i min jobb at jeg opplever nye ting hver eneste uke. Jeg jobber stort sett i Oslo, men er innimellom på spennende reiser i Norge og utlandet. Jeg vil særlig trekke frem en tur jeg hadde til Røst for snart to år siden, helt uforglemmelig med skreifiske, produksjonsbesøk på et fiskemottak og en helt utrolig kul fotosession hos T.H.E Creator med kokker fra Bodø! Ellers så er jeg så heldig å få jobbe med matmagasinet APPETITT der vi besøker de mest spennende og nyåpnede restaurantene i Norge. Her får jeg bli kjent med alle de råeste kokkene i landet. Av den grunn får jeg jo smake på sinnsykt mye god mat i løpet av et år, og får masse inspirasjon til å lage mat hjemme.

– Samtidig som jeg gjør lekne og kreative opptak, så kan jeg også stå å knote med små flak av potetgull i timesvis for å ta bilder til nytt pakningsdesign på KIMS potetgullposene. Så det er stor variasjon i dagene. Det mest inspirerende er å besøke små nisjepregede produsenter som går sine egne veier. Sånn som for eksempel den lille iskrembutikken GIOIA på Frogner som lager utenomjordisk god is! Og jeg som er selverklært «isoman» blir jo da selvfølgelig svært sjarmert.

Hva er dine fremtidsvisjoner?

– Jeg har så mange fremtidsvisjoner. Først av alt skal jeg bli bedre til å ta bilder. Det er viktig å hele tiden utvikle seg og prøve å utvikle sin egen stil, og ikke kopiere alle andre, som mange har en tendens til å gjøre. Man må riktignok følge med på trendene, men det er jo morsommere å være med å sette standarden i stedet for å herme synes nå jeg.

– På sikt skal jeg bygge et nytt studio på gården i Askim der jeg bor, hvor jeg håper å legge til rette for både film, foto og matrelaterte kurs. Jeg håper studioet kan bli unikt på mange måter, men jeg kan jo ikke avsløre alt her og nå.

Men aller lengst der fremme på fremtidsvisjonshimmelen, så har jeg mange idéer om å skape et kreativt felleskap, et slags byrå, som skal levere foto, film, design og oppskriftsutviukling til matbransjen på aller høyeste nivå. Så det er bare å ta kontakt om noen er interessert i en liten prat!

Har du tips til andre gründere?

– Mitt første tips til andre gründere må være dette: Lytt til erfarne fjellfolk, men følg magefølelsen din! Det er livsviktig å ha troen på sin egen idé, utvikle den og holde på den linjen. Man kan bli rådet ihjel, og ende opp med et produkt som ligger midt i mellom om man ikke følger magefølelsen. Så er det selvsagt klart klart at om man har en idé som alle synes er helt meningsløs, så kan det jo hende at magefølelsen har spilt deg et lite puss.

– Det andre tipset jeg kan gi er å aldri gi opp. Hvis man holder ut, selv om det ser helt mørkt ut, så er det så utrolig gøy når det først løsner. Det handler om å bruke nok tid på å finne seg selv eller sitt eget konsept, og utvikle det i riktig retning. Jeg snakker av erfaring, folk rundt meg begynte å miste troen på meg, men jeg var helt sikker på at jeg hadde noe å tilføre bransjen, jeg måtte bare finne ut hva det var først. Etter flere nedslående portfoliomøter ble det plutselig hallelujastemning hos Aschehoug forlag, tre bøker på et halvår, invitasjon til den berømte hagefesten og siden har jeg surfet på en bølge av oppturer (og selvfølgelig noen nedturer).

– Og der kom jeg på det tredje tipset: Ta vare på nedturene! Uten nedturene blir det vanskelig å utvikle seg. Motstand er utviklende for kreative prosesser, og er man flink til å reise seg etter en nedtur, så kan det komme utrolig mye positivt ut av det!

Portrettbildene av Stian er tatt av Christian Berset